Dainavos žodis

Pusšimčio naujų kolegų ieškančio ESO valdybos narys: profesinis smalsumas gali padėti sukurti įkvepiančias karjeros sėkmės istorijas

ESO. Virgilijus Žukauskas. 2022-08-09. Vilnius. (Gedmantas Kropis/ BNS)

Nuo budinčio elektriko iki „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) valdybos nario ir įmonės Tinklų eksploatavimo tarnybos direktoriaus pareigų – tokią karjeros sėkmės istoriją sukūrė Virgilijus Žukauskas. Pašnekovas teigia, kad panašia patirtimi ESO gali pasidalyti ne vienas jo kolega, šiuo metu vadovaujantis savo komandai ar padaliniui. „Tam tereikia noro, užsispyrimo ir profesinio smalsumo“, – sako V. Žukauskas.
Šiuo metu įmonė ieško net 60 naujų kolegų – elektrikų ir inžinierių. Pasak V. Žukausko, tai gali būti puikus karjeros startas, o prie galimybės kilti karjeros laiptais prisideda ir tai, kad, būdama valstybės kapitalo įmonė, ESO užtikrina didelį skaidrumą, stabilumą bei galimybę būti aktualiausių energetikos inovacijų epicentre.

– Savo karjerą pradėjote nuo darbo dispečerinėje, šiandieną esate ESO valdybos narys. Tai – išskirtinė sėkmė ar, įdėję pastangų, panašių sėkmės istorijų gali sukurti ne vienas darbuotojas?
– Iš tiesų savo karjerą pradėjau nuo budinčio elektriko darbo Lietuvos elektrinėje. Vėliau buvau pakviestas į dispečerinę, o ten prasidėjo mano profesinio augimo istorija. Manau, kad panašią sėkmės istoriją gali pakartoti ne vienas: beveik visi Tinklų eksploatavimo tarnybos vadovai savo karjeros kelią yra pradėję žemesnėse pareigose ESO. Tam reikia noro, užsispyrimo ir, kaip sakau, kad „skaudėtų“, kada dėl gedimų ar stichijų žmonės namuose neturi elektros.

– Kokių dar savybių reikia norint pasiekti panašią karjerą?
– Karjeros keliu į viršų pirmiausia veda profesinis smalsumas, atvirumas pokyčiams ir naujovėms, gebėjimas jas pritaikyti savo kasdieniame darbe.
Vis dėlto ne kiekvienas žmogus jaučia būtinybę kilti karjeros laiptais, kai kuriems patinka darbas toje pozicijoje, kurioje jie pradeda savo profesinį kelią, ir tai yra visiškai natūralu. Prisijungę prie ESO darbuotojai čia pasilieka ilgam – štai, pavyzdžiui, vidutinis Tinklo eksploatavimo tarnybos darbuotojo darbo stažas siekia beveik 20 metų! Vis dėlto profesinis smalsumas bei tobulėjimas yra svarbus norint gerai atlikti bet kokį darbą.

– Šiuo metu ESO ieško naujų kolegų – inžinierių ir elektrikų. Ar tai yra tos savybės, kuriomis turėtų pasižymėti jie?
– Visų pirma ieškome žmonių, kurie turi noro dirbti ir užtikrinti, kad visi namai turėtų elektrą. Taip pat, žinoma, svarbios yra ir profesinės žinios. Tiesa, ESO pasirūpina priimtų darbuotojų mokymais, padeda jiems įgyti specializacijas – prieš pradėdami vykdyti savo užduotis, darbuotojai yra parengiami, supažindinami su saugos instrukcijomis.
Be to, kaip ir daugelyje darbų, svarbu gebėti dirbti komandoje bei būti pasirengus netikėtumams. Mūsų darbe netikėtumai gali užklupti, pavyzdžiui, dėl stichijų. Tuomet tenka susitelkti ir drauge dėti pastangas kuo greičiau atstatyti elektros energijos tiekimą gyventojams. Tačiau čia būsimi darbuotojai gali būti ramūs: esame skaidri organizacija, tad už viršvalandžius, darbą švenčių dienomis yra atitinkamai atlyginama.

– Kur ir kodėl šiuo metu ieškote darbuotojų?
– Dėl pokyčių rinkoje rangovų kainos tapo neadekvačios, tačiau ir taip aukštų energijos kainų fone didinti elektros energijos skirstymo tarifą vartotojams būtų neatsakinga. Siekdami, kad galutinės kainos elektros vartotojams papildomai nekiltų, įvertinome, jog efektyviau steigti savo remonto brigadas.
Todėl šiuo metu ieškome elektrikų ir inžinierių įvairiuose šalies regionuose bei formuojame po tris remonto brigadas kiekviename iš jų.

– Lūkesčius, kokiomis savybėmis turėtų pasižymėti darbuotojai, aptarėme, o ką ESO gali pasiūlyti jiems?
– Reikia nepamiršti, kad elektros tinklai buvo, yra ir bus, o jų aptarnavimas bus visuomet itin svarbus ir reikalingas. Dar daugiau – per visą pasaulį ritasi elektrifikacijos banga, atsiranda vis daugiau kasdienio gyvenimo sričių, kuriose stabilaus elektros tiekimo užtikrinimas yra itin svarbus. Taigi, viena vertus, darbas ESO reiškia inovacijas ir tobulėjimą, kita vertus – stabilumą ir pastovumą.
Labai svarbu paminėti, kad ESO savo darbuotojams siūlo konkurencingą, kasmet pagal rinkos pokyčius indeksuojamą atlyginimą bei papildomą kintamą atlyginimo dalį už pasiektus rezultatus. Darbuotojai aprūpinami sveikatos, traumų draudimu. Ne mažiau svarbu ir tai, kad darbas valstybės kapitalo įmonėje reiškia didesnį skaidrumą bei atskaitomybę.
Domina elektriko arba tinklų inžinieriaus darbas ESO? Savo CV siųskite el. paštu grupe@ignitis.lt.
Siųsdami savo CV sutinkate, kad atrankos tikslams Ignitis grupė naudotų jūsų asmens duomenis.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: