Dainavos žodis

Dėl VMVT Alytaus departamento vadovo atleidimo paskutinį žodį tars teismas

Buvęs VMVT Alytaus departamento direktorius Romas Černius. („Dainavos žodžio“ archyvo nuotr.)

Rita Krušinskaitė
Po 21-erių metų darbo Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje (VMVT) atleidimas iš Alytaus departamento direktoriaus pareigų Romui Černiui buvo netikėtas gyvenimo akibrokštas. Dėl atleidimo jis kreipėsi į teismą.
Į vadovų nemalonę R. Černius pateko praėjusių metų gruodžio viduryje. Pasibaigus administracinio nusižengimo komisijos posėdžiui, kuris vyko Alytaus departamente, šio departamento nutolusios darbo vietos Druskininkuose inspektorius departamento direktoriui R. Černiui papasakojo apie kurorte esančių nutolusių darbo vietų kai kurių darbuotojų galimai gautus abonentus pasinaudoti vieno viešbučio teikiamomis procedūromis.
„Pasakojimas buvo apie neva korupcijos apraiškas, kolektyvo santykius. Pasakiau, kad jei kas ką gavot, grąžinkit, tai netoleruotina ir tokių dalykų taip nepaliksiu. Buvau apkaltintas, kad, galimai gavęs informaciją apie galimą korupciją, per galimai trumpiausią laiką nepranešiau Generalinei prokuratūrai, Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) ir savo tiesioginiam vadovui“, – sakė R. Černius.
Šių metų vasarį VMVT direktorius Mantas Staškevičius, sužinojęs apie įvykusį pokalbį, įsakymu R. Černių nušalino nuo VMVT Alytaus departamento direktoriaus pareigų. Esą nesilaikė korupcijos prevencijos, Viešųjų ir privačių interesų derinimo, Valstybės tarnybos įstatymų, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos etikos kodekso ir šios tarnybos nuostatų.
VMVT, atlikusi vidinį tyrimą, įžvelgė galimą R. Černiaus kaltę, ir kovo 4-ąją VMVT direktorius, vadovaudamasis Valstybės tarnybos įstatymu, Alytaus departamento direktorių atleido iš darbo už šiurkštų tarnybinį nusižengimą.
R. Černius nušalinimą nuo vadovaujamų pareigų Alytaus departamente apskundė Vilniaus apygardos administraciniam teismui. „Žinoma, korupcija negerai, yra buvę jos apraiškų, tačiau tokie dalykai prasilenkia su logika. Manau, kad atitinkamoms institucijoms pranešti apie galimą korupcinio pobūdžio nusikaltimą reikia tik turint duomenų, leidžiančių pagrįstai manyti apie tokios veikos padarymą. Dabartiniu atveju apie galimus nusižengimus sužinojau iš pavaldinio nerišlaus ir keisto pasakojimo arba vadinamo antrojo šaltinio, negautas net oficialus pranešimas apie galimai padarytą korupcinę veiką“, – kalbėjo R. Černius.
Buvęs Alytaus departamento vadovas teismo prašo panaikinti VMVT direktoriaus įsakymą dėl nušalinimo nuo pareigų. Byla dėl nušalinimo turėtų būti pradėta nagrinėti dar šį mėnesį.
R. Černius į Vilniaus apygardos administracinį teismą kreipėsi ir dėl atleidimo iš darbo. Jis prašo panaikinti tarnybos direktoriaus įsakymą dėl atleidimo iš darbo ir priteisti vidutinį darbo užmokestį už netektų pareigų laikotarpį.
„Kreipiausi į teismą, nes manau, kad neteisėtai buvau nušalintas nuo pareigų, o vėliau neteisėtai atleistas. Tikrai nesijaučiu padaręs šiurkštų pažeidimą, už kurį buvau atleistas“, – sakė R. Černius.
Anot jo, kai teismas atsakys į klausimą, padariau ar ne šiurkštų tarnybinį nusižengimą, bus galima įvardinti tikrą atleidimo priežastį. „Kiek teko susipažinti, tokio pobūdžio byla bus nagrinėjama pirmą kartą“, – teigė R. Černius.
Daugiau kaip du dešimtmečius VMVT Alytaus departamento direktoriumi dirbęs R. Černius neturėjo jokių drausminių nuobaudų. Ateinančių metų balandžio 2 dieną jis turėjo išeiti į užtarnautą poilsį.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: