Dainavos žodis

Makniūnuose apsilankęs prezidentas Antanas Smetona bagažinių turgeliui linkėjo ilgai gyvuoti ir nesiaurėti

Makniūnų bagažinių turgelis sulaukė svečio – prezidento Antano Smetonos.

Bagažinių turgelis Makniūnuose buvo neeilinis. Automobiliai driekėsi per visą kaimą, tad atvykusiems vėliau reikėjo sukti ratus aplink, kad surastų parkavimo vietą. Turgelis buvo skirtas Lietuvos valstybės atkūrimo dienai, Vasario 16-ajai, paminėti. Tad į jį atvyko net ir pats prezidentas Antanas Smetona, kurį įkūnijau aš, Danielius Jakubavičius.
Idėja gimė netikėtai
Vasario 13 dieną vyko antrasis šių metų bagažinių turgelis. „Jis buvo kitoks. Sulaukėme ypatingo svečio – prezidento Antano Smetonos“, – kalbėjo turgelio organizatorius Juozas Adomaitis. „Svarstėme, kas galėtų suvaidinti prezidentą A. Smetoną, tačiau bendruomenė manimi pasitikėjo ir man patikėjo šią užduotį, – apie ekspromtu gimusią mintį kalbėjo D. Jakubavičius. – Džiaugiuosi, kad turiu aktyvių talkininkų. Viena jų – Alytaus rajono savivaldybės Komunikacijos skyriaus specialistė Auksė Čyžiūtė, kuri peržiūrėjusi senuosius įrašus pritaikė kalbą ir pasirūpino prezidento įvaizdžiu: antikvariniu kišeniniu laikrodžiu, pypke, barzda, „akimi“. Riestą lazdą surado režisierė Alma Purvinytė, o 70 metų Meškasalio kaimo sodybos spintoje kabėjusį, bet kandžių nesugraužtą paltą padovanojo Makniūnų ugniagesys Juozas Jegelevičius.

Mini vaidinimas
Bagažinių turgelio organizatoriai J. Adomaitis ir Makniūnų bendruomenės pirmininkė Dalė Baranauskienė dirba tam, kad turgelis taptų ir savotišku renginiu. Tad atvykęs prezidentas A. Smetona į turgelį įnešė ne tik šurmulio, bet ir pakvietė visus trumpam nusikelti į tarpukario laikus. Užlipęs į tribūną, A. Smetona perskaitė kalbą, kaip visuomet, iš lapo. Pasveikino turgelio organizatorius, dalyvius ir prašaliečius. „Viešėkite pas mus, kaip pas savi namie“, – kalbėjo jis, linkėdamas Makniūnų bagažinių turgeliui ilgai gyvuoti ir nesiaurėti. „Te ši diena ir metai nuteikia jus gerai ir draugiškai. Mano geriausi linkėjimai visai Lietuvai ir lietuviams, išsisklaidžiusiems po visą platųjį pasaulį“, – kalbėjo A. Smetona. Prezidento kalba buvo lydima plojimų ir šūksnių kaip kadaise: „Valio, draugai!“. Prie pasirodymo svariai prisidėjo ir muzikantas iš Kibyšių (Varėnos r.) Tautvydas Prieskienis. Jis atvyko palinksminti liaudies ir sutikti prezidentą, kuriam skyrė tarpukario dainą „Anzelmutė“, grojo maršus. Muzikantas prezidentui padovanojo senovinį įnagį batams nusiauti, kurį A. Smetona-D. Jakubavičius tuoj pat išbandė. Prezidento batas nuskriejo žemyn nuo tribūnos, tad visi puolėsi kaip princesei jį paduoti, kiti brangų batą norėjo pasimatuoti, gal ir jiems tiks. Be dovanų neliko ir ponia Smetonienė. Jai T. Prieskienis perdavė dėžutę papuošalams.

Turėjo šiuolaikinių pinigų
Atlikęs pilietinę pareigą – pasveikinęs susirinkusius, prezidentas namo nevažiavo. Jis nulipo nuo tribūnos ir aplankė visus prekybininkus, mielai su visais kalbėjosi apie šių dienų įtemptą situaciją šalyje bei pasaulyje, mielai fotografavosi. Prezidentui nusišypsojo sėkmė – laimės rate jis išsuko dovanų siurblį, o prekybininkai prekes su tautine atributika jam tiesiog dovanojo, nors A. Smetona-D. Jakubavičius šypsodamasis sakė, kad turėjo ir šiuolaikinių pinigų.
Bagažinių turgelyje pastebėti Kanapinis ir Lašinis, kurie greičiausiai laukė ne tik prezidento, bet ir Užgavėnių.

Gausu dalyvių
Turgelis kaip niekad buvo gausus prekybininkų. Jų buvo apie pusšimtis. O pirkėjų keliskart daugiau. Visi jie iš visos Pietų Lietuvos: Alytaus miesto ir rajono, Varėnos, Birštono, Prienų, Kauno, Trakų, Druskininkų bei sostinės Vilniaus. Prekiauta naudotais ir naujais daiktais, kurių niekur kitur nerasite, tik čia, Makniūnų bagažinių turgelyje.
Kitas turgelis vyks kovo 13-ąją. Jame ir vėl netrūks puikių idėjų ir gražaus bendravimo. Laukiame atvykstant.

Danielius Jakubavičius

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: