Dainavos žodis

Ar nederėtų „Pirmosios vagos“ šventei įpūsti naujos gyvybės?

Į arimo varžybas arti vienkinkiais ir dvikinkiais žirgais šiemet užsirašė 11 artojų.

Darbščiais ūkininkais ir puikiais artojais garsėjantis Lazdijų kraštas jau daugiau nei du dešimtmečius, prasidedant pavasario darbams, rengia tradicinę „Pirmosios vagos“ šventę.

Šiemet ši šventė buvo surengta Veisiejuose. Jau 22-ą kartą organizuota šventė tampa šio krašto simboliu, žinomu visoje Lietuvoje. Tiesa, kai kas iš organizatorių nuogąstavo, jog mažėja artojų, ariančių arkliais, daugelis naudojasi traktoriais, o šventės dalyvių skaičius gana kuklus, todėl „Pirmosios vagos“ šventei būtina įpūsti naujos gyvybės.

Tarp dalyvių – ir berniukas

Šventės dalyvius pasveikino rajono vadovai, sostinės atstovai. Sėkmės artojams varžybose linkėjo, su arimo taisyklėmis supažindino varžybų vyriausiasis teisėjas Benius Rūtelionis ir teisėjas Rimas Kauzonas, kuris šias varžybas organizuoti padeda nuo pat pirmosios šventės.

Į arimo varžybas arti vienkinkiais ir dvikinkiais žirgais šiemet užsirašė 11 artojų. Vyriausias jų – Algimantas Macionis, kuriam netrukus sukaks 70 metų. Jauniausias artojas – jo anūkas Rokas Macionis, kuriam dar tik 10 metų. Arė ir jo sūnus Linas Macionis, kuriam  šiemet varžybų vertintojai skyrė aukščiausius balus.  

Iš 11 užsiregistravusių artojų du buvo iš Varėnos rajono, vienas – iš Druskininkų savivaldybės ir net šeši – iš Šventežerio seniūnijos.

Po profesionalių artojų prie arklo stojo tie, kurie norėjo prisiminti jau turėtas gyvenime arimo pamokas, arba tie, kurie apie arimą žino tik iš tėvų pasakojimų. Į arimo edukaciją, kurią vedė profesionalus artojas Mantas Sujeta iš Šventežerio, registravosi dalyviai iš Kauno, Vilniaus, Kapčiamiesčio, Kelmės, Vilkaviškio ar tolimojo Charkovo kovojančioje Ukrainoje. Buvo ir gausus būrys merginų, kurioms sekėsi tikrai puikiai. Visi edukacijos dalyviai buvo apdovanoti šventės medaliais.

Apdovanojimų dalis persikėlė į Veisiejų miesto parką. Teisėjams susumavus rezultatus, pasveikinti arimo varžybų nugalėtojai. Apdovanojimus įteikė savivaldybės merė Ausma Miškinienė ir varžybų vyr. teisėjas B. Rūtelionis.

Potencialūs artojai – garbaus amžiaus

Savivaldybės administracijos Kaimo ir žemės ūkio plėtros skyriaus vedėjas Žydrūnas Vasiliauskas sakė, jog šventė pavyko neblogai.

„Buvo vienuolika artojų, pernai tik devynis buvome surinkę. Dalyvavo jaunas artojas, kuriam dar nė vienuolikos nėra, ko gero, tai buvo jauniausias artojas per visą varžybų istoriją. Žinome, jog artojus nelengva prikalbinti dalyvauti varžybose. Daugelis jų yra vyresnio amžiaus, turi sveikatos problemų, todėl jau nebeturi jėgų dalyvauti varžybose, o jaunimas nelabai moka arti. Kiti yra jau arklius pardavę, nes nedaugelis gali sau leisti laikyti arklius, kai visus darbus atlieka traktorius“, – sakė Ž. Vasiliauskas.

Jis pastebėjo, jog artojų varžyboms žirgai netinka, čia turi būti darbiniai arkliai. Ž. Vasiliauskas pasidžiaugė per šventę vykusia edukacija, kur visi norintieji galėjo pasimokyti arti.

„Tai buvo puiki edukacija, kurioje dalyvavo svečiai iš kitų rajonų, net iš Ukrainos. Kai kas pirmą kartą paėmė plūgą į rankas. Ši šventė mums svarbi, ją reikia stiprinti, pritraukti daugiau jaunimo. Tikiuosi, kad ir kitais metais rengsime „Pirmosios vagos“ šventę, todėl turime surinkti kuo daugiau dalyvių ir pritraukti gausybę žiūrovų“, – kalbėjo Ž. Vasiliauskas.

Pasigedo politikų dėmesio

Rajono tarybos narys, vyriausiasis varžybų teisėjas Benius Rūtelionis socialiniuose tinkluose išplatintame vaizdo įraše pripažino, jog šventėje dalyvauja per mažai dalyvių, o kasmet vis sunkiau surasti šios šventės rėmėjų, o dėl šventės mažo prizinio fondo sunku prikalbinti artojus joje dalyvauti.

„Pernai prizai buvo po 60 eurų, šiemet tik po 50 eurų. Labai mažas paskatinimas, manau, kad prizas turėtų siekti bent 200 eurų, tad ir dalyvių būtų daugiau“, – sakė B. Rūtelionis.

Jo nuomone, ši šventė yra Lazdijams labai svarbi ir ją reiktų toliau plėtoti. Anot B. Rūtelionio, „Pirmosios vagos“ šventė Lazdijų rajone turėtų įgauti tokį pat statusą, kokį yra išsikovojusi „Grybų šventė“ Varėnoje, kad į ją suvažiuotų dalyviai ir žiūrovai iš visos Lietuvos.

B. Rūtelionis turėjo priekaištų ir savo kolegoms tarybos nariams dėl to, jog šie nesidomi šia gražia ir prasminga švente.

„Šioje šventėje yra tik keturi tarybos nariai iš 21. Mažoka“, – sakė B. Rūtelionis.

Garbės pakyla
Dvikinkių kinkinių arimo varžybose geriausiai pasirodė:
Linas Macionis iš Šventežerio seniūnijos, užėmęs pirmąją vietą;
Algimantas Macionis iš Lazdijų seniūnijos, užėmęs antrąją vietą;
Algirdas Motiejūnas iš Veisiejų seniūnijos, užėmęs trečiąją vietą.
Vienkinkių kinkinių varžybose gražiausiai savo laukus suarė:
Pirmosios vietos laimėtojas Bernardas Blažauskas iš Šventežerio seniūnijos;
Antrosios vietos laimėtojas Mantas Sujeta iš Šventežerio seniūnijos;
Trečiosios vietos laimėtojas Valdas Kaminskas iš Varėnos rajono.  
Nugalėtojai gavo ne tik medalius, piniginius prizus, bet ir šventės rėmėjų specialiai įsteigtus prizus. Pirmųjų vietų laimėtojams varžybų vyr. teisėjas, savivaldybės tarybos narys B. Rūtelionis dovanojo po gyvą avį iš savo ūkio.
Karietų kinkinių laurus susišlavė Justas Markevičius.
Ne mažiau įdomi dalis šventės dalyvių laukė Veisiejų miesto parke. Čia su vaišėmis laukė Lazdijų rajono bendruomenės ir buvo organizuotos karietų varžytuvės.
Puikūs žirgai, įspūdingos karietos, azartiški jų važnyčiotojai nepaliko abejingų. Kai kurie kinkiniai savo galimybes išbandė ir po du kartus. Galutiniai rezultatai susidėliojo taip, kad daugiausiai laurų ir pirmųjų vietų atiteko Verstaminų kaime gyvenančiam žirgininkui Justui Markevičiui, kuriam pagyrų negailėjo net profesionalūs varžybų komentatoriai.
Karietų varžybų rezultatai buvo tokie:
Vienkinkių kinkinių klasėje:
1-oji vieta – Justinas Markevičius su žirgu Pepė;
2-oji vieta – Vaidotas Bužinskas su žirgu Dotas;
3-oji vieta – Justinas Markevičius su žirgu Epo.
Dvikinkių kinkinių klasėje:
1-oji vieta – Justinas Markevičius su žirgais Epo ir Pepė;
2-oji vieta – Žydrūnas Čereškevičius su žirgais Magnat ir Magie;
3-oji vieta – Irmantas Gramackas su žirgais Indigo ir Gramas.
Poni žirgų klasėje visas tris vietas užėmė Sergėjus Feoktistovas su savo žirgais.
Mėgėjų klasėje:
1-oji vieta – Mantas Sujeta su žirgu Banga;
2-oji vieta – Nojus Pečiukonis (15 metų) su žirgu Šansas;
3-oji vieta – Vytautas Danevičius su žirgu Boltas.
Apdovanojimus nugalėtojams įteikė Lazdijų rajono savivaldybės tarybos nariai Jurgita Kurauskienė ir Rimas Kauzonas.
Šventę vainikavo lazdijiečių pamėgto atlikėjo Edmundo Kučinsko koncertas. 

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: