Dainavos žodis

Valstybės parama daugiabučių renovacijai – ką turi žinoti gyventojai?

Daugiabučių renovacija Lietuvoje. (Nuotrauka iš APVA archyvo)

Prie gyventojų investicijų į daugiabučių modernizaciją prisideda ir valstybė, suteikdama finansinę paramą. Nors daugeliui gyventojų padengiama 30 proc. renovacijos išlaidų, daliai butų savininkų priklauso 100 proc. kompensacija. Taip pat jiems sudaromos lengvatinės sąlygos pasiskolinti pastatų energinio efektyvumo didinimui bei atsinaujinantiems energijos šaltiniams diegti.
Norint pasinaudoti valstybės parama, svarbu, kad po renovacijos būtų pasiekta ne mažesnė kaip C energinio efektyvumo klasė. Tokiu atveju valstybė skiria 30 proc. paramą išlaidoms už energinio efektyvumo didinimo priemones. Taip pat visiems gyventojams valstybė visiškai apmoka daugiabučio renovacijos projekto parengimo, administravimo ir statybos techninės priežiūros vykdymo išlaidas.
Gyventojai gali pasinaudoti ir papildoma 10 proc. parama, kai daugiabutyje įrengiamas atskiras arba modernizuojamas esamas neautomatizuotas šilumos punktas, įrengiami balansiniai ventiliai ant stovų ir (ar) pertvarkoma arba pakeičiama šildymo sistema butuose ar kitose patalpose, įrengiant individualios šilumos apskaitos prietaisus ar daliklių sistemą ir (ar) termostatinius ventilius.
Butų savininkai gali pasinaudoti atskira 30 proc. parama atsinaujinančių energijos šaltinių, tokių kaip saulės jėgainės, saulės kolektoriai, šilumos siurbliai, įrengimui. Atsinaujinantys energijos šaltiniai ne tik padeda sutaupyti komunaliniams mokesčiams, bet ir reikšmingai prisideda prie kovos su klimato kaita.

Daliai gyventojų – renovacija nemokama

Pasak socialinės apsaugos ir darbo ministrės patarėjo Tomo Kavaliausko, nuo šių metų didesnė dalis gyventojų gali dalyvauti Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje nemokamai. Teisė į kredito, paimto daugiabučio namo renovacijai, ir palūkanų apmokėjimą tiesiogiai susieta su asmens teise į būsto šildymo išlaidų kompensaciją. Siekiant sumažinti finansinę naštą nepasiturintiems gyventojams dėl padidėjusios šilumos kainos, nuo 2022 m. pradžios sudarytos palankesnės sąlygos gauti būsto šildymo išlaidų kompensaciją – du kartus padidintas valstybės remiamų pajamų dydis, nevertinamas asmens turimas turtas.
„2022 m. I ketv. vidutiniškai per mėnesį būsto šildymo išlaidų kompensacijas gavo apie 158 tūkst. gyventojų, tai yra maždaug 66 proc. daugiau nei pernai tokiu pat metu. Iš jų beveik 17 tūkst. kartu gavo ir 100 proc. kompensaciją už renovacijos paskolą bei palūkanas. Išlaidos šildymo kompensacijoms sudarė apie 22 mln. Eur, o būsto renovacijos paskoloms ir palūkanoms – 1,8 mln. eurų“, – teigia socialinės apsaugos ir darbo ministrės patarėjas Tomas Kavaliauskas.
Aplinkos projektų valdymo agentūra primena, kad, norėdami išlaikyti teisę į šildymo kompensaciją ir gauti paramą būsto atnaujinimui, asmenys privalo dalyvauti namo atnaujinimo procese ir jam pritarti.

Lengvatinės sąlygos pasiskolinti

Gyventojams taip pat sudaromos ir lengvatinės sąlygos pasiskolinti renovacijos išlaidų padengimui. Šio kredito pirmus 5 metus metinė palūkanų norma neviršys 3 proc., paskolai nėra taikomi jokie paskolos pasirašymo, išmokėjimo ar kiti papildomi mokesčiai.
Gyventojams suteikiama galimybė paskolą ar jos dalis grąžinti anksčiau sutartyje numatyto laiko, netaikant jokių papildomų mokesčių. Taip pat butų savininkai paskolos grąžinimą ir palūkanų mokėjimą gali ir atidėti, t. y. paskolą pradėti grąžinti tik pabaigus visus rangos darbus bei gavus valstybės paramą.
Daugiau informacijos nemokama telefono linija 8 614 99699.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: