Dainavos žodis

88 metų Einorų ūkininkas Jonas Šimelionis vairuoja traktorių ir „šposina“

Jonas Šimelionis, liepos 31-ąją sulauksiantis 88 metų.

Danielius Jakubavičius
Nemunaičio seniūnijos Einorų kaimo gyventojas Jonas Šimelionis, liepos 31-ąją sulauksiantis 88 metų, yra pats vyriausias savo krašto ūkininkas. Nuo 1955 m. vairavęs kolūkyje traktorius iki pat dabar dar puikiai geba užsikurti ir manevruoti savąjį MTZ 50.
„Gerai, kad jis kuriamas starteriu, o ne taip kaip kadaise užvedimo varikliu, traukiamu virve. Matyt, jau nepajėgčiau to padaryti, nes nutrūkus dešinės rankos sausgyslei, negaliu užsivesti net benzininio pjūklo“, – sako vyriškis. 
Pašnekovas perlėkęs traktoriumi per kiemą papasakojo, kad kadaise dirbdamas kolūkyje per dieną suvažinėdavo ir du kartus į Matuizas plytų parvežti: „Sukardavau 200 km ir atsikabinęs priekabą dar lėkdavau srutų ištraukti“. 
Senolis pripažįsta, kad šiuo metu sveikata jau nekokia, daug žemės nedirbantis, bet pašposinti, kaip ir kadaise, dar puikiai moka. Svajonių kažin kokių neturi, nes, kaip pats sako, „tai, kad jau amžius, tuoj va mirc reiks“. 
J. Šimelionis sunkiais pokario metais žvalgyboje yra padėjęs ir pačiam partizanų vadui Adolfui Ramanauskui-Vanagui, dar ir dabar linksmai dalijasi senais prisiminimais bei padainuoja kiek primirštas liaudies dainas.
Jis ir atsisveikinant pralinksmina senu dzūkišku patriotiškumu ir gera nuotaika: „Nu tai atvažiuokit vėl pas mus į Einorus, tai pagersim, tai paūšim, kai paskucinį Alytaus stribą užmušim…“.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: