Dainavos žodis

Beveik 500 dalyvių žygyje pagerbė Laisvės gynėjų atminimą

Minėdami Laisvės gynėjų dieną, Krašto apsaugos savanorių pajėgų Dainavos apygardos 1-osios rinktinės 101-osios pėstininkų kuopos kariai savanoriai surengė pėsčiųjų žygį.
Šis atminimo ir pagarbos žygis sujungė net tris kovotojų už Nepriklausomybę kartas: Nepriklausomybės kovų 1918–1920 m. dalyvius, 1944–1953 m. rezistencinio pasipriešinimo ir partizaninės kovos bei 1990–1991 m. įvykių dalyvius, taip pat šių dienų karius savanorius, pasiryžusius ginti iškovotą laisvę. Žygis organizuotas simboliškai pagerbti žuvusiųjų už laisvę atminimą, kartu parodant, kokia ji mums svarbi – Laisvė, Nepriklausomybė.
Apie pusę tūkstančio žygeivių suvienijo pasiryžimas pėsčiomis įveikti 20-ies kilometrų atstumą maršrutu: Dainavos apygardos partizanų štabo bunkeris Punios šile–Rumbonių piliakalnis–Alytaus I fortas, A. Juozapavičiaus tiltas–Laisvės angelo aikštė.
Žygyje dalyvavo Krašto apsaugos savanoriškųjų pajėgų (KASP) Dainavos apygardos 1-osios rinktinės kariai savanoriai. Sulaukta gausaus būrio žygeivių iš Lietuvos šaulių sąjungos (LŠS) karininko Antano Juozapavičiaus šaulių 1-osios rinktinės, Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono profesinės karo tarnybos bei nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos karių, Alytaus miesto ir rajono gyventojų bei svečių iš kitų Lietuvos miestų, kariuomenės dalinių.
Prieš žygio startą prie Dainavos apygardos partizanų štabo bunkerio Punios šile (Alytaus r.) iššautos atminimo salvės trims karių savanorių kartoms, žygeiviai pamatė, kaip atrodo 1946 m. įrengtas štabo bunkeris – vienas žymiausių rezistencinės kovos Dzūkijoje paminklų.
„Savanorystė – stebuklingas dalykas, kuris pasireiškia būtent tais sunkiais laikotarpiais, kai reikia sutelkti tautą, kai reikia kovoti už savo laisvę. Tai nėra vien tik pareiškimas, tai – mūsų gyvenimas. Šis žygis reprezentuoja ne tik istorinį atminimą, bet ir tą ilgą kelią, kurį trijų kartų atstovai nuėjo dėl laisvės. Išlikime tame kelyje, kad ir kaip sunku kartais būtų“, – į žygio dalyvius kreipėsi KASP Dainavos apygardos 1-osios rinktinės vadas plk. ltn. Linas Sadauskas.
Žygio kelyje buvo poilsio valandėlių, kurias paįvairino trumpi pasakojimai apie Lietuvos karybos istoriją, bendrystė prie karštos arbatos puodelio, skambios dainos.
Gyvąja ugnimi pagerbdami Sausio 13-osios aukas, į Laisvės angelo aikštę Alytuje žygeiviai įžengė, nešdami 14 Laisvės deglų. Čia, sugiedojus Lietuvos Respublikos himną, buvo paskelbta žygio pabaiga.

gr. Brigita Vinikaitytė,
KASP Dainavos apygardos 1-osios rinktinės 101 pėstininkų kuopos karė savanorė

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: