Dainavos žodis

Alytaus regiono seniūnų sueigoje – ir vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė

Alytaus rajone, Kurnėnuose, šiandien vyksta Lietuvos savivaldybių seniūnų asociacijos Alytaus apskrities seniūnų sueiga tema „Vietos savivalda ir regioninė politika“, kurioje dalyvauja vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė, Alytaus rajono savivaldybės vadovai, Varėnos bei Lazdijų savivaldybių administracijų direktoriai Alvydas Virbickas ir Ilona Šaparauskienė, kiti svečiai.
Sueigos dalyvius ir svečius pasveikino Lietuvos savivaldybių seniūnų asociacijos viceprezidentas Gintautas Tebėra, Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas. Jis pabrėžė, kad seniūnai yra labai svarbi kiekvienos savivaldybės administracijos grandis, nuo jų veiklos, gerųjų iniciatyvų, gyvo bendravimo su gyventojais labai priklauso žmonių pasitikėjimas savivalda ir valstybės valdžios institucijomis. A. Vrubliauskas sakė gerai suprantąs, kokia nelengva darbų našta gula ant seniūnų pečių, nes pats prieš daugelį metų  buvo Pivašiūnų seniūnas. Linkėjo seniūnams stiprybės, žmonių meilės ir pagarbos.
Meras A. Vrubliauskas papasakojo apie Alytaus rajono savivaldybės, seniūnų darbo ypatumus, dėkojo seniūnams už jų svarų indėlį į COVID-19 pandemijos valdymą rajone, aktyvų dalyvavimą skiepų akcijoje. Visų bendromis pastangomis pasiektas rezultatas – daugiau kaip 89,5 proc. visą skiepų programą įvykdžiusių gyventojų, tai antra vieta Lietuvoje po Neringos savivaldybės. Savivaldybės vadovas taip pat atkreipė dėmesį į seniūnijose įgyvendinamus saugios kaimynystės, saugių bendruomenių projektus, bendradarbiavimą su vietos policija, Priešgaisrinės apsaugos tarnyba ir kt.

Alytaus regiono seniūnų sueigoje dalyvavo vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė kalbėjo, kad krizės negali išbalansuoti gyvenimo taip, kad nebūtų vykdomi suplanuoti darbai, projektai. „Seniūnai yra arčiausiai žmogaus, jie padaro daugiau negu priklauso. Seniūno statuso, kadencijų, funkcijų ir kiti klausimai yra svarbūs ne tik jums patiems, bet ir mums, ministerijos darbuotojams. Noriu atviro ir nuoširdaus dialogo, jūsų pozicijos visais kompetencijos aspektais“, – sakė A. Bilotaitė.
Ji paminėjo, kad Vyriausybė neplanuoja įvesti tiesioginių seniūnų rinkimų, toks klausimas nesvarstomas. Tačiau apie pokyčius valstybinėje tarnyboje reikia kalbėti ir daryti konkrečius sprendimus, kad būtų galima pritraukti gabius žmones, juos atitinkamai motyvuoti, nes valstybėje, ypač regionuose trūksta specialistų visose srityse. Dirbama prie naujo modelio, jis netrukus bus pristatytas svarstymui.
Ministrė taip pat dėkojo Alytaus regiono seniūnams už įsitraukimą į migracijos krizės suvaldymą.
Vyko gyva diskusija apie vietos savivaldą Lietuvoje, kurioje seniūnai ne tik dalijosi savo darbo patirtimi bei įžvalgomis, bet ir uždavė svečiams nemažai svarbių klausimų. Jie sakė norintys turėti tikrą valstybinėje tarnyboje dirbančių asmenų statusą, ministerijai – labiau įsiklausyti į Lietuvos savivaldybių seniūnijų seniūnų asociacijos pasiūlymus, informuoti Asociaciją apie planuojamus priimti sprendimus, kuriamą savivaldos modelį.
Seniūnai kėlė konkrečias problemas, kurios yra aktualios ne tik Alytaus regiono, bet ir visoms Lietuvos savivaldybėms. Tai ir seniūnų darbo atlyginimo, priedų bei priemokų, darbo užmokesčio koeficientų klausimai. Juos pažadėta spręsti jau artimiausiu metu. Siekiama stiprinti regionus, iš dalies decentralizuoti centrinės valdžios sprendimus, peržiūrėti Valstybės tarnybos įstatymą.
Ministrė prašė seniūnų kalbėti apie  kaimo žmonių gyvenimo realijas, pagalbą  pagyvenusiems, vienišiems, ligotiems seniūnijų žmonėms, gyvenantiems vienkiemiuose, nesulaukiantiems artimųjų paramos.
Taip pat kalbėta apie viešąsias paslaugas regione. Alytaus regiono savivaldybes ypač jaudina planuojama sveikatos paslaugų teikimo reforma. 
Ar tuos planus ministerijos derina tarpusavyje, – klausta ministrės A. Bilotaitės, nes viena ministerija siekia regioną formuoti ir stiprinti, kita jį savotiškai išdrasko, atskirų savivaldybių įstaigas priskirdama Kauno ar Marijampolės regionams.
Ministrė A. Bilotaitė žadėjo išsiaiškinti visus sueigos dalyvių iškeltus klausimus ir nedelsiant reaguoti.  „Tikrai darome viską, kad regionai būtų stiprinami ir gautų pozityvią paramą – tiek finansinę, tiek konsultacinę, metodinę“, – sakė Vidaus reikalų ministerijos vadovė.
Po sueigos Kurnėnuose seniūnai lankysis UAB „Jundos stalių gaminiai“, susitiks su įmonės direktoriumi Gediminu Jegelevičium. Taip pat vyks susitikti su Raižių totorių bendruomene, Raižių musulmonų religinės bendruomenės pirmininku Ipolitu Makulavičiumi.
Vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė kartu su savivaldybės vadovais lankysis Simno seniūnijoje,  aptars čia įgyvendinamus projektus, susitiks su bendruomenės atstovais.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: