Dainavos žodis

Pagerbė sąjūdininko Vytauto Nedzinsko atminimą

Gimnazistai, paminėdami 35-ąsias Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio metines, pagerbė ir gamtininko V. Nedzinsko atminimą. (Šv. Benedikto gimnazijos nuotr.)

Alytaus miesto Šv. Benedikto gimnazija, paminėdama 35-ąsias Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio metines, organizavo pilietinę akciją „Pagerbk sąjūdininkų atminimą“, skirtą žinomam Lietuvos gamtininkui ir Sąjūdžio aktyvistui Vytautui Nedzinskui.

Renginys prasidėjo eisena į Daugų gatvės kapines prie V. Nedzinsko kapo, kur buvo padėtos gėlės, uždegtos žvakės, sugiedotas Lietuvos himnas, skambėjo literatūrinės kompozicijos eilės ir tylos minute pagerbtas V. Nedzinsko atminimas.

„Šis pabuvimas kartu – tai gražiausia pilietinė pamoka, kokia gali būti. Apie tuos laikus vaikai žino iš tėvų pasakojimų, tačiau gyvas buvusio dalyvio žodis yra paveikesnis. Jie turi žinoti savo krašto istoriją, ypač savo artimosios aplinkos. Kadangi vaikai, rinkdamiesi projektinius pilietiškumo darbus, turbūt tikslingai renkasi savo regioną, ir kilo mintis ne tik bendrais bruožais paminėti šią svarbią sukaktį netradiciniu būdu, pakalbėti apie mūsų tautos ėjimą į laisvę, nes susidarytas vaizdas iš publicistinių straipsnių nėra toks įtaigus. Akcijos tikslas buvo ne tik paminėti Sąjūdį bei jo dalyvius, bet ir įkvėpti jaunimą ieškoti savęs bei įsitraukti į įdomias visuomenei naudingas veiklas“, – sakė Šv. Benedikto gimnazijos direktorė Loreta Šernienė.

Pilietinėje akcijoje dalyvavęs Alytaus miesto savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas kalbėjo: „Tai labai prasminga diena, gal ir atsitiktinai su šia pilietine iniciatyva sutapo, kad renginys vyksta Pasaulinę aplinkos dieną. V. Nedzinskas pirmiausia buvo gamtininkas, gamtos mokslų daktaras, aktyviai bendravęs su kitais Alytaus krašto mokslininkas, išleidęs 80 mokslinių publikacijų, rašytojas, išleidęs 9 knygas, publicistas, parašęs daugiau kaip 1500 mokslo populiarinimo straipsnių gamtos temomis. Jis taip pat buvo ir mokytojas, dėstęs tuometiniame Vilniaus pedagoginiame institute, kuris vėliau tapo Vilniaus pedagoginiu universitetu, bei visuomenininkas. Be to, jis buvo Lietuvai pagražinti draugijos Alytaus skyriaus pirmininkas, Lietuvos rašytojų sąjungos narys, aktyviai dalyvavo ir žaliųjų judėjime ir, žinoma, gamtininkas, beveik keturis dešimtmečius, iki tragiškos mirties Žuvinto ežere 2002-ųjų žiemą, vadovavęs Žuvinto biosferos rezervatui.“

Anot V. Valūno, tai buvo tautiškai susipratęs, pilietiškai nusiteikęs, pilietiškas žmogus. Jo veiklą valstybė įvertino Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiumi, o Alytaus miesto savivaldybė jo nuopelnus įvertino skirdama Kultūros premiją ir suteikdama jau po mirties Alytaus miesto garbės piliečio vardą.

„V. Nedzinskas gyvenime turėjo dvi misijas – laisva tėvynė ir saugi gamta. Gamtininkas mirė įgyvendinęs jas abi“, – renginyje apie V. Nedzinsko gyvenimo prasmę kalbėjo gimnazistai.

Šv. Benedikto gimnazijos direktorė L. Šernienė patikino, jog ši akcija turės tęstinumą, nes Sąjūdžio aktyvistų Alytuje buvo ne vienas, yra gyvų liudininkų, kurie gali ateiti ir papasakoti apie tą laikmetį. Mokyklos vadovė pasidžiaugė, kad gimnazistai labai gerai įvertino šią akciją, jiems ypač patiko V. Valūno prisiminimai apie V. Nedzinską.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: