Dainavos žodis

„Motyvuoti veikti“ – dar vienas bendruomenės „Drūtas dzūkas“ įgyvendintas projektas

Luksnėnų kaimo bendruomenė „Drūtas Dzūkas“ įgyvendino bendruomeninės veiklos stiprinimo projektą „Motyvuoti veikti“. Spalio 1 d. bendruomenės nariai leidosi į kelionę, kurios metu aplankė įdomias Lietuvos vietas, susipažino su valstybės praeitimi ir dabartimi, pažino šiuolaikinį meną, subtiliai iškylantį gamtos prieglobstyje.

„Dalyvaujant projektinėje veikloje, telkiant žmones, kartais patiems bendruomenės nariams pritrūksta motyvacijos veikti. Todėl tokie projektai, kurie skirti motyvacijai stiprinti, ugdyti organizacinius gebėjimus, mokytis komandinio darbo ir kartu pažinti savo kraštą, yra labai reikalingi. Kasdieninės aplinkos pakeitimas, bendros veiklos prisideda prie motyvacijos stiprinimo, įvairių socialinių grupių įtraukimo į bendrą veiklą, turiningo laisvalaikio praleidimo“, – įsitikinęs bendruomenės pirmininkas Marius Povilaitis.

Išvykoje po Lietuvą bendruomenės nariai aplankė Medininkų pilį, Liubavo dvaro malūną-muziejų, Europos parką, Aukštojo kalną. Ekskursijos vyko su gidais, tad pamatė ne tik objektus, bet ir sužinojo daug įdomių faktų ir įvykių apie juos. Į ekskursiją važiavo 34 bendruomenės nariai ir rėmėjai: 13 suaugusių, 21 vaikais ir senjoras.

Nepažintos vietos

Pirmasis sustojimas – Medininkų pilis. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės mūrinė gardinė pilis pastatyta XIV amžiuje. Medininkų pilyje ekskursija vyko aukščiausiame bokšte, kuris stovi gynybinės sienos šiaurės rytų kampe. Medininkų pilis nustebino savo ekspozicijomis ir gido pasakytu faktu, jog niekada nebuvo užimta priešų.

Įdomi viešnagė buvo ir Liubave. Kadaise ten stūksojo didelis dvaras. Deja, jis iki šių dienų neišliko, bet išliko dalis statinių ir dvaro malūnas, kuris šiandien yra interaktyvus muziejus. Vaikams jis patiko tuo, kad čia jie galėjo pasijausti tikrais malūnininkais: pasėdėti specialioje malūnininko kėdėje, kuri turi stalčiuką pinigams sudėti, nešti „grūdų“ maišą, jį sverti, kelti, rišti prie „kelnių“ ir išnešti į kiemą. „Malūnininkas pasakytų, kad „kelnės“, „rankovės“ nėra tik drabužių dalis, tai miltų išpylimo angos, kad skirtingų klientų miltai nesusimaišytų“, – pasakojo gidė.

Suaugusius malūnas sudomino savo technine dalimi. Vyrai vaikščiojo užvertę galvas į viršų ir aptarinėjo, kaip veikia sraigtai, krumpliaračiai ir kita technika. Pasak gidės, malūnas atkurtas visiškai, jeigu vandens būtų pakankamas lygis, jis ir dabar galėtų malti naudodamas vandens energiją.

Bendruomenės nariai taip pat apsilankė Europos parke – muziejuje po atviru dangumi. Tai šiuolaikinio, modernaus meno muziejus, kuriame eksponuojamos autorių iš 35 šalių skulptūros. Kiekviena įdomi savaip, turi savo istoriją ir menininko viziją. Bene labiausiai bendruomenės narius sužavėjo betoniniai 2 metrų aukščio „kiaušiniai“. Vaikams jie priminė dinozauro kiaušinius. O autorius šią skulptūrą pavadino „Neatpažinto augimo erdvė“.

Įspūdžiai

„Kelionė buvo įdomi ir neprailgo. Smagiai praleidome laiką“, – taip sako bendruomenės narė Lina. Jai antrino ir kiti ekskursijos dalyviai. „Patiko. Savarankiškai nebūtume tiek pamatę, kiek bendroje ekskursijoje su gidu“, – sakė Aušra. „Malūnas atkurtas įspūdingai. Ir seniau žmonės buvo gabūs ir protingi, kad valdytų tokias sistemas“, – pažymėjo Vitas.

Bendruomenės pirmininkas Marius Povilaitis džiaugiasi, kad ekskursija buvo prasminga, o jos dalyviai iš autobuso lipo pavargę, bet su šypsenomis veiduose.

Projektą „Motyvuoti veiki“ finansavo Alytaus rajono savivaldybė pagal Nevyriausybinių organizacijų ir bendruomeninės veiklos stiprinimo 2022 metų veiksmų plano 1.1.6 priemonę „Stiprinti bendruomeninę veiklą savivaldybėse“.

Luksnėnų kaimo bendruomenės „Drūtas dzūkas“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: