Dainavos žodis

Zitos Cikanienės pomėgis groti akordeonu paskatino suburti kapelą

Zita Cikanienė yra bendruomenės „Venciūnų sodžius“ aktyvi narė. Prieš metus laiko subūrė liaudiškos muzikos kapelą „Sodžiaus aidas“, kuri koncertuoja ir už bendruomenės ribų.

Zita Cikanienė yra bendruomenės „Venciūnų sodžius“ aktyvi narė. Prieš metus laiko subūrė liaudiškos muzikos kapelą „Sodžiaus aidas“, kuri koncertuoja ir už bendruomenės ribų. Zita kuria melodijas, tad jos vadovaujamos kapelos atliekamos dainos yra kitokios, niekur negirdėtos, su moters įdėtu muzikiniu prieskoniu. Pokalbis su Z. Cikaniene apie muziką ir gyvenimą.

Zitai 66-eri, bet energijos ir geros nuotaikos jai netrūksta. Ji vietinė, gimė Aniškio kaime, Alytaus rajone. 8 klases baigė Kurnėnų Lauryno Radžiukyno mokykloje, vėliau mokslus tęsė Dzūkijos vidurinėje mokykloje Alytuje.

Kauno politechnikos institute (KPI) įgijo baldų inžinieriaus specialybę. Pagal paskyrimą dirbo Tauragės baldų fabrike. Vyras Algimantas Cikanas taip pat iš Aniškio krašto, kol Zita mokėsi KPI, jis tarnavo kariuomenėje, jam grįžus pora atšoko vestuves ir 1982 m. grįžo gyventi į Alytaus kraštą – Venciūnus. Įsidarbino Domantonių kolūkyje.

Akordeonas ir informatika

Zita akordeono iš rankų nepaleidžia nuo vaikystės. Dar besimokydama mokykloje lankė ir Alytaus muzikos mokyklą. Muzikos pamokos pravertė ir moters gyvenime. Pradėjus gyventi Venciūnuose, netrukus buvo pastatytas vaikų darželis, kuriame Zita įsidarbino auklėtoja ir muzikos vadove. Po trečios dukros gimimo moteris į darželį dirbti negrįžo. Ji pasirinko Venciūnų pagrindinę mokyklą, kurioje vaikus mokė muzikos, vėliau – Alovės mokykloje. Bedirbdama Venciūnuose, Zita tobulėjo. Šalia muzikos mokytojos įgijo ir informatikos mokytojos specialybę.

Venciūnų bendruomenės kapela „Sodžiaus aidas“. Kapeloje 6 nariai: Juozas Stasionis ir Zita groja akordeonais, Tomas Azaravičius – kontrabosu, Jonas Rėklaitis – būgnais, Daiva Putreikienė, Lina Dabrickienė, Virginija Makaveckienė – vokalas ir ritminiais instrumentais.

Venciūnų „Sodžiaus aidas“

Paklausta, kodėl pasirinko muzikos instrumentą akordeoną, Zita sako, kad jai patinka šis instrumentas. „Kuriu savo dainas. Ypač eilėms melodijas. Darželio himną buvau sukūrusi“, – sako moteris. Ji vadovauja Venciūnų bendruomenės kapelai „Sodžiaus aidas“, kurioje skamba Zitos kurtos melodijos. Kapeloje 6 nariai: Juozas Stasionis ir Zita groja akordeonais, Tomas Azaravičius – kontrabosu, Jonas Rėklaitis – būgnais, Daiva Putreikienė, Lina Dabrickienė, Virginija Makaveckienė – vokalas ir ritminiais instrumentais. „Mūsų kompanija smagi, linksma, susigrojusi, nori eiti, dainuoti, susitikti. Kolektyvo nariai ant scenos lipti šiek tiek bijo. Retai kuris drąsos turi daugiau“, – pastebi Zita. „Sodžiaus aidas“ repetuoja buvusioje Venciūnų mokykloje. „Smagiau bendruomenei turėti savo kapelą. Koncertuojame ne tik vietos renginiuose, bet važiuojame ir į kitų bendruomenių renginius“, – apie kapelos veiklą kalba Z. Cikanienė. Repertuaras įvairus: nuo ramių iki trankių dainų. Šių metų liepos mėnesį kapela minės vienerių metų sukaktį. Zita sau ir kapelai linki kūrybinės ugnelės ir žiūrovų dėmesio.

Su vyru Algimantu moteris užaugino 3 dukras, džiaugiasi 6 anūkais.

Danielius Jakubavičius

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: