Dainavos žodis

Ir alytiškiai jau turi gyvūnų kapines

Vieta, skirta augintinių laidojimui, buvo parinkta Alytaus miesto savivaldybės panaudos teisėmis valdomame 15 hektarų sklype. Gyvūnų kapinėms skirta apie 40 arų.

Rita Krušinskaitė
Alytiškiams nereikės galvoti, kur laidoti mylimus augintinius – Užupių kapinių teritorijoje, Balninkų kaime, Nemunaičio seniūnijoje, Alytaus rajone, įsteigtos oficialios gyvūnų kapinės.
Įsteigti gyvūnų kapines Alytaus miesto taryba nusprendė dar praėjusių metų pavasarį. Vieta, skirta augintinių laidojimui, buvo parinkta Alytaus miesto savivaldybės panaudos teisėmis valdomame 15 hektarų sklype. Gyvūnų kapinėms skirta apie 40 arų.
Žmonių ir gyvūnų kapinės yra toje pačioje teritorijoje, tačiau žmonėms ir gyvūnams skirti plotai nesusisiekia ir nesiriboja. Augintiniams skirtos kapinės nuo žmonių amžinojo poilsio vietos nutolusios apie 300 metrų. Be to, šis plotas bus atskirtas želdynais ir nesumažės net padaugėjus žmonių kapaviečių. Todėl žmonėms, dėl vienokių ar kitokių priežasčių nenorintiems gyvūnų kaimynystės, nuogąstauti nereikėtų.
Gyvūnų kapinėms vieta buvo paskirta dar praėjusių metų pavasarį, tačiau augintinių joje iš karto laidoti nebuvo galima. Reikėjo sutvarkyti teritoriją – iškirsti krūmynus, apgenėti medžius. Šiems darbams atlikti savivaldybė buvo numačiusi skirti kelis tūkstančius eurų, tačiau jų neprireikė. Atsirado savanorių, kurie sutvarkė teritoriją kaip atlygį pasiimdami nugenėtų medžių šakas ir išpjautus krūmynus.
Kokius gyvūnus alytiškiai gali laidoti gyvūnų kapinėse ir kokios tvarkos privalo laikytis, nurodyta Gyvūnų kapinių priežiūros organizavimo tvarkos apraše.
Teisė laidoti keturkojį augintinį Gyvūnų kapinėse suteikiama alytiškiams, pateikusiems prašymą savivaldybės administracijai elektroniniu paštu ar atvykus į savivaldybę, pateikiant gyvūno įsigijimo ar kilmės dokumentus, jeigu tokie turimi. Jeigu tokių dokumentų nėra, leidimai laidoti gyvūną vis tiek bus išduodami.
Leidime bus nurodomi augintinio duomenys, gaišenos užkasimo data, informacija apie asmenį, atsakingą už kapavietės priežiūrą. Tokie pat duomenys bus įrašomi ir Gyvūnų gaišenų užkasimo žurnale. O užkasimo, kurį teks atlikti pačiam gyvūno savininkui, laiką iš anksto reikės derinti su kapines prižiūrinčia įmone.
Gyvūnų kapinių priežiūros organizavimo tvarkos apraše numatyta, kad tarp kapaviečių turi būti ne mažesnis kaip pusės metro atstumas, o kapavietės dydis priklausys nuo laidojamo gyvūno dydžio. Smulkių gyvūnų gaišenoms ir urnoms su pelenais duobės gylis turės būti ne mažiau kaip 1,25 metro, vidutinių ir didelių gyvūnų gaišenoms – ne mažesnis nei 1,5 metro.
Vietoje, kur palaidotas gyvūnas, gali būti pastatytas kapavietę žymintis ženklas, lentelė ar paminklas, kuris negali būti aukštesnis kaip 0,6 metro nuo žemės paviršiaus. Taip pat gali būti įrengtas antkapis, kurio plotas negali viršyti kapavietės ploto, ir kapavietės tvorelė – ne aukštesnė nei 0,3 metro.
Gyvūnų kapinės Alytuje atsirado Alytaus miesto savivaldybės tarybos nario Valerijaus Venciaus iniciatyva. Pats gyvūnus mylintis alytiškis gerai suprato gyvūnų augintojų problemą, kai atėjus metui visam laikui atsisveikinti su augintiniu, tekdavo paslapčiomis jį užkasti pamiškėje.
Tik retas žmogus gyvūną, kuris neretai būdavo tapęs šeimos nariu, atiduodavo utilizavimui, kaip numatyta Alytaus miesto savivaldybėje galiojančiose Gyvūnų laikymo taisyklėse.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: