Dainavos žodis

Dėl COVID-19 pandemijos plitimo Dzūkijoje ribojami renginiai, baiminamasi dėl medikų stygiaus

COVID-19 pandemija vis dar nepaleidžia žmonijos iš savo gniaužtų. (Varėnos rajono savivaldybės administracijos nuotr.)

Rita Krušinskaitė
COVID-19 pandemija tebesiautėja. Užsikėtusiųjų šia pavojinga liga daugėja tūkstančiais, mirusiųjų dešimtimis. Varėnos rajono savivaldybė tapo pirmąja savival
dybe Dzūkijoje, įvedusia renginių ribojimus uždarose erdvėse.
Atsižvelgdama į COVID-19 situaciją rajone ir prognozuojamą didelį susirgimų koronavirusu skaičių, Varėnos rajono savivaldybės administracija Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdyje priėmė sprendimą nuo vasario 1 dienos iki kovo 1 dienos Varėnos rajono savivaldybei priklausančiose institucijose apriboti renginius, vykstančius uždarose erdvėse.
„Kviečiame ir kitas mūsų rajone esančias įstaigas bei įmones prisidėti prie šios iniciatyvos ribojant masinius susibūrimus. Nors COVID-19 situacija mūsų savivaldybėje yra ne pati blogiausia, tačiau, atsižvelgiant į visoje šalyje didėjantį sergančiųjų skaičių, nusprendėme imtis prevencinių priemonių. Tikimės, kad apribojus renginius, naujoji COVID-19 atmaina mūsų rajone plis lėčiau ir taip apsaugosime savo rajono gyventojus“, – socialinių tinklų savo paskyroje įrašė Varėnos rajono savivaldybės administracijos direktorius Alvydas Verbickas.
Lazdijų rajono savivaldybė taip pat atidžiai stebi koronaviruso plitimą savo teritorijoje ir dėl prastėjančios epidemiologinės situacijos atšaukė praėjusį penktadienį (sausio 21 d.) Seirijuose turėjusį vykti renginį „Metų ūkis 2021“. Geriausių rajono ūkininkų pagerbimo šventę žadama surengti pasikeitus pandeminei situacijai.
„Iš 70 lovų, skirtų „kovidiniams“ ligoniams, sausio 26-osios rytą buvo užimta 30, iš 7 reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuje – 2. Resursų dar turime“, – situaciją Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninėje apibūdino ligoninės direktoriaus pavaduotojas medicinai Dimitrij Kačiurin.
Anot patyrusio mediko, tai, kad ženkliai didėjant užsikrėtusiųjų skaičiui į ligoninę patenka tik nedidelė dalis, tikriausia lemia tas faktas, kad siaučianti Omikron atmaina yra lengvesnės formos. Tai lemia lengvesnę ligos eigą ir užsikrėtusieji gali gydytis ambulatoriškai.
„Pastebėjome ir kitą tendenciją: jei ligonis guldomas į ligoninę, tai dažniausiai jis turi gretutinių ligų, kurios yra pagrindinė hospitalizavimo priežastis“, – sakė D. Kačiurin.
Ligoninėje vis dar uždaryti terapijos ir kardiologijos skyriai, tačiau planinės operacijos ribojamos tik šiek tiek. „Dėl „kovidinių“ skyrių atidarymo traumatologai ir chirurgai dirba viename skyriuje, todėl lovų skaičius ribotas. Praėjusią savaitę susirgus chirurgams, planinės operacijos nebuvo atliekamos. Šią savaitę, medikams sugrįžus į darbą, jos vėl atnaujintos“, – pasakojo D. Kačiurin. Ligoninėje veikia Konsultacinė poliklinika, Dienos chirurgijos skyrius.
D. Kačiurin teigimu, pastaruoju metu bene didžiausią nerimą kelia, jog gali pradėti sirgti medikai. Sausio 26-ąją sirgo 28 darbuotojai, iš jų pusė medikų. Jei nutiks taip, kad medikų sergamumas bus labai didelis, teks riboti paslaugas.
Iš Dzūkijos savivaldybių sudėtingiausia situacija yra Alytaus miesto savivaldybėje, kurioje gyvena daugiausiai gyventojų. Joje, sausio 26 dienos statistiniais duomenimis, sirgo 1414 gyventojų. Druskininkų savivaldybėje – 558, Alytaus rajono savivaldybėje – 307, Varėnos rajono savivaldybėje – 208, Lazdijų rajono savivaldybėje – 185.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: