Dainavos žodis

Romualdas Volungevičius Kauną ir pasaulį iškeitė į ramų gyvenimą Alytaus rajone, stebina rožiniu drambliu

Jau dveji metai, kaip Romualdas su žmona Triin įsikūrę Savilionyse. „Esu kaunietis. Bet pagal kraują – dzūkas. Mama buvo kilusi iš Seirijų, tėtis iš Varėnos rajono”, – apie save pasakoja Romualdas.

40-metis Romualdas Volungevičius 9 metus paskyrė misijoms – vyko į skurdžiausias pasaulio valstybes, padėjo kelti tenykščių mokytojų kvalifikaciją. Aplankė 38 valstybes. Pabuvojo beveik visuose žemynuose, bene visą Afriką apvažiavo autobusu. Dabar vyras gyvena sėsliai – Savilionyse, Raitininkų seniūnijoje, Alytaus rajone. Jo kieme stovi didelis rožinis dramblys, matomas nuo pagrindinio Ryliškių kelio. Dramblys skirtas onkologine liga sirgusiai ir mirusiai mamai.
Jau dveji metai, kaip Romualdas su žmona Triin įsikūrę Savilionyse. „Esu kaunietis. Bet pagal kraują – dzūkas. Mama buvo kilusi iš Seirijų, tėtis iš Varėnos rajono“, – apie save pasakoja Romualdas. Vyras vedęs Estijos pilietę Triin, kuri po santuokos pasirinko Volungevičės pavardę. Moteris lietuviškai supranta ir jau truputį kalba.

Kelionė autobusu – 4 mėnesiai
Romualdas sako, kad jam patinka išbandyti įvairias sritis, keliauti. Jis tarnavo ir „Geležinio Vilko“ batalione Rukloje. ISM Vadybos ir ekonomikos universitete įgijo vadybos bakalauro laipsnį. Toliau mokslus tęsė Danijoje, pasirinko alternatyvias studijas, skirtas mokytojų kvalifikacijai kelti. Studijos truko 4 metus.
Studijuodamas Danijoje, vyras turėjo galimybę įgyvendinti tarptautinius kvalifikacijos kėlimo projektus Indijoje, Tailande, Vietname, šiaurės vakarų Afrikoje, Brazilijoje. Į keliones R. Volungevičius dažniausiai leisdavosi autobusu. „Dirbau tokiose vietose, kaip karo nusiaubtoje Angoloje, Maroke, Vakarų Senegale. Buvau atsakingas už misijų autobusu iš Europos į Afrikos šalis organizavimą. Surinkdavau grupę europiečių, apie 10–14 žmonių. Autobuse įsirengdavome lovas, virtuvę, biblioteką, kad važiuodami galėtume studijuoti. Viena kelionė autobusu trukdavo apie 4 mėnesius“, – pasakoja Romualdas, taip autobuse gyvenęs beveik metus laiko.
Pašnekovas pripažįsta, kad teko miegoti ir šiukšlyne. „Man tai buvo nereali patirtis. Dauguma lietuvių galvoja, kad pasaulis baigiasi ties Lenkijos siena. Misijose buvo morališkai sunku, nes aplankęs skurdžias šalis supranti, kad mes Lietuvoje labai gerai gyvename. Ir daug kur pasaulyje žmonės prasčiau gyvena negu Lietuvoje“, – įsitikinęs pašnekovas.

Namai Savilionyse
Po 9 metų svetur R. Volungevičius grįžo į Kauną. Vyras padėjo mamai, kuri sirgo, prižiūrėti namus. Jis atvirai sako: „Po mamos netekties Kaunas man įkyrėjo, tad pradėjau ieškoti, kur galėčiau įsikurti. Savilionyse radome sodybą gera kaina, patiko ir vieta. Mano tėvas netoli įsikūręs, Subartonyse. Ir giminių yra aplink“, – kalbėjo Romualdas. Savilionyse šeima įsikūrė 7 ha plote.
„Šiuo metu gyvenu iš santaupų“, – sako Romualdas, bet priduria, kad mokosi ekologiškai ūkininkauti – auginti kanapes.

Vyro kieme stovi didelis rožinis dramblys, skirtas Romualdo mamai, sirgusia onkologine liga, atminti.

Rožinis dramblys
Vyro kieme stovi didelis rožinis dramblys, skirtas Romualdo mamai, sirgusia onkologine liga, atminti. „Lengva pamiršti mirusį žmogų. Aš nenoriu pamiršti. Kas geriau, jeigu ne didelis dramblys primins? Ir pandemija tęsiasi, daug negatyvo, tad pagalvojau, kad geriau turėti rožinę spalvą, asociaciją su rožiniais akiniais“, – kalbėjo vyras. Romualdas pasakoja dramblio istoriją: „Dramblys buvo pagamintas Vilniuje, įmonėje „Menų kalvė“. Pritrūkus vietos – išmontuotas ir numestas. Vėliau padegtas. Mano kauniškis draugas menininkas Vytenis Jakas dramblį nusipirko už gerą kainą. Kadangi ir jam trūko vietos kieme, gyvūną perleido man. Kaunas kaip vištininkas, labai jau mažai vietos“, – juokiasi Romualdas.
Kūrinys sveria apie 600–700 kg, yra 4,5 metrų ilgio ir 3,5 metrų aukščio. Dramblio ausų plotis – 4 metrai. Dramblys pagamintas iš putplasčio. Metalinių konstrukcijų jame nėra. „Vos tik dramblį pastatėme, jaunimas pirmą dieną jau ropštėsi ant jo, negalvodami, ar jis atlaikys“, – prisiminė vyras.
Romualdas sako, kad sulaukia nemažai turistų, norinčių pamatyti rožinį dramblį, ypač vasarą. „Dramblys matosi kažin kur nuo Savilionių ženklo“, – teigia vyras ir priduria, kad yra idėjų dramblį padaryti keliaujantį.

Nedaugelis žino, kad tarpusavio karšta meilė paslėpta sodybos šiltnamyje, kurio viduje stovi didelis spalvotas autobusas.

Meilė paslėpta šiltnamyje ir vestuviniuose žieduose
Volungevičiai susituokė 2018-aisiais. Tačiau nedaugelis žino, kad jų tarpusavio karšta meilė paslėpta sodybos šiltnamyje, kurio viduje stovi didelis spalvotas autobusas, tas pats, kuriuo Triin ir Romualdas sukorė daugybę kilometrų užsienyje. Tiek daug matyta ir išgyventa. O ant jųdviejų rankų puikuojasi vestuviniai žiedai, kurių lydinyje yra ir šio autobuso sulūžusio rato guolio dalis.

Veikla bendruomenėje
Daug keliavęs Romualdas su žmona mielai prisijungė prie Makniūnų bendruomenės veiklos. „Bendruomenę kuriame ten, kur gyvename. Makniūnuose yra aktyvi bendruomenė. Sutinku tiek daug įdomių žmonių. Nepaprasta ir šio krašto istorija. Manyje yra bendruomeniškumo prado, tad nesinori namie sėdėti“, – kalbėjo aistringas keliautojas, įsikūręs Savilionyse. Vyras svajoja apie pandemijos pabaigą ir net neįsivaizduoja, kaip taip galėjo ilgai užsisėdėti niekur neišvažiavęs.

Danielius Jakubavičius

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: