Dainavos žodis

Darbe vadovausiuosi demokratiškumo principais

Lopšelio-darželio „Putinėlis“ direktorė Simona Užkurė. (Asmeninio albumo nuotr.)

Rita Krušinskaitė

Alytaus lopšelis-darželis „Putinėlis“ turi naują vadovę – Simoną Užkurę, kuri, įveikusi dvi pretendentes, tapo konkurso nugalėtoja ir šios švietimo įstaigos direktore. Su S. Užkure kalbamės apie kelią į naujas pareigas, naujus siekius ir požiūrį į darbą.

– Papasakokite apie save.
– Gimiau ir užaugau Alytuje, baigiau Jotvingių gimnaziją ir išvažiavau į Vilnių, kur Vilniaus universitete baigiau filologijos studijas. Po to Vytauto Didžiojo universitete įgijau mokytojo kvalifikaciją. Prieš pora metų ISM Vadybos ir ekonomikos universitete apsigyniau švietimo lyderystės magistro laipsnį.
Penkiolika metų gyvenau Vilniuje, ten dėsčiau prancūzų kalbą ir vaikams, ir suaugusiems. Pedagoginės patirties įgijau dirbdama ne vienoje Vilniaus gimnazijoje. Džiaugiuosi, kad dalyvavau programoje „Renkuosi mokyti“, kuri ženkliai prisidėjo prie vertybių formavimo, požiūrio į patį švietimą.
2016 metais su šeima – vyru Giedriumi, programuotoju, ir dviem sūnumis – grįžau gyventi į Alytų.

– Kas paskatino siekti direktorės pareigų? 
– Dalyvavimas konkurse lopšelio-darželio „Putinėlis“ direktorės pareigoms užimti nebuvo nei spontaniškas, nei atsitiktinis. Savo karjerą kryptingai sukau ta linkme, todėl ir rinkausi švietimo lyderystės studijas, kurios siejasi su švietimo vadyba. Man norėjosi prisidėti prie kokybinių permainų švietimo sistemoje. Po švietimo lyderystės studijų dirbau projektinio darbo specialiste, geriau susipažinau su strateginiu planavimu, kaip kelti ugdymo kokybę per projektinę tarptautinę veiklą. Tobulinausi, siekiau kompetencijų gerinimo būtent vadovavimo, vadybos srityse.
Lopšelį-darželį rinkausi todėl, kad mane domina ikimokyklinis ugdymas. Gal dėl to, kad neseniai ir mano pačios vaikai lankė ikimokyklines ugdymo įstaigas, buvau įsitraukusi į ikimokyklinį ugdymą. Dirbau su darželiais, kurie norėjo įstaigas atvesti į tarptautinę dimensiją ir pasinaudoti teikiamomis finansinėmis galimybėmis per projektines veiklas.
„Putinėlis“ man labai svarbus ir dėl to, kad jį lankė mano sūnūs, netoli jo gyvenu, esu tos bendruomenės narė. Todėl pasirinkimas buvo ir profesinis, ir asmeninis.

– Pasidalinkite pirmosios pažinties su kolektyvu įspūdžiais.
– „Putinėlio“ kolektyvas pasižymi aukštu profesionalumu, tiek pedagogai, tiek specialistai bei kiti darbuotojai. Daug ką galima spręsti ir iš išpuoselėtos aplinkos. Mokytojai yra savo srities žinovai, gebantys puikiai derinti sukauptą patirtį su naujovėmis, kurias entuziastingai priima. Tokia dermė man labai patinka, žinau, kad ateinu į stiprią komandą.

– Kokiais principais žadate vadovautis darbe? 
– Kertiniai principai, kuriais žadu vadovautis darbe, būtų trys – demokratinis valdymas, humanizmo idėjos ir bendradarbiavimas. Man svarbios humanizmo idėjos, todėl stengsiuosi atsižvelgi į kiekvieno darbuotojo individualius gebėjimus, gerovę, tačiau kartu jam bus suteikta ir atsakomybė už savo ir kitų gerovę. Labai svarbus ir bendradarbiavimas su socialiniais partneriais. Skatinsiu bendradarbiavimą tarp bendruomenės narių – darbuotojų, tėvų, taip pat stengsiuosi, kiek įmanoma, įtraukti ir vaikus. Man svarbūs visų bendruomenės narių interesai, norėčiau, kad būtų darbuotojų amžiaus, interesų ir kompetencijų įvairovė.

– Kokie bus pirmieji darbai?
– Ketinu tęsti tai, kas pradėta, rūpintis vaikų gerove, sveikata ir didinti įstaigos tarptautiškumą. Labai norėčiau stiprinti patirtinio ugdymo sritį, kuri padėtų vaikams ugdyti XXI a. kompetencijas. Naujumo tikiuosi įnešti skatindama tarptautiškumą, kas atveria daugiau galimybių pasinaudoti naujausiomis ne tik savo šalies, bet ir kitų Europos šalių patirtimis, pritraukti daugiau lėšų iš įvairių programų. Tai suteiktų plačias galimybes pedagogams kelti savo kvalifikaciją, perimti jau kitur pasitvirtinusią patirtį, suteiktų daugiau mobilumo. Manau, kad pedagogus tai labiau motyvuotų, suteiktų didesnį pasitenkinimą savo darbu, praplėstų jų akiratį, jie taptų atviresni.
Norėčiau, kad darbuotojai nebijotų rizikuoti, nes viskas, kas nauja, šiek tiek rizikinga. Tačiau ne veltui sakoma, kad ten, kur nėra klaidų, nėra ir originalumo. Norėčiau padrąsinti darbuotojus išbandyti ką nors naujo, atrasti, kas jiems labiausiai tinka.

– Kokiems pomėgiams skiriate savo laisvalaikį?
– Dažniausiai laisvalaikis yra skirtas šeimai, nes vaikai dar nedideli. Mėgstame ir keliauti kartu, ir kultūriniuose renginiuose dalyvauti, kai atsiranda laisva valandėlė, skaitau knygas, einu į ilgus pasivaikščiojimus su augintiniu.

– Koks Jūsų gyvenimo credo?
– Credo, kurį galėčiau nusakyti vienu sakiniu, kaip ir neturiu, tačiau vadovaujuosi tokia gyvenimo filosofija – augti ir auginti. Šie žodžiai talpina viską, apie ką sukasi mano gyvenimas. Ir profesinė veikla.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: