Dainavos žodis

Vasario 16-ąją prisiminkime signatarą Donatą Malinauską!

Jau rytoj, 10-yje Alytaus rajono seniūnijų 11 val. startuos Lietuvos valstybės atkūrimo dienai skirti žygiai. Kviečiame pasipuošti Lietuvos vėliavos spalvomis ir atvykti į pasirinktą seniūniją. Čia jūsų lauks ne tik žygis, kurio metu aplankysime įdomias istorines krašto vietas, bet ir Kultūros centro parengta meninė programa, gardūs patiekalai, arbata.

Prieš žygį kviečiame susipažinti ir su istorinėmis asmenybėmis, kurias Vasario 16-ąją prisiminsime.

Alovės seniūnijoje tai – Lietuvos Nepriklausomybės akto signataras Donatas Malinauskas (1869 m. – 1942 m.).

Buvęs visuomenės veikėjas, Valstybės Tarybos narys, draudžiamos lietuviškos spaudos platintojas didžiąją dalį savo vaikystės leisdavo pas dėdę Bernardą Kęstutį Gediminą, gyvenusį Baltosios Alovės dvare, Alovės seniūnijoje. Čia XV a. stovėjo pilis ir didžiojo kunigaikščio dvaras. Vėliau išsiskyrė dvi Alovės – Baltoji, išsidėsčiusi arčiau kelio, ir Raudonoji – kitapus ežero. D. Malinausko dėdė domėjosi krašto istorija, didžiavosi savo giminės herbu Vyčiu ir tuo, kad mokėsi pas Adomą Mickevičių. Garbinga praeitimi dvelkusi senojo Alovės dvaro aplinka ir dėdės auklėjimas gerbti, mylėti ir visomis išgalėmis kovoti už tai kas yra brangu, padarė ypatingą įtaką Donato asmenybei.

D. Malinauskas kartu su J. Basanavičiumi, padedami Rytų Lietuvos lietuvių kunigų, parengė memorandumą popiežiui Pijui X, kuriame prašė leisti Lietuvos bažnyčiose įvesti  lietuvių kalbą. Signataras dalyvavo steigiant įvairias lietuviškas kultūrines, švietimo ir ekonomines organizacijas. 1905 m. buvo vienas iš knygų leidimo bendrovės „Aušra“ steigėjų, dalyvavo steigiant kultūros draugiją „Vilniaus kanklės“. 1906 m. tapo „Sąjungos grąžinti teises lietuvių kalbai Romos katalikų bažnyčiose“ komiteto nariu. 1910 m. leido laikraštį „Patarėjas“, skirtą kelti pramonę ir prekybą.

Signatarą D. Malinauską prisiminsime Vasario 16-osios žygyje Alovės seniūnijoje.

Žygio pradžia – Alovės mokykla (Mokyklos g. 5, Alovės k.). Aplankysime Alovės ir Mančiūnų kapinaites, pagerbsime už Lietuvos laisvę žuvusių partizanų atminimą, žvakutę uždegsime ant Lietuvos kariuomenės kūrėjo-savanorio Liudviko Stanišausko kapo. Žygį tęsime, keliaudami Druskininkų plentu iki Poteronių piliakalnio, dar kitaip vadinamo – Milžinų kalno. Žygį tęsime keliaudami link Laisvės kryžiaus. Žygis žiedinis. Žygio trasos atstumas – 10 km.

Tad kviečiame paminėti Lietuvos valstybės atkūrimo dieną drauge, prisiminti ir pagerbti tuos, kurie kovo už mūsų visų laisvę!

Visą informaciją apie maršrutus rasite: https://arsa.lt/index.php?576601878

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: