Dainavos žodis

Metų renovacijos projekto rinkimų balsavimas baigiasi balandžio 8 d.

Renovuotas daugiabutis Alytuje. (Nuotrauka iš APVA archyvo)

Balandžio mėnesį Lietuvoje tradiciškai bus renkamas Metų renovacijos projektas. Konkurso metu šalies gyventojai kviečiami susipažinti, įvertinti ir atiduoti savo balsą už labiausiai patikusius daugiabučių modernizavimo projektus. Rinkimus inicijuoja Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) Pastatų energinio taupumo departamentas, kuris koordinuoja daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos įgyvendinimą.
2013 m. į daugiabučių renovacijos procesus įsitraukė šalies savivaldybės, kas gerokai paspartino modernizacijos eigą – nuo to laiko jau atnaujinta 3119 daugiabučių. Alytaus miesto savivaldybėje iki šiandien yra renovuota 14,4 proc. visų renovuotinų daugiabučių, palyginimui, visos Lietuvos vidurkis siekia 10 proc. Iš viso savivaldybėje atnaujinti 85 namai, 21 – modernizacijos procese, iš jų jau 10-čiai nupirkti rangos darbai.
Nors tarp šių metų rinkimų kandidatų nėra nei vieno daugiabučio iš Alytaus, kviečiame nelikti abejingais ir susipažinti su kitais projektais, įgyvendintais visoje Lietuvoje, bei atiduoti savo balsą.
APVA Pastatų energinio taupumo departamento direktorius Vytautas Vrubliauskas pasakoja, kad šie rinkimai yra viena iš priemonių, kuri padeda geriau informuoti žmones, visuomenę apie renovacijos teikiamus privalumus ir naujausias daugiabučių modernizavimo tendencijas.
„Daugiabučių modernizacijos nauda įvairiapusė: ji padeda sutaupyti pinigų, gamtos resursų bei kurti švaresnę aplinką kiekvienam iš mūsų. Būtent tai stengiamės nuolat priminti Lietuvos gyventojams, o Metų renovacijos projekto rinkimai yra puiki proga tai iliustruoti realiais pavyzdžiais, kuriais jau džiaugiasi daugiabučių gyventojai. Taip pat rinkimų laimėtojai mums atskleidžia, kokiems projektams visuomenė teikia prioritetą, į kokias įgyvendintas priemones atsižvelgia – energijos taupymą, inovatyvių šaltinių diegimą, kvartalinę renovaciją ar kita“, – teigia V. Vrubliauskas.
Šiais rinkimais siekiama atkreipti dėmesį ne tik į renovacijos naudas, bet ir į senų, energetiškai neefektyvių daugiabučių atnaujinimo svarbą. Pernai metų pabaigoje atliktas kiekybinis visuomenės nuomonės tyrimas atskleidė, kad net 83 proc. apklaustųjų pritartų savo gyvenamojo daugiabučio modernizavimui ir, esant palankioms aplinkybėms, būtų linkę dalyvauti savo gyvenamojo pastato renovacijos procesuose.
„Susidomėjimas daugiabučių atnaujinimu tęsiasi, ypač po šios žiemos – šildymo kainoms pasiekus neregėtas aukštumas, gyventojai ieško naujų būdų, kaip ateityje gali sutaupyti. Būtent gyvenamojo namo atnaujinimas yra vienas iš efektyviausių sprendimų šiai problemai spręsti“, – sako APVA Pastatų energinio taupumo departamento direktorius.

Lietuvoje gausu gerųjų renovacijos pavyzdžių

Rinkimuose dalyvauja geriausi modernizacijos projektai. Šių daugiabučių gyventojai džiaugiasi ne tik gerokai sumažėjusiomis sąskaitomis už šildymą, bet ir pagerėjusiomis gyvenimo sąlygomis. Susipažinti su rinkimuose dalyvaujančiais projektais jau dabar galite „Facebook“ paskyroje „APVA daugiabučių modernizavimas“ bei naujienų portale, kuriame balandžio 4–8 dienomis vyks balsavimas.
„Šio projekto tikslas – parodyti kuo platesnį Lietuvos daugiabučių modernizacijos „žemėlapį“ – neapsiriboti tik didmiesčiais, kuriuose yra daugiausiai renovuotinų daugiabučių, pristatyti ir regionuose įgyvendintus projektus. Kiekvienas iš rinkimuose dalyvaujančių daugiabučių savaip nusipelnė šios nominacijos. Taip pat stengiamės parodyti ir platų galimų atnaujinimo priemonių spektrą, kuris yra pritaikomas pagal kiekvieno daugiabučio gyventojų poreikius“, – teigia V. Vrubliauskas.

Kaip balsuoti?

APVA Pastatų energinio taupumo departamentas skatina balsuoti atsakingai ir pasidomėti kiekvienu projektu: įvertinti, kokią naudą gavo daugiabučio gyventojai, kaip pasikeitė namo išvaizda, kokios energetinio efektyvumo priemonės įgyvendintos, ir tada atiduoti savo balsą.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: