Dainavos žodis

Lietuviškiems kviečiams atverta Meksikos rinka

Lietuviškiems žemės ūkio produktams atsiveria vis daugiau rinkų. Mūsų šalis gavo oficialų leidimą eksportuoti kviečius į Meksiką.

„Šis džiuginantis rezultatas pasiektas bendromis Žemės ūkio ministerijos, Valstybinės augalininkystės tarnybos ir Lietuvos ambasados Vašingtone pastangomis. Tikimės, kad šie metai bus sėkmingi ir galėsime pasidžiaugti reikšmingu proveržiu derybose dėl eksporto galimybių ir kitose šalyse“, – sako žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas.

Iki užsienio rinkų atvėrimo tenka nuveikti išties nemažai. Neretai trunka ne vienerius metus, kol bendradarbiavimas su kompetentingomis užsienio institucijomis ima duoti rezultatų. Valstybinė augalininkystės tarnyba į Meksikos Jungtinių Valstijų nacionalinę augalų apsaugos organizaciją dėl grūdų eksporto kreipėsi dar 2017 metais.

Lietuviški žemės ūkio ir maisto produktai keliauja į daugiau kaip 150 valstybių.

Lietuvoje užauginti javai šių metų pirmąjį pusmetį buvo vežami į 33 šalis. Jų eksportuota už 442,8 mln. Eur, o tai sudarė 13,8 proc. viso žemės ūkio ir maisto produktų eksporto vertės.

Kviečių daugiausia eksportuota į Nigeriją (36 proc.), Ispaniją (20 proc.), Latviją (8 proc.), Maroką (6 proc.), Egiptą (5 proc.), Nyderlandus (3 proc.).

Priklausomai nuo derliaus, Lietuva kasmet eksportuoja 3-4 mln. t kviečių.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: