Dainavos žodis

Alytaus miesto moksleiviai be nemokamo maitinimo neliks

Pirmajame projekte siūloma 50 proc. sumažinti mokyklų valgyklose nuomojamos maisto įrangos nuomos kainą, antrajame – patiekalų gamybos išlaidas padidinti 100 proc.

Rita Krušinskaitė

Rugsėjo pabaigoje Alytaus miesto savivaldybės vadovus ir tarybos narius pasiekęs septynių maitinimo įmonių raštas su prašymu atleisti nuo valgyklų patalpų bei jose esančios įrangos nuomos mokesčio bei padidinti maisto gamybai skirtas lėšas sulaukė atgarsio.

Bene pirmiausia į maitinimo įmonių raštą sureagavo Alytaus miesto savivaldybės tarybos Kultūros, švietimo ir sporto komiteto nariai: pirmininkė Nijolė Makštutienė, pavaduotoja Laima Vincė Kirkliauskienė, nariai Laura Radzevičiūtė ir Valdas Račkauskas.

Anot N. Makštutienės, šiuo klausimu buvo diskutuota ir komitete, ir su mokyklų vadovais, ir su mokykloms maitinimo paslaugas teikiančių įmonių atstovais. „Reikia suprasti maitinimo įmones dabartiniu laikotarpiu, kai kelis kartus pabrango elektra, išaugo išlaidos maisto paruošimui. Parengėme ir užregistravome du tarybos sprendimų projektus, kuriems pritarė ir maitinimo paslaugas teikiančios įmonės, ir mokyklų vadovai“, – spaudos konferencijoje teigė N. Makštutienė.

Pirmajame projekte siūloma 50 proc. sumažinti mokyklų valgyklose nuomojamos maisto įrangos nuomos kainą, antrajame – patiekalų gamybos išlaidas padidinti 100 proc., tai reikštų, kad nemokamų pusryčių paruošimo kaina vienam mokiniui padidėtų nuo 15 iki 30 centų, o nemokamų pietų paruošimo kaina vienam mokiniui – nuo 30 iki 60 centų.

Sprendimo projektuose taip pat numatyta, kad 50 proc. mažinama mokyklų valgyklų įrangos nuomos kaina įsigaliotų nuo tarybos sprendimo priėmimo datos ir galiotų neterminuotą laiką, o nemokamų pusryčių ir pietų paruošimo įkainis būtų padidintas nuo ateinančių metų sausio, kad nebūtų pažeista biudžeto formavimo finansinė drausmė. Beje, pačių nemokamų pietų ir nemokamų pusryčių maisto kainos yra reglamentuotos valstybės teisės aktais.

Pagal teisės aktus valstybės vienai dienai vienam mokiniui nemokamam maitinimui skirtiems produktams įsigyti nustatytos tokios sumos: 6–10 metų amžiaus mokiniams skiriama: pusryčiams – 0,95 euro, pietums – 1,90 euro; nuo 11 metų amžiaus mokiniams skiriama: pusryčiams – 1,10 euro, o pietums – 2,05 euro.

Anot Alytaus miesto savivaldybės vicemerės Jurgitos Šukevičienės, 2021 metais nemokamą maitinimą gavo 2570 mokinių, besimokančių miesto savivaldybės lopšeliuose-darželiuose ir bendrojo ugdymo mokyklose. Jų maitinimui iš valstybės biudžeto produktams finansuoti buvo skirta 617 588,9 euro. 2022 metais per I–III ketvirčius nemokamas maitinimas buvo skirtas 2 475 mokiniams, iš valstybės biudžeto dotuojant 519 699,02 euro.

Tuo tarpu bendrojo ugdymo mokyklose 2022 metų rugsėjo mėnesį mokinių nemokamo maitinimo patiekalų gamybos išlaidoms padengti buvo skirti 9 641,1 euro. Padvigubinus lėšas patiekalų gamybos išlaidoms, papildomai reikėtų dar 9 641,1 euro – iš viso per mėnesį iš savivaldybės biudžeto turėtų būti atseikėta 19 282,2 euro.

„Įgyvendinus projekte siūlomą inventoriaus nuomos lengvatą, Alytaus miesto savivaldybė iš maitinimo paslaugas bendrojo ugdymo mokyklose teikiančių maitinimo organizatorių gautų 9635,94 euro, tai yra perpus mažiau, nei būtų gavusi (19 282,2 euro) netaikant lengvatos“, – „Dainavos žodžiui“ sakė vicemerė J. Šukevičienė.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: