Dainavos žodis

P. Armanavičius: „Vis dar sulaukiame klausimo, kodėl ugniagesiai atvyksta be vandens?“

Alius Mikelionis

Nors gyventojai ir pasitiki gelbėtojais, bet visuomenėje vis dar yra manančių, kad kartais gesinti gaisro gelbėtojai atvyksta be vandens, o laisvalaikiu žaidžia kortomis. Kokia ugniagesių kasdienybė, jie sutiko parodyti atvirų durų dienos metu.
Apklausos rodo, kad   Lietuvos ugniagesiais pasitiki 93 procentai respondentų. Toks ugniagesių įvertinimas yra aukščiausias per visą apklausų istoriją. Kokia gelbėtojų kasdienybė ir su kokia technika jie dirba gelbėdami žmones ir jų turtą,  alytiškiai galėjo susipažinti per atvirų durų dieną priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje. Renginio metu gelbėtojai pademonstravo, kaip su hidrauliniais gnybtais iš automobilio išvaduojamas vairuotojas, parodyta įranga, kuria gesinami gaisrai, oro pagalvė, su kuria bandomi išgelbėti savižudžiai, narų įranga bei autokopėčios.
Techniką demonstravę gelbėtojai pastebėjo, kad visuomenėje vis dar gyvi stereotipai, kad neva gaisrininkai gali miegoti 24 valandas per parą, o į gaisrą atvykti be vandens. Gelbėtojai griauna mitus, esą gali taip atrodyti, mat vandens cisterna labai greitai ištuštėja.
„Vienoje žarnoje telpa 90 litrų vandens. Tiesiame penkias žarnas, kuriose jau beveik 500 litrų vandens. Jei pridėsime dar kelias – beveik kubinis metras. Iš viso vienas automobilis talpina 3 000 litrų, todėl gyventojams gali pasirodyti, kad ugniagesiai atvyksta į gaisravietę pustuštėmis autocisternomis”, – apie dažniausiai sklandančius mitus atsako Alytaus ugniagesys. 
Pasak Alytaus ugniagesių atstovo Povilo Armanavičiaus, gelbėtojų dienotvarkė tiksliai suplanuota. Tai ir technikos priežiūra, įgūdžių tobulinimas, teorinių žinių studijavimas, kad, įvykus incidentui, būtų suteikta kvalifikuota  pagalba. Alytaus ugniagesiams dažniausiai tenka vykdyti  gelbėjimo darbus, darbuotis  eismo įvykiuose, kuomet išsilieja automobilių skysčiai, neretai pasitaiko, kad policijos pareigūnai prašo išlaužti buto duris, dėl koronaviruso tenka pagelbėti ir medikams.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: