Dainavos žodis

Pasimnių kaimo gyventojo Algirdo Narausko trispalvis namo stogas šviečia nuo kelio ir iš paukščio skrydžio

Važiuojant keliu Simnas–Ąžuoliniai, už maždaug 250 metrų nuo kelio stovi A. Narausko sodyba, kurioje jis gyvena jau 18 metų. Namo stogas skardinis, nudažytas trispalvės vėliavos spalvomis.

65-erių metų Algirdas Narauskas gyvena vienkiemyje Pasimnių kaime, Simno seniūnijoje. Jo namo stogas nudažytas Lietuvos vėliavos spalvomis, kurios matyti nuo kelio Simnas–Ąžuoliniai ir iš parasparnio skrydžio. Smalsuoliai stebisi, kodėl namo stogas papuoštas trispalve. Pravažiuojantys net užsuka nusifotografuoti. Pokalbis su A. Narausku apie gyvenimą vienkiemyje, kuriame tiesiog trykšta muzika ir ryškios spalvos.

Trispalvės stogas

Važiuojant keliu Simnas–Ąžuoliniai, už maždaug 250 metrų nuo kelio stovi A. Narausko sodyba, kurioje jis gyvena jau 18 metų. Namo stogas skardinis, nudažytas trispalvės vėliavos spalvomis. „Vieni kelia medžiagines vėliavas, o aš sugalvojau, kad reikia stogą nudažyti. Buvo visko, ir pašaipų, ir, kaip visada, patarimų, bet dabar mane visi vadina patriotu, lietuviu“, – šypsodamasis kalba A. Narauskas, namo stogą nudažęs prieš 4 metus. Kas pora metų spalvas atnaujina, nes saulė išblukina. Prie nudažyto stogo pravažiuojantys užsuka nusifotografuoti. Jo sodyboje bene kiekvienas pastatas, net ir pavėsinė ar sandėlis, turi trispalvės akcentų bei detalių. O Algirdas yra be galo nuoširdus ir mielai bendraujantis, visada laukia visų norinčių pamatyti išskirtinį stogą.

Beje, kaip teisingai išdėlioti vėliavos spalvas, vyras konsultavosi su kaimynu, su kuriuo abu internete ieškojo pavyzdžių, kaip gulsčia trispalvė turi atrodyti. Vienai juostai nudažyti Algirdas sunaudojo 2 kg gerų, brangesnių dažų. Vasarą stogas labai įkaista, tad vyras dažnai lipa patikrinti, kad tik gaisras nekiltų. Paklaustas, ar sunku buvo nudažyti stogą, A. Narauskas šypsosi: „Vienas juokas, aš kaip voverė laipioju“. Vyras optimistas, linksmas – tuo dalinasi ir su kitais. Jis patriotas, senų tradicinių lietuviškų pažiūrų! Rinkimai – jam kaip šventė. Algirdas sako, kad rinkimų visada laukia nesulaukia, mat tada balsuoti eina kaip į kokį giminės balių! Pilietiškos pareigos atlikti eina pasipuošęs ir aukštai iškėlęs galvą!

Muzikinis skonis

Algirdas gyvena vienas, bet dėl to neliūdi ir moterų draugijos neieško. Tvarkosi, kaip jam patinka. Pasimniai – vyro tėviškė. Čia jis augo, čia jaunystė prabėgo, čia ir senatvę pasitinka. Namas, kuriame gyvena Algirdas, senokas, amžius siekia 100 metų. Čia jis užaugo 8 vaikų šeimoje. Kartu su visais tuomet gyveno ir seneliai, tėvai, iš viso 12 žmonių. Algirdas prisimena, kad kažkaip tada visko jiems užteko. Buvo daug šilumos, tarpusavio supratimo ir džiaugsmo. Senelių laikais namas buvo dengtas šiaudais. Tik vėliau perdengtas cinkuota skarda. Vyrui priklauso 4 ha žemės, kurią dabar išnuomojęs ūkininkams. A. Narauskas šiltu metų laiku kieme bene kasdien garsiai leidžia muziką. Pašnekovas sakosi turįs savo muzikinį skonį: jį žavi lietuvių estradinės dainos, klausosi S. Povilaičio, S. Donskovo. „Ir mano balsas neblogas, bet į senatvę pasikeitė. O anksčiau galėjau užtraukti ir pirmu, ir antru, ir net trečiu balsu!“ – pasakoja Algirdas. Ko jau ko, bet vyras nesigaili investavęs į galingą garso kolonėlę, kurią išsinešęs į lauką tiesiog „kaifuoja“. Tada ir kaimas gyvas – Algelis namuose. „Kuomet atsiguliau į ligoninę, kaimynai iš karto suprato, kad su manimi kažkas atsitiko. Juk be muzikos nebelinksmas mūsų kaimas“, – šypsodamasis kalba pašnekovas.

Laukia vasaros

A. Narauskas atviras – laukia vasaros ir šilumos, o nuo darganos jį puola depresija. Algirdas turi būdą, kaip nuo depresijos apsiginti – visada gyvena švenčių nuotaikomis. Nepatikėsite, bet dar ir dabar jo namą vis dar puošia kalėdinės dekoracijos, ant namo durų pritvirtintas didelis senis besmegenis. Tik ne visi šviečiantys kalėdiniai papuošimai liko – jiems iškabinti Algirdas net kaimyno su traktoriumi-keltuvu prašė. Išradingumo pašnekovui netrūksta. Senuose, bet važiuojančiuose automobiliuose, kuriuos jam parvaro vaikai, vyras pasidarė rakinamą sandėliuką, kuriame laiko įvairius daiktus.

32 metus A. Narauskas dirbo Simno melioracijoje mašinisto padėjėju. „Gerai uždirbau, gerai pašvęsdavome. Darbo visiems buvo, nors ir atleisdavo už netinkamą elgesį“, – šypsosi Algirdas, bet pripažįsta, kad sveikatos ten daug padėjo. Todėl dabar pašnekovas visiems ypač linki sveikatos, na, ir po to pinigų, optimizmo bei stiprybės.

Danielius Jakubavičius

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: