Dainavos žodis

Visuotinė talka Alytaus rajone – pasodinta šimtai medžių, tūkstančiai gėlių

Darbas buvo nelengvas, bet rezultatas – iš karto pastebimas.

Alytaus rajono bendruomenė surengė visuotinę talką viešosioms erdvėms apželdinti. Šimtai seniūnijų, kaimų ir miestelių gyventojų kartu su savo seniūnais, savivaldybės vadovais, tarybos nariais sodino medžius, dekoratyvinius krūmus, gėles, tvarkė aplinką.

„Jeigu kiekvienas per metus pasodintume bent po vieną medį, žemė būtų gražesnė, oras švaresnis, vanduo tyresnis, biologinė įvairovė turtingesnė. Vadinasi, ir žmogus sveikesnis. Kasmet žmonės pasaulyje nukerta po 15 milijardų medžių, o juk medžiai ir kiti žalieji augalai fotosintezės procese sugeria anglies dvideginį, iš jo pasiima anglį, mums atiduodami deguonį. Tad gausinkime savo Žemės žaliąjį rūbą čia ir dabar, kiek kas galime“, – Luksnėnuose dirbančius talkininkus sveikino Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas.

Talkininkų būriai pasklido po įvairias Alytaus rajono seniūnijas.

Mero pavaduotoja Dalia Kitavičienė ir administracijos direktorė Gintarė Jociunskaitė rūpinosi, kad talkos dalyviai turėtų konkretų darbo barą, rinko ir užsakė augalus bei gėles. Visur buvo atvežta augalams sodinti tinkamos žemės, tad Alytaus rajono viešąsias erdves papuošė šimtai medžių, dekoratyvinių krūmų, tūkstančiai gėlių sodinukų.

Kokias gėles ir kitus augalus sodinti konkrečiose vietose, patarė savivaldybės vadovų paprašyti apželdinimo specialistai. Medžių sodinimo klausimais talkininkus konsultavo Alytaus rajone esančio arboretumo įkūrėjas, knygų apie Lietuvos parkus autorius Laimutis Januškevičius.

Meras Algirdas Vrubliauskas irgi prisidėjo prie talkininkų.

Įvairiose rajono vietovėse pasodinti 65 ąžuolai, 135 sidabrinės ir 75 Serbijos eglės, 30 kalninių pušų, beržų, gudobelių, tujų, kitų medžių, apie 200 lelijažiedžių magnolijų, per 300 sakurų, taip pat – jazminų, alyvų krūmų, rododendrų, hortenzijų, daugybė vasarą žydinčių gėlių.

Augalai buvo sodinami esamuose ir naujuose gėlynuose gyvenviečių centruose, prie seniūnijų, gimnazijų, kitų savivaldybės įstaigų, taip pat – prie rajono riboženklių. Seniūnijos ir pačios rinkosi, ką sodinti, ir derino naujus augalus pagal ekspertų pateiktus apželdinimo planus. Visus augalus skyrė Alytaus rajono savivaldybė.

Bene didžiausias talkininkų būrys susirinko Luksnėnuose tvarkyti parką prie Kultūros namų. Savivaldybės vadovų rūpesčiu, prieš tai buvo iškirsti pakelėje augę menkaverčiai krūmai, jų vietoje talkininkai įrengė jurginų gėlyną. Medžių, dekoratyvinių krūmų, gėlių pasodinta parke prie išvalyto vandens telkinio, prie Kultūros namų, prie tako link autobusų stotelės.

Simno bendruomenė dirbo Vytauto, S. Nėries ir Kreivojoje gatvėse – sodino dekoratyvinius augalus vazonuose prie seniūnijos pastato, alpinariume prie šarvojimo salės. Dauguose daugiau medžių atsirado alėjoje prie įvažiavimo į miestelį, gėlėmis pasipuošė Vlado Mirono gimnazijos bei Meno ir sporto mokyklos aplinka, ežero pakrantė. Nemunaityje buvo tvarkoma poilsio erdvė prie Nemuno upės. Punioje, Kurnėnuose, Krokialaukyje, Alovėje, Ūdrijoje, Raitininkuose, Miklusėnuose, Miroslave ir Butrimonyse – viešosios erdvės, gimnazijų aplinka.

Mero pavaduotoja Dalia Kitavičienė rūpinosi žydinčiomis gėlėmis.

Savivaldybės vadovai dėkoja visiems talkos dalyviams už bendrą darbą ir pastangas kurti gražią, estetišką, tvarkingą aplinką. Tuo pačiu ragina gyventojus nepamiršti tvarkos ir grožio privačiose valdose. Juk pavasarį padirbėję – gėlynais džiaugsimės iki rudens, o medžiai augs ne vienus metus.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: