Dainavos žodis

Stasės Abromaitienės laimės receptas: bendravimas su žmonėmis ir muzikavimas

Alytiškei Stasei Abromaitienei 73-eji. 40 metų rankose nelaikiusi akordeono ėmė groti šiuo klavišiniu instrumentu.

Alytiškei Stasei Abromaitienei 73-eji. Ji 42 metus dirbo Alytaus žaislų ir sporto prekių parduotuvėje. 2011 m. išėjusi į pensiją ėmė groti būgnais, akordeonu ir dainuoti. Muzikuoja net trijose Alytaus krašto kapelose. Be viso šito moteris dar prisijungė prie humoro grupės „Bobos“.

Nuo audėjos iki prekybininkės

S. Abromaitienė gimė Lazdijų rajone, Galstų kaime, prie Galsto ežero. Pradinę mokyklą baigė Gudeliuose. Persikėlusi gyventi į Veisiejus, čia baigė dešimt klasių. Sporto ir muzikos pamokos buvo mėgstamiausios. Tad baigusi 10 klasių Veisiejų mokykloje, septyniolikmetė mergina ketino mokytis Juozo Gruodžio konservatorijoje Kaune. Pateikė dokumentus. Bet išgirdusi, kad Alytuje atidaryta, kaip tuomet vadino, „medvilnės profesinė 38-oji mokykla“, planus pakeitė. „Aš atsiėmiau dokumentus iš Juozo Gruodžio konservatorijos ir nunešiau juos į šią mokyklą. Čia buvo nemažas konkursas“, – prisiminė Stasė. Šioje mokykloje ji mokėsi 4 metus. Baigus mokslus jai buvo suteikta 5-oji audėjos kategorija. Atlikusi praktiką Kaune, pagal specialybę S. Abromaitienė dirbti nenorėjo. Moteris nusprendė mokytis toliau. Baigusi Alytaus prekybos mokyklą, įsidarbino „Žuvinte“ įsikūrusioje parduotuvėje Alytuje. Tačiau ji nepaliauja aplinkinius stebinusi savo užsispyrimu mokytis toliau. Šį kartą neakivaizdžiai baigė kooperatinį technikumą Kaune, įgijo prekių žinovo specialybę. Po trejų metų darbo „Žuvinte“ persikėlė dirbti į Vilniaus gatvėje, Alytuje, esančią žaislų ir sporto prekių parduotuvę. „Visas mano gyvenimas ten prabėgo. 42 metus dirbau. Labai mylėjau savo darbą ir žmones. Nes man patiko bendrauti su žmonėmis. Išėjusi į pensiją verkiau. Buvo gaila ne prekybos, bet nutrūkusio ryšio su žmonėmis“, – atviravo pašnekovė.

Darbas parduotuvėje

Moteris prisimena, kad ne vieną alytiškį sporto batais apavusi, su vaikais žaislais žaidusi. Stasė prisipažįsta, kad vaikams ji atrodė „pikta“ pardavėja. „Aš juos drausmindavau, kad žaislų nelaužytų“, – sako pašnekovė, pardavinėdama žaislus padėjusi užaugti ne vienai alytiškių kartai.

Šeima – greitai

Besimokydama audėjos amato Staselė sutiko būsimą vyrą, neilgai trukus ir susituokė. „Vyrą sutikau Tvirtovės gatvėje, Alytuje. Patikome vienas kitam. Greitai sukūrėme šeimą“, – šypsosi pašnekovė. Susilaukėme dviejų sūnų. Vienas gyvena Airijoje, kitas – Lietuvoje. Moteris didžiuojasi savo sūnumis: „gražūs, subrendę ir, svarbiausia, sveiki… O santuoka kaip greitai atsirado, taip greitai ir iširo“.

Pensijoje – nauja veikla

Prieš 11 metų išėjusi iš darbo, Staselė gyventi be žmonių jau negalėjo. Jai reikėjo gyvo bendravimo, pokalbių, veiklos. Tad moteris prisijungė prie Alytaus „Bočių“ organizacijos. Tuometinis organizacijos vadovas Jonas Juozas Dimša paklausė, ką Staselė mokanti. „Aš jam atsakiau, kad visko po truputį: dainuoti, groti, vaidinti“, – pasakojo moteris. Pirmas kolektyvas, kurio veikloje pašnekovė dalyvavo, buvo „Keturnytis“, vėliau prisijungė prie kolektyvo „Dzūkų versmė“, kuriam vadovavo Konstancija Čyvienė. „Prasidėjo mano muzikinis gyvenimas. Pirmą kartą sėdau prie būgnų lazdelių. Pirmame koncerte buvau kaip vandeniu nulieta, labai jaudinausi. Bet viskas pavyko puikiai“, – prisiminimais dalijosi S. Abromaitienė. Būgnu groti Staselė patirties neturėjo. Nusipirkusi šį instrumentą, groti mokėsi pati. Svarbiausia, sako pašnekovė, turėti gerą muzikinę klausą ir jausti ritmą.

Na, o Staselė netrukus įgavusi pasitikėjimo, kur bekoncertuotų, visus žiūrovus traukia savo atsidavimu: muša būgną ir pati emocingai besišypsodama visa juda, kruta.

Staselė taip pat nepabūgo naujo iššūkio – 40 metų rankose nelaikiusi akordeono ėmė groti ir šiuo klavišiniu instrumentu. Akordeonu groti mokėsi mokykloje, lankė privačias pamokas, o paskui „pati per save“. Bet moteriai mielesnis būgnas nei akordeonas, nors gana gerai groja abiem instrumentais. „Stengiuosi viską padaryti kuo geriau ir iš širdies“, – apie muzikavimą kalba pašnekovė. Staselė šypsosi: „Daugiabučio namo kaimynų nelinksminu. Groju negarsiai. Niekas iš kaimynų manimi dar lyg nesiskundė“.

Muzika – visas gyvenimas

Dabar muzika visas S. Abromaitienės gyvenimas. Moteris groja būgnais ansamblyje „Keturnytis“, akordeonu „Svajonėje“, dainuoja kolektyve „Šlamutis“. „Namus apleidžiu ir lekiu. Man pirmoje vietoje muzika ir dainos. Dėl to jaučiuosi labai laiminga“, – šypsosi nepavargstanti S. Abromaitienė. „Atsikeliu ir žinau, kad eisiu į repeticijas. Susitiksiu su bendraminčiais, kavos išgersime. Per draugų gimtadienius, jubiliejus pagroju. Muzikuodama jaučiu didelį malonumą“, – kalbėjo moteris.

Staselė sau ir draugams linki sveikatos, laimės. Pati dar norėtų ilgai groti. To ir mes linkime mūsų pozityviai pašnekovei S. Abromaitienei.

Danielius Jakubavičius

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: