Dainavos žodis

Alytaus miesto garbės piliečio vardas suteiktas Juliui Antanui Žukui

28-asis Alytaus miesto garbės pilietis Julius Antanas Žukas. (Socialinių tinklų nuotr.)

Bendrovės „VA Statyba“, „Alvista“, kelių statybos bendrovės „Parama“, Lietuvos statybininkų asociacijos bei Alytaus neformalaus verslo klubo „Raktas“ siūlymu ir Alytaus miesto tarybos sprendimu, kuris buvo priimtas slaptu balsavimu, 28-uoju Alytaus miesto garbės piliečiu tapo buvęs Alytaus bendrovės „Dzūkijos statyba“ generalinis direktorius Julius Antanas Žukas.

Šis garbingas vardas J. A. Žukui suteiktas už ilgametį atsakingą darbą, profesionalų pareigų atlikimą, įgyvendinant svarbius projektus, ir svarų indėlį, siekiant statybos sektoriaus pažangos, už nuopelnus statant Alytaus miesto gamybos ir pramonės paskirties, visuomeninės paskirties pastatus ir daugiabučius gyvenamuosius namus.

Prieš tarybos nariams pradedant slaptą balsavimą, vien gerai J. A. Žuką apibūdino ir siūlė jam suteikti Garbės piliečio vardą pernai Alytaus miesto garbės piliečio vardą pelnęs Antanas Minkevičius: „Kai žmogų pažįsti 50 metų – gali apie jį ir knygą parašyti. Julius Antanas Žukas – žmogus iš didžiosios raidės. Jo stažas statybų sektoriuje – virš  55 metų. Statė ne tik Alytų. Po žemės drebėjimo Armėnijoje pora metų padėjo, iš ten gavo apdovanojimus, kelias kadencijas buvo miesto tarybos nariu.. Jam darbas visą gyvenimą – pirmoje vietoje. Tai žmogus, kuris tikrai vertas Alytaus garbės piliečio vardo.“

A. Minkevičius ragino balsuojant nepadaryti klaidos, nes, jo nuomone, visi mes turime blogų savybių, bet J. A. Žuko gerosios savybės lenkia blogas. Ko gero politikai įsiklausė į gerbiamo alytiškio žodžius ir savo balsus atidavė už Garbės piliečio vardo suteikimą J. A. Žukui.

Pasklidus šiai žiniai, pasigirdo prieštaringų J. A. Žuko vertinimų dėl praeityje turėto teistumo už PVM slėpimą, kai dirbo bendrovės „Dzūkijos statybos“ generaliniu direktoriumi. Teistumas yra išnykęs prieš devynerius metus.

1943 metais Šiaulių rajone, Meškuičių kaime, gimęs J. A. Žukas buvusiame Kauno politechnikos institute (dabar Kauno technologijos universitetas) įgijo inžinieriaus statybininko specialybę.

1967 metais atvyko į Dzūkijos sostinę ir pradėjo dirbti buvusiame Alytaus statybos treste. Vienoje iš jo valdybų dirbo meistru, darbų vykdytoju, aikštelės viršininku, kitoje valdyboje – vyriausiuoju inžinieriumi ir viršininku. Kai vienoje iš statybos tresto valdybų po privatizacijos buvo įkurta „Dzūkijos statybų“ bendrovė J. A. Žukas tapo jos generaliniu direktoriumi, kuriuo dirbo iki 2015-ųjų. Pastaruoju metu jis yra šios bendrovės valdybos narys ir vienas iš 93 akcininkų, turintis 9 proc. akcijų.

Oficialiai Alytaus miesto garbės piliečio vardas ir regalijos J. A. Žukui bus suteikiami miesto gimtadienio šventės metu birželio 16 dieną.

Pirmuoju Alytaus miesto garbės piliečiu 2000 metais tapo Alfonsas Grigaitis, buvęs ilgametis miesto vadovas, kurio pastangų dėka išsiplėtė miesto pramonė, įsikūrė stambiausios Alytaus pramonės įmonės, pradėti statyti pirmieji gyvenamieji mikrorajonai.

Per 22 metus Garbės piliečio vardas suteiktas 4 moterims, vieną kartą – 2001 metais – net trims nusipelniusiems asmenims, šešis kartus – 2002, 2008, i2009, 2013 ir 2015 metais – dviem. 2005-siais, 2006-siais ir 2010-siais Garbės piliečio vardas nebuvo suteiktas niekam.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: