Dainavos žodis

Skelbiami Metų renovacijos projekto nugalėtojai

Metų renovacijos projekto laimėtojai. (Nuotrauka iš APVA archyvo)

Š. m. kovo–balandžio mėnesiais vykę Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) organizuoti Metų renovacijos projekto rinkimai baigėsi. Visuomenei buvo pateikta net 15 įgyvendintų projektų, iš kurių daugiausia simpatijų sulaukė du daugiabučiai iš Klaipėdos – Vingio g. 35 ir Veterinarijos g. 29 bei daugiabutis iš Telšių, Vilniaus g. 24.

Daugiabutis pakeitė veidą

Po renovacijos daugiabučiai traukia visų akį – jie būna visiškai pakeitę savo išvaizdą ir atrodo lyg šiuolaikiški pastatai. Puikus to pavyzdys – Metų renovacijos projekto laimėtojas, daugiabutis Klaipėdoje, Veterinarijos g. 29.
Po modernizacijos daugiabutis pasiekė C energinio efektyvumo klasę, todėl šios žiemos šildymo sezonas jo gyventojams nekėlė jokio nerimo. Transformavus balkonus, į butus patenka daugiau dienos šviesos, išaugo ir nekilnojamojo turto vertė.
Rasa Rimaitė, Klaipėdoje daugiabučių namų modernizaciją administruojančios įmonės direktorė, skatina Lietuvos gyventojus nedvejoti ir drąsiai pritarti dalyvavimui daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje.
„Tai programa, kurią remia valstybė. Tiek pati programa, tiek projektai ir rangos darbai yra tikrinami atsakingų institucijų, projektas yra nuolat prižiūrimas – statybos darbus tikrina statybos inspekcija, o visą procesą administruoja APVA už projektus atsakingi specialistai. Svarbu nepamiršti, kad iš pradžių gąsdinančias aukštas kainas kompensuoja nedideli kaštai už šildymą, pakilusi būsto vertė, pasikeitusi aplinka ir gyvenimo komfortas“, – sako abiejų Klaipėdos Metų renovacijos projekto rinkimus laimėjusių daugiabučių renovaciją administravusios įmonės direktorė.

Rinkosi ilgaamžes medžiagas

Vingio g. 35, Klaipėdoje, esančio daugiabučio butų savininkai norėjo būti pirmieji, kurie savo rajone gyvens atnaujintame daugiabutyje, todėl ryžosi renovacijai. Jie buvo įsitikinę dėl atnaujinimo teikiamų naudų, o jų pavyzdžiu pasekė kaimyninio daugiabučio gyventojai, kurie taip pat pradėjo modernizaciją.
Daugiabučio renovacijos metu buvo įdiegtos įvairios energinį efektyvumą didinančios priemonės, atnaujinti balkonai. Namas po atnaujinimo atrodo lyg naujai pastatytas, gyventojai rinkosi ilgaamžes medžiagas, o išlaidos nebuvo žymiai didesnės.
Modernizuotas daugiabutis pasiekė B energinio efektyvumo klasę, o šilumos sutaupo net per 60 proc., todėl, net ir augant kainoms už šildymą, gyventojai to smarkiai nejaučia.

Norimą rezultatą užtikrina komandinis darbas

Daugiabučio Telšiuose, Vilniaus g. 24, gyventojai, pasikonsultavę su renovacijos specialistais, pasiryžo renovacijai.
„Renovavus daugiabutį, pasiekiama visai kita gyvenimo kokybė – graži ir tvarkinga aplinka, mažiau išlaidų komunaliniams mokesčiams. Tai darosi vis svarbiau kainoms už šildymą nuolat augant. Kuo toliau, tuo rečiau gyventojus tenka įkalbinėti modernizuoti daugiabutį – daugelis jų puikiai susipažinę su renovacijos naudomis ir patys supranta, kad, siekiant patogesnio gyvenimo, renovacija būtina. O jau renovuotų daugiabučių gyventojai džiaugiasi ir dėkoja“, – teigia Gintautas Mockus, bendrijos pirmininkas.
Atnaujinus namą, buvo įdiegta daug energinį efektyvumą didinančių priemonių, pavyzdžiui, individuali sunaudotos šilumos apskaita, todėl gyventojai moka tik už sunaudotą energiją. Daugiabučio modernizacija lėmė energinio efektyvumo klasės pokytį nuo E iki B, todėl už šildymą mokama perpus mažiau. Taip pat pasikeitė ir gyvenimo kokybė bei pakilo butų vertė.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: