Dainavos žodis

Saugios javapjūtės garantija – tvarkingi kombainai

Asociatyvi nuotr. Užsidegęs kombainas gali sunaikinti ne tik derlių, bet ir netoliese esančius pastatus.

Alytaus rajono ūkininkai jau daugiau kaip savaitę dirba javapjūtės baruose. Laukuose ūžia kombainai, kita technika. Kol kas rajone nefiksuota gaisrų dėl netvarkingų kombainų, tačiau Priešgaisrinės apsaugos tarnyba vykdo prevencinę akciją „Saugi javapjūtė“ ir perspėja žemdirbius atidžiau tikrinti naudojamą techniką.

Šiuo metu rajone yra registruoti 24029 javų kombainai. Jų ir kitos žemės ūkio technikos savininkai kas dvejus metus turi atlikti traktorių, savaeigių ir kitų žemės ūkio mašinų bei jų priekabų techninę apžiūrą. Ją vykdo savivaldybės Žemės ūkio skyriaus specialistai.

Žemės ūkio skyriaus vedėja Irma Stenionienė sako, kad javų kombainams keliamas reikalavimas turėti ne mažiau kaip 2 ugnies gesintuvus su 4 kilogramais gesinamosios medžiagos ir 1 nedegų audeklą. Gesintuvai turi būti tvarkingi, tinkamo galiojimo, lengvai pasiekiamoje vietoje. Patartina turėti ir kastuvą, kad, gaisrui plintant į pasėlius, būtų galima iškasti apsaugos juostą.

„Gaisrai dažniausiai kyla dėl ant kombaino agregatų susikaupusių dulkių ir tepalų nuosėdų. Grįžus iš laukų po javų kūlimo, kombainus reikėtų nuplauti, nuvalyti, nenumoti ranka net į mažiausią tepalo dėmelę. Dirbant kombainas labai įkaista, o jei dar ir oras karštas, tereikia nedidelės kibirkštėlės, kad įsiliepsnotų ugnis. Raginu ūkininkus į laukus važiuoti tik su tvarkinga technika, nes ugnis gali suniokoti ne tik kombainą, bet ir derlių“, – sako vedėja I. Stenionienė.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, per penkerius pastaruosius metus vidutiniškai kasmet šalyje degė po 26 kombainus. Kai kuriuos iš jų teko gesinti vos prasidėjus javapjūtei. Dažna priežastis, dėl kurios užsidegė kombainas, – gedimas elektros instaliacijoje, taip pat – ant agregatų susikaupusios dulkės.

Alytaus priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ugniagesiai pernai gesino du kombainus Varėnos rajone. Užpernai Alytaus rajone žieminių kviečių lauke kilęs gaisras tik per stebuklą nesunaikino už 30 metrų nuo degančių javų buvusios sodybos ir tik per kelią nuo lauko stovinčios fermos.

Pasak ugniagesių, užsidegus kombainui, ugnis plinta sparčiai, o atvykti į laukus atokiose vietose reikia laiko, tad galimi dideli nuostoliai.

Alytaus rajono priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos direktorius Aleksandras Bružas primena, kad kasmet liepos-rugsėjo mėnesiais vykdoma prevencinė akcija „Saugi javapjūtė“, kurios metu  tikrinama, ar laukuose dirbanti žemės ūkio technika aprūpinta  pirminėmis gaisro gesinimo priemonėmis. Patikrinimų metu, nustačius priešgaisrinės saugos pažeidimus, gali būti skiriama bauda iki 600 eurų.

„Išleidome gaisrų prevencijos atmintinę, kurioje įspėjame ir dėl galimo gaisro, susijusio su netvarkinga žemės ūkio technika. Ugniagesiai vykdo patikrinimus laukuose, apžiūri javapjūtėje dirbančius kombainus, gaisro gesinimo priemones, ar jos tinkamos naudojimui“ , – sako A. Bružas.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: