Dainavos žodis

Gintaras Chščenavičius: būtų gerai turėti burtų lazdelę

Gintaras Chščenavičius ketveriuose savivaldybės tarybos rinkimuose yra gavęs tvirtą dzūkų balsą.

Alytaus rajono savivaldybės tarybos narys, Komunalinio ūkio plėtros ir aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Gintaras Chščenavičius net ketveriuose rinkimuose yra gavęs tvirtą dzūkų balsą. Šioje kadencijoje jo vadovaujamas komitetas sprendžia bene opiausius – kelių tvarkymo ir statybų – klausimus. Kaip sekasi derinti gyventojų norus ir realias galimybes?

– Komunalinio ūkio plėtra ir aplinkos apsauga – tai sritys, kuriose savivaldybės darbai „apčiuopiami“ ir matomi. Rajono žmonėms vienas iš svarbiausių klausimų – kelių priežiūra ir remontas. Visi nori, kad būtent jų kelias nuo taško A iki taško Z būtų asfaltuotas. Ar tai įmanoma?
– Galbūt ateityje taip ir bus, bet ne iš karto. Daug kalbamės su gyventojais apie kelių priežiūrą ir remontą, aiškiname, kad ne visi keliai yra savivaldybės, kad kai kurių kelių priežiūrą turi vykdyti kitos institucijos, nes ne visi keliai priklauso mums. Alytaus rajono savivaldybė prižiūri daugiau kaip 1500 km kelių.
Pernai paklota 18,76 km naujos asfalto dangos, keliai buvo žvyruojami, lyginami, tvarkomos duobės.
Vienas iš Alytaus rajono savivaldybės projektų buvo dviračių ir pėsčiųjų tako tiesimas nuo „Baltosios rožės“ tilto Alytaus miesto ribos iki sodų bendrijų.  
2022 m. savivaldybės biudžete net 37,2 proc. visų lėšų numatėme skirti rajono infrastruktūros objektų ir būsto priežiūrai, modernizavimui bei plėtrai, tai – 14 mln. 900 eurų. Daugiau kaip pusė – kelių priežiūrai, tvarkymui, kapitaliniam remontui.
Šiemet vienas iš didžiausių projektų – 2,58 km dviračių ir pėsčiųjų tako įrengimas prie kelio Vaidaugai–Jurkionys–Alytus.
Keliai yra vienas iš savivaldybės veiklos prioritetų. Galiu teigti, kad per pastaruosius 10 metų mūsų kelių būklė žymiai pagerėjo. Ir šių metų biudžete yra numatyta ženkli suma kelių tvarkymui.
Žinau, kad gyventojams ir kelininkams dideli iššūkiai būna žiemą, kai staiga prisninga, o savivaldybės samdyti rangovai dėl įvairių priežasčių nepajėgia laiku nuvalyti visų kelių. Vis dėlto ieškome išeičių ir galimybių padėti žmonėms, kviečiame į pagalbą ūkininkus.
Suprantu, kartais kaimų gyventojams pritrūksta kantrybės, jie nori, kad būtent jų kelias būtų sutvarkytas čia ir dabar, nors tai nėra svarbiausias rajono kelias. Būtų gerai turėti burtų lazdelę, tik mostelėjai, ir visi rajono keliai nuvalyti, sutvarkyti! Deja, burtų lazdelės nėra, todėl nustatome kelių priežiūros ir remonto prioritetus, pirmiausia tvarkome tuos kelius, prie kurių gyvena daugiausia gyventojų.
Pastaraisiais metais savivaldybės vadovai stengiasi, kad kai kuriuos aplinkos priežiūros darbus operatyviai galėtų atlikti ir pačios seniūnijos. Daugų, Simno, Alytaus seniūnijoms nupirkti traktoriai su sniego valytuvais, barstytuvais ir žoliapjovėmis. Manau, ši veiklos kryptis tikrai pasiteisino. 

Alytaus rajono savivaldybės tarybos narys Gintaras Chščenavičius.

– Be kelių priežiūros, yra ir daugiau komunalinių darbų, kokius išskirtumėte?
– Atsinaujinančių energijos šaltinių diegimas – tai aktualu visiems, ypač pabrangus elektros energijai, dujoms, norint prisidėti prie aplinkos saugojimo. Jau daugelyje rajono savivaldybei priklausančių viešųjų pastatų įrengti modernūs šilumos siurbliai ir saulės elektrinės, šiemet ruošiamos paraiškos dėl dar 11 objektų.
Raginame, skatiname ir gyventojus įsirengti daug saugesnius, aplinką tausojančius nuotekų valymo bei patalpų šildymo įrenginius. Įsirengusiems skiriamos kompensacijos.
Žinoma, labai svarbūs švietimo, sveikatos priežiūros, kultūros įstaigų remonto, modernizavimo darbai. Neseniai suremontuoti Pivašiūnų, Daugų, Miroslavo gimnazijų pastatai, Luksnėnų kultūros namai, ikimokyklinio ugdymo skyriai Miroslave, Simne, Butrimonyse, Venciūnuose, pagrindinio ugdymo – Punioje. Į naujas patalpas perkeltos Alovės, Punios seniūnijos. Remontuojama Simno seniūnija.
Šiemet bus statoma nauja ambulatorija Miroslave, statybos darbų kaina – beveik pusė milijono eurų. Daugiau kaip 1 mln. eurų planuojama investuoti į ambulatorijos, priešgaisrinės ir greitosios medicinos pagalbos punkto statybą Simne.
Darbus seniūnijose planuojame sudarydami savivaldybės biudžetą. Visada įvertiname gyventojų pasiūlymus, susitikimuose su savivaldybės vadovais ir tarybos nariais gyventojų išsakytus pageidavimus. Jeigu tarybos nariai nusprendžia, kad prašymas aktualus, svarstomos galimybės jį įgyvendinti, skiriama lėšų iš savivaldybės biudžeto, ieškoma kitų finansavimo šaltinių.

– Atliekų tvarkymas – dar vienas opus klausimas tiek gyventojams, tiek ir savivaldybei…
– Žmonės jau įprato prie individualių konteinerių, dauguma gyventojų savo buitines atliekas rūšiuoja. Didesnėse gyvenvietėse jau įrengti pusiau požeminiai atliekų surinkimo konteineriai, Dauguose ir Simne įrengti specialūs konteineriai tekstilei – dėvėtiems rūbams, patalynei, avalynei. Deja, labai gaila, kad dalis atliekų vis dar paliekama miškuose, laukuose, pakelėse, ypač – senos padangos ir kitos stambios atliekos. Savivaldybės administracija kai kuriose atliekų tvarkymo aikštelėse yra įrengusi stebėjimo kameras, ši prevencinė priemonė pasirodė esanti veiksminga ir gerai drausminanti. Vis daugiau pažeidėjų yra išaiškinami, jiems skiriamos baudos.

G. Chščenavičius vyko perduoti greitosios pagalbos automobilį Ukrainai.

– Pagal specialybę Jūs esate veterinarijos gydytojas, aukštaitis, Alytaus rajono savivaldybės tarybos nariu išrinktas 1997, 2011, 2015, 2019 m., taigi, jau net 18 metų kartu su kitais tarybos nariais sprendžiate Alytaus rajono reikalus. Kokie keliai Jus atvedė į Alytaus rajoną ir į politiką?
– 1992 m. baigiau studijas Veterinarijos akademijoje. Prieš 30 metų, būdamas 27-erių, pradėjau gyvenimą kurti su dzūkais. Apsigyvenau Punios seniūnijos Norgeliškių kaime. Esu šio krašto gyventojus buriančios Vaisodžių bendruomenės narys.
Dirbant veterinaru, teko daug važinėti po rajoną, pažinti daug žmonių, stengiausi ir iki šiol stengiuosi jiems padėti, noriu savo darbą atlikti sąžiningai, atsakingai. Pažinau kraštą ir jo žmones – nuoširdžius, gerus, paslaugius. Jie pažino mane. Įgijau pasitikėjimą. Supratau, kad galiu dėl rajono gyventojų padaryti daugiau, negu tik gydyti jų gyvulius. Iškėliau savo kandidatūrą ir 1997 m. buvau išrinktas į Alytaus rajono savivaldybės tarybą. Visada buvau ir esu Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys.

G. Chščenavičius susitikime su Daugų seniūnijos „Perkūnkalnio“ bendruomene dėl komunalinių darbų ir kelio remonto. (Bendruomenės nuotr.)

– Ar turite laiko laisvalaikiui?
– Viską gerai suplanavus, lieka laiko pomėgiams. Mėgstu žvejoti, keliauti, patinka dalyvauti rajono renginiuose, juose susitikti, pakalbėti su gyventojais. Bendraudamas su žmonėmis, sužinau, ko jiems labiausiai reikia, ko jie tikisi iš politikų, savivaldybės tarybos narių, todėl galiu teikti klausimus tiek taryboje, tiek savivaldybės vadovams, administracijai.

– Ačiū už pokalbį.

Parengė Alytaus rajono savivaldybės administracijos Komunikacijos skyrius

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: