Dainavos žodis

L. Sabaitis kruopščiai, kaip sau, greideriuoja Alytaus rajono kelius

Įmonės „Ordo“ darbuotojas L. Sabaitis kasdien sėda į greiderį ir važiuoja ten, kur reikia lyginti žvyrkelius.

Laimonas Sabaitis, greiderininkas iš Tabalenkos kaimo, vairuoja vokišką greiderį, kuriuo, jeigu tik leidžia oro sąlygos, lygina Alytaus rajono kelius. Vyras atviras – pradžioje dirbti šia technika buvo iššūkis ir klaidų pasitaikydavo, bet per 15 metų greiderį įvaldė puikiai.
Įmonės „Ordo“ darbuotojas L. Sabaitis kasdien sėda į greiderį ir važiuoja ten, kur reikia lyginti žvyrkelius. Per darbo dieną jis nugreideriuoja apie 40 kilometrų žvyrkelių. Vyras atviras, nors asfaltuotų kelių ir daugėja, bet dėl darbo jis nesijaudina: iki pensijos užteks. L. Sabaitis džiaugiasi, kad rajono vadovai daug dėmesio skiria keliams, patys vyksta darbų pažiūrėti, bendrauja, domisi. Pasak Laimono, dirbdamas šį darbą, sutinka įvairių žmonių, vieni padėkoja, kiti nepatenkinti. Bet vyras į galvą neima. Juk ne visi žmonės supranta šią darbo specifiką.

Išmoko pats
„Esu savamokslis. Šio amato išmokau dirbdamas. Įmonės vadovai nupirko antrą greiderį ir man pasiūlė pabandyti juo dirbti. Pabandžiau, patiko ir jau penkiolika metų dirbu“, – apie darbą pasakojo Laimonas. Pašnekovas pripažįsta, kad išmokti dirbti su greideriu pradžioje jam buvo sunku. „Pirmasis greideris buvo senas, jo gabaritai ir valdymas visiškai kitokie. Bet po truputį išmokau“, – tęsė L. Sabaitis, o norintiems įvaldyti šią techniką duoda vertingą patarimą – pradėti nuo sniego valymo žiemą. „Tai lengvesnis darbas, tik stumti reikia. O patirtis ateina per praktiką ir nuolatinį tobulėjimą“, – įsitikinęs pašnekovas. Vyras pusiau rimtai, pusiau juokais sako, kad geriausia mokytis iš savo klaidų, kurių jo darbo pradžioje pasitaikydavo ne viena. Pasak jo, šio amato nei vienoje mokykloje neišmoksi, o tobulėsi tik nuolatos praktikuodamas.

Darbas pagal orą
L. Sabaitis sako, kad greiderininko darbas priklauso nuo oro sąlygų ir įgūdžių. „Jeigu oras geras – malonu kelią lyginti. Kuomet lyja, šlapia, per sausa – greideriuoti nerekomenduojama“, – kalbėjo vyras.
Vos pradėjęs dirbi, jis kelią lygindavo pagal žemėlapį, dabar to nereikia. „Žinau seniūnijų ribas, kur ir kiek turiu greideriuoti“, – apie darbą sako L. Sabaitis.
Laimonas įvaldęs ne tik greiderį, bet ir kitą žemės ūkio techniką, su įvairia moka dirbti.
„Sąžiningumas, kruopštumas ir visada dirbti kaip sau“, – tokias savybes išskiria vyras ir jomis vadovaujasi.

Danielius Jakubavičius

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: