Dainavos žodis

Alytaus rajone prieš šv. Kalėdas bus aplankyti visi vieniši seneliai

Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas, vicemerė Dalia Kitavičienė, administracijos direktorė Gintarė Jociunskaitė, pavaduotojas Virgilijus Pranskevičius, taip pat seniūnai, globos įstaigų darbuotojai, daugiau kaip 100 socialinių darbuotojų ir savanorių, socialines paslaugas teikiančių organizacijų atstovų prieš šv. Kalėdas lanko vienišus senelius, vaikų globėjų šeimas, ne tik apkabina ir pasveikina su artėjančiomis šventėmis, bet ir įteikia pilnus krepšius maisto produktų, dovanėlių, teiraujasi – gal dar reikia kokios pagalbos?

Lauktuvių krepšiuose – maisto produktai ir saldumynai

Vieniši seneliai dovanų krepšiuose randa įvairių maisto produktų – silkių, aliejaus, majonezo, mandarinų, kūčiukų, meduolių, sūrio, žirnelių, pomidorų padažo, saldumynų.

Meras Algirdas Vrubliauskas kartu su patarėja Dalia Paulauskaite ir Socialinės paramos skyriaus vedėja Dalia Burlinskiene, kaip ir kasmet, nuvyko pasveikinti Miroslavo globos namuose gyvenančių senelių ir darbuotojų. Šiuo metu Miroslave yra 46 globotiniai. Seneliai džiaugėsi svečiais, pasakojo apie savo dienas globos namuose, pomėgius, pramogas ir netgi dovanojo merui pačių pagamintą suvenyrą.

Meras A. Vrubliauskas prašė globos namų darbuotojų stengtis, kad senelių džiaugsmui nieko netrūktų, ir patiems darbuotojams linkėjo sveikatos, stiprybės, dėkojo už jų atsidavimą nelengvam darbui.

Savivaldybės vadovas taip pat aplankė Talokių kaime gyvenančią vienišą senolę Oną Červinskienę. Moteris po sunkios traumos ilgai negalėjo vaikščioti, tačiau atkaklių pastangų dėka jau geba atsistoti ant kojų, pasiremdama lazdele žengia kelis žingsnius. Meras A. Vrubliauskas pagyrė p. Oną už namų švarą ir tvarką, už jos pozityvų požiūrį į gyvenimą. O. Červinskienė sakė, kad jai liko vienas artimas žmogus – sesuo, o daugelį draugų, taip pat moters vyrą ir abu vaikus jau priglaudė žemelė. Vienai gyventi kartais liūdna, – guodėsi senolė, bet džiaugėsi, kad gyvena šiltai, jai nieko netrūksta, o jeigu ko reikia, skambina seniūnui Kęstučiui Tumynui.

Aniškio kaimo gyventojai Nijolė ir Vytautas Grėbliauskai globoja du vaikus – 11 m. amžiaus Roką, ir 18 m. Auksę. Merui užsukus jų aplankyti, namuose buvo šeimininkė Nijolė ir jos globotinė Auksė, ant krosnies virė puodai su pietų valgiais, puodeliuose garavo kava. A. Vrubliauskas rado nemažai pokalbio temų, teiravosi, kokį gyvenimo kelią po mokyklos baigimo rinksis globojama mergaitė, aptarė kitus reikalus. Pro mero akis neprasprūdo ir Aniškio kaimo kelio būklė, savivaldybės vadovas paskambino už rajono kelių priežiūrą atsakingos įmonės atstovams ir paprašė šį kelią papildomai nuvalyti greideriu.

Socialines paslaugas teikia daugiau kaip 100 darbuotojų ir savanorių

Vicemerė Dalia Kitavičienė ir Butrimonių seniūnas Andrius Karlonas aplankė Vanagėlių kaime gyvenančią Angelę Rakickaitę. Mero pavaduotoja kalėdines dovanas taip pat įteikė Eigirdonyse gyvenančiai vaikų globėjai Teofilei Trukanavičienei. Moterys dėkojo už apsilankymą ir šventines lauktuves.

Savivaldybės administracijos direktorė Gintarė Jociunskaitė aplankė 77-erių metų sulaukusią senjorę Mildą Oną Aleksandravičienę iš Ąžuolinių kaimo (Simno seniūnija). Senolė labai nustebo, sulaukusi tokios viešnios ir dėkojo už dovanas. Administracijos direktorė linkėjo M. O. Aleksandravičienei stiprios sveikatos, pagyrė gražiai tvarkomą aplinką.

Svečių iš savivaldybės sulaukė ir Alytaus seniūnijos Žaunieriškių kaime gyvenanti šimtametė Aleksandra Žekevičienė, taip pat – Ona Daneikienė. Jas aplankęs administracijos direktoriaus pavaduojas Virgilijus Pranskevičius linkėjo jaukių artėjančių švenčių bei dar daug gražių, turiningų gyvenimo dienų.

„Labai netikėta, tačiau kaip malonu! Džiaugiuosi, kad valdžia mūsų nepamiršta, aplanko, atveža lauktuvių. Mums, sulaukusioms tokio amžiaus, bendravimas tikrai svarbus“,– sakė A. Žekevičienė, pridėdama, kad ji puikai jaučiasi, ir yra „sumani“ – moka naudotis mobiliuoju telefonu.

Alytaus rajone gyvena 478 vieniši senyvo amžiaus ir neįgalūs asmenys. Pagalbos į namus paslaugos teikiamos 112-ai asmenų, iš jų – 85 moterims ir 27 vyrams. Socialiniai darbuotojai vienišiems asmenims padeda tvarkytis buityje, rūpinasi senelių asmeniniu gyvenimu, skatina dalyvauti visuomenės gyvenime.

Asmeninio asistento pagalbą gauna 12 gyventojų. Asmeninis asistentas pasirūpina asmens higiena, maistu, padeda nuvykti į reikiamą vietą, pagelbėja bendraujant su atskirų valstybinių institucijų atstovais, tvarkant finansinius reikalus, organizuojant globojamo asmens laisvalaikį ir poilsį. Svarbiausias tokio pagalbininko uždavinys – ne atlikti veiksmus už neįgalųjį, o veikti kartu su juo.

Ilgalaikė socialinė globa teikiama 91 asmeniui. 46 iš jų gyvena Miroslavo globos namuose, 23 – Pivašiūnų globos namuose, 14 – Pivašiūnų parapijos globos namuose, 8 – Rumbonių parapijos senelių namuose.

Vienišiems ir neįgaliems gyventojams taip pat padeda socialinių darbuotojų pagalbininkai savanoriai, įvairių organizacijų (Maltos ordino, Raudonojo kryžiaus, Caritas ir kt.) atstovai.

Globėjų šeimose augantys vaikai – saugūs ir mylimi

Administracijos direktorė G. Jociunskaitė aplankė ir Simno seniūnijoje Ąžuolinių kaime gyvenančią vaikų globėją Vidą Rutkauskienę bei jos nuo mažens auginamą Dariją. Direktorė su trečią klasę lankančia Darija kalbėjosi apie mokslus, pomėgius, linkėjo gražaus švenčių laukimo.

Alytaus rajone yra 50 globėjų šeimų, kuriose auga 73 vaikai. Dar 7  globėjai, esant reikalui, bet kuriuo paros metu gali priimti net 11 įvairaus amžiaus vaikų. Šiais metais buvo tik vienas laikinosios globos atvejis, kuomet tėvų globos netekusį 2 savaičių kūdikį priglaudė Alytaus rajone gyvenanti šeima. Prasidėjus karui Ukrainoje, 10-čiai nelydimų nepilnamečių iš Ukrainos taip pat buvo nustatyta laikinoji globa, jiems namus suteikė Alytaus rajone gyvenančios ukrainiečių šeimos. 

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: