Dainavos žodis

Daugiškė Danutė Laukaitienė padeda neįgaliesiems paskatinta asmeninės patirties

Danutė Laukaitienė daugiau kaip 20 metų vienija neįgaliuosius.

Danutė Laukaitienė daugiau kaip 20 metų vienija neįgaliuosius. Juos moko kasdienio gyvenimo įgūdžių, bendravimo, skatina jų savarankiškumą. „Mes kasdien susitinkame, kitaip jie manęs nesuprastų“, – sako Danutė.
Jau metai laiko, kaip Danutės vyras Algis amžinybėje. Su vyru užaugino tris vaikus. Moteris gyvena su sūnumi Dovydu, turinčiu neįgalumą, tad asmeninių išgyvenimų vedama,  D. Laukaitienė ėmėsi iniciatyvos burti žmones, kuriems reikia pagalbos. Taip 1998 m. buvo įkurtas Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos organizacijos „Viltis“ Alytaus rajono padalinys, kuriam ir vadovauja Danutė.

Mokslai užsitęsė
D. Laukaitienė gimė 1953 m. Gervėnų kaime, Alytaus rajone. „Šiais metais jau 50 metų, kaip baigiau tuometinę Daugų vidurinę mokyklą“, – pasakojo pašnekovė.  Po vidurinės ji pradėjo dirbti Balkasodžio, Spernios kaimų kultūros namuose ir tuo pačiu metu mokėsi Vilniaus kultūros mokykloje. Metus laiko trukusius mokslus dėl sveikatos teko nutraukti. „Po 10 metų grįžau ir vėl tęsiau tuos pačius mokslus. 1981 m. mokyklą baigiau“, – savo gyvenimo istoriją pasakojo D. Laukaitienė.
1988 m. ištekėjusi už A. Laukaičio, įsikūrė Dauguose, dirbo Daugų, Vaikantonių mokyklose.

Neįgaliųjų organizacija „Viltis“
D. Laukaitienė pasakoja, kad „Vilties“ pradžia buvo sunki. „Daug nežinojau, bet labai padėjo centrinė neįgaliųjų organizacijos vadovybė. Pradėjau rengti projektus, organizuoti stovyklas. 2003 m. Dauguose buvo surengtas pirmasis neįgaliųjų sąskrydis“, – apie organizacijos veiklą pasakojo Danutė. 
Moteris prisimena, kad įkurtai organizacijai teko vadovauti iš namų, po to gavo kabinetą mokyklos bendrabutyje, vėliau – darželyje.
Organizacija jungia ne tik neįgaliuosius, bet ir jų šeimas. Šiuo metu vienija 38 narius Dauguose ir Simne. Vyriausiam nariui 60, jauniausiam – 7 metai. Pasak pirmininkės, kad organizacija veiktų, kitose seniūnijose reikia darbuotojų. Simno krašte su neįgaliaisiais dirba Arūnas Narauskas.
„Mūsų organizacija įgyvendina projektus ir organizuoja dienos užimtumo ir sporto veiklas neįgaliesiems, bendraujame su kitais padaliniais. Kol nebuvo pandemijos, vykdavome vieni pas kitus į svečius“, – apie „viltiečius“ kalba D. Laukaitienė. Dienos užimtumo veiklose „viltiečiai“ mokosi lieti žvakes, gaminti muilą, užsiima dekupažu, siuva medžiaginius krepšius, dalyvauja kūrybiniuose konkursuose.
„Džiaugiuosi, kad žmonės mus priima. Žino, kad gaminame įvairius rankų darbo gaminius, ateina, nuperka. Pas mus Daugų technologijos ir verslo mokyklos praktikantai kasmet atlieka praktiką“, – pasakojo Danutė. Studentus supažindiname ne tik su mūsų veikla, bet ir su nariais, jų problemomis.  
Karantino metu organizacijos nariai bendravo nuotoliniu būdu. Pasak pirmininkės, sudėtinga buvo komunikuoti, bet su kaukėmis važiavome pas neįgaliuosius, vežėme medžiagas darbeliams.
Danutė turi svajonę draugijai įsigyti molio žiedimo įrangą, kad neįgalieji galėtų iš molio puodynes ir kitus daiktus lipdyti.
Aktyvi pirmininkė ne tik vadovauja „Vilčiai“, bet ir aktyviai dalyvauja TAU senjorų bei ansamblio „Suvingio banga“ veikloje. Moteris turi daug pomėgių: siuvinėja, mezga. Danutė neseniai atrado naują pomėgį – karoliukais klijuoti paveikslus.
Linkiu kuo geriausios kloties ir stiprybės „viltiečiams“ ir Jums, mieloji Danute! Esate labai reikalingi!

Danielius Jakubavičius

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: