Dainavos žodis

Alytaus miesto savivaldybė pensininkę pažadais maitina 14 metų

Alius Mikelionis

Ponia Nijolė Aleknevičienė nuo 2007 metų prašo Alytaus miesto savivaldybės, kad būtų nugenėtos pušies šakos, kurios jau beveik nusileido ant čia palaidoto vyro kapo Užupių kapinėse.
Kai alytiškė palaidojo sutuoktinį, dvi pušelės buvo mažos, bet bėgant laikui medžiai augo ir pradėjo kelti nepatogumų. Moteris prašydama nugenėti pušies šakas pirmą kartą kreipėsi 2007 metais. Tąkart administracijos direktoriaus pareigas ėjęs J. Skestenis davė leidimą genėjimui, bet darbų niekas nesiėmė. Kadangi tokie leidimai galioja metus, alytiškė vėl kreipėsi su tokiu pat prašymu 2014, 2018, 2019 ir 2020 metais. Po kiekvieno prašymo savivaldybės atstovai sutikdavo, kad medžius reikia genėti, ir išrašydavo leidimą, bet per 14 metų taip ir nebuvo imtasi darbų. Esą tai pinigų pritrūkdavo, tai jų neskirdavo politikai. Dėl to 78 metų alytiškė priversta kiekvieną savaitę mikroautobusu važiuoti į Užupių kapines, mat rudenį nukrenta spygliai, o šiltuoju metų laiku per šakas ir spyglius ant gėlių nepatenka lietus, todėl tenka vykti laistyti. 
Paskutinį kartą Nijolė Aleknevičienė į Alytaus miesto savivaldybę kreipėsi pernai. Tąkart valdininkai taip pat sutiko – medį reikia genėti, bet darbų nesiėmė, mat paaiškėjo, kad šįsyk šakų negalima genėti, nes čia lizdelį susisuko paukščiukas. Trisdešimt aštuonerių metų darbo stažą turinti buvusi medicinos srities darbuotoja sako, kad valdininkams svarbiau medis nei žmogus. 
„Paskutinį kartą žadėjo, kad bus nugenėta rugpjūčio mėnesį. Tą turėjo padaryti savivaldybės samdoma įmonė, bet jau ir rugpjūtis praėjo, ir rugsėjis, o niekas nejuda. Tai kada man sulaukti tos dienos? Iš savivaldybės – jokios pagalbos. Meras N. Cesiulis prieš rinkimus po butus vaikščiojo prašydamas, kad balsuotum, o dabar nesirūpina, niekam neįdomu“, – nusivylusi Alytaus miesto savivaldybės darbu kalbėjo  N. Aleknevičienė. 
Alytaus miesto savivaldybės Miesto ūkio sk. vedėjos Palmiros Raškauskienės teigimu, kasmet skyrius peržiūri prašymus genėti ir kirsti medžius kapinėse. Pagal gautas lėšas sprendžiama, kokius medžius reikia kirsti skubiai. Keturiolika metų besikreipiančios N. Aleknevičienės atvejis vedėjai žinomas, bet savivaldybės darbuotoja nebuvo nuvykusi apžiūrėti pušies, tik spėja, jog darbų nesiimta, nes N. Aleknevičienės atveju medis greičiausiai nebuvo avarinis, kad patektų į prioritetinį kirtimą.
Medžiai viešosiose kapinėse genimi Alytaus miesto savivaldybei išdavus leidimus nuo rugpjūčio 1 iki kovo 15 dienos, kai baigiasi laukinių paukščių perėjimo metas. Ypatingais atvejais genėti galima ir kitu metų laikotarpiu, bet leidimą turi išduoti dar ir Alytaus miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyrius, ornitologui apžiūrėjus, ar  medyje nėra besiveisiančių laukinių paukščių.
Alytaus miesto savivaldybės Miesto ūkio skyriaus vedėja Palmira Raškauskienė pažadėjo, kad Nijolės Aleknevičienės prašymas nugenėti šakas bus patenkintas iki Vėlinių.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: