Dainavos žodis

Artūras Latauskas, atstatęs sudegusius namus, į ateitį žiūri pozityviai

Artūras Latauskas
Pašnekovas sako, kad jį rankų nenuleisti motyvavo aplinkinių palaikymas. „Kilau ir dariau“, — kalbėjo A. Latauskas, dabar su šeima gyvenantis sename name, kuris yra ant to paties kiemo.

Entuziastas ir optimistas Artūras Latauskas iš Mikalavo kaimo rankų nenuleido net ir po gaisro, pasiglemžusio naujai pastatytus namus. Vyras patvirtina seną tiesą: kuo daugiau užsiimi, tuo daugiau ir padarai. Jis atviras – dėl darbų gausos žolę aplink namus šienauja naktimis.
Artūras su šeima, žmona Rūta ir 4 bei 7 metų amžiaus vaikais, gyvena tėviškėje, Mikalavo kaime, Alovės seniūnijoje. Čia jo tėvų sodyba – 9 ha žemės. Tėvai išsikraustė gyventi į Alytaus miestą, o jis liko puoselėti sodybą ir tai daro 11 metų. Šalia senų sodybos trobesių pasistatė naują namą, kurį gaisras pasiglemžė praėjusių metų kovo 10-ąją.

Sudegė namas

Sudegusio namo pirmas aukštas buvo mūrinis, antras – rąstinis. „Sudėti langai, išvedžiota elektros instaliacija, kanalizacija, paklotas grindinis šildymas. Planavau dažyti, bet įsiplieskė gaisras“, – prisiminė A. Latauskas. Gaisras kilo dėl darbininkų neapdairumo. „Vyrai į duonkepį įmetė per daug malkų, nuo karščio trūko plytų siūlė. O ant duonkepio buvo ritė sintetinio tinklo, kurį pačiupo ugnis. Užsiplieskė perdanga“, – sakė vyras. Pasak jo, gaisras buvo pastebėtas, bandyta gesinti. „Pylėm vandenį ten, kur matėme ugnį, o mums reikėjo pilti vandenį iš antro aukšto į pirmą“, – apie gesinimo darbus kalbėjo pašnekovas. Netrukus vyras pamatė, kad gaisro liežuviai šoko į antrą aukštą. „Sustabdyti ugnies patiems buvo neįmanoma. Pakirto rankas ir kojas. Tiek darbo ir finansų įdėta!“ – apie patirtą stresą sakė A. Latauskas.

Padėjo giminės ir draugai

Vyras sulaukė pagalbos iš draugų ir giminių. „Kitą dieną kas su kastuvu, kas su technika atvyko padėti tvarkyti gaisro padarinių. Buvo ramiau, kuomet jaučiau jų palaikymą”, – pasakojimą tęsė Artūras. Nežiūrint mūras ar ne, ugnis buvo apėmusi visą namą. Artūras sako, kad naujo namo ant apdegusių griuvėsių nestatė, nugriovė ir padarė naujus pamatus, ėmėsi statybos iš naujo. Dabar atstatytas namas yra su stogu, netrukus bus sudėti langai. Tuomet seks grindų betonavimas. Vyro noras „įlįsti į vidų“ ir per žiemą darbuotis viduje.
Finansiškai vyrui padėjo giminaičiai, nei vienas neatsuko nugaros. Kaimynai su „vokeliu“ ateidavo, atjautė bėdoje. Sąskaita nebuvo paskelbta, bet norintys pervesti pinigų susirasdavo juos patys.
Pašnekovas sako, kad jį rankų nenuleisti motyvavo aplinkinių palaikymas. „Kilau ir dariau“, – kalbėjo A. Latauskas, dabar su šeima gyvenantis sename name, kuris yra ant to paties kiemo.

Stato rąstinius namus, nuomoja kubilus, bagius

Artūras daug dirba. Jis užsiima rąstinių namų statyba, gamina kubilus, juos parduoda arba nuomoja. Jo gaminami kubilai nestandartiniai, pagal individualius užsakymus. Tuo užsiima 8 metus, kubilų nuoma – 14 metų. Ir naujausia vyro veikla – bagių nuoma, kuriais galima pasivažinėti 2 ha ploto įrengtoje trasoje. Ši veikla pasiteisino – susidomėjimas buvo, tik dėl karščių trasą reikėjo dažnai laistyti. Vyras nuomoja 12 bagių, vienu metu trasoje gali važiuoti 5. „Turiu mažus bagius, skirtus vaikams nuo 5 iki 8 metų ir vyresniems – nuo 8 iki 12 metų, bei profesionalius bagius suaugusiems, kur jau reikalingi vairavimo įgūdžiai“, – sako Artūras. Vyras pasakoja, kad šis sportas yra saugus, jeigu važiuojama su „protu“ ir laikomasi saugumo reikalavimų.

Šienauja naktį

Artūras atviras – apie 5 ha ploto teritoriją, esančią aplink sodybą, nušienauja naktį, nes dieną pritrūksta laiko. Dirba kasdien, net ir savaitgaliais – „kaip voverė rate“.
„Minčių turiu, jeigu kuri nors veikla sustos, imsiuosi naujos veiklos. Ateityje planuoju padaryti vaikų žaidimų parką, jį sujungti su bagių trasa ir kitomis pramogomis, kad atvykusios šeimos galėtų smagiai praleisti laiką“, – optimistiškai sako Artūras. Linkime jam kuo didžiausios sėkmės!

Danielius Jakubavičius

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: