Dainavos žodis

Keramikės M. Bandzinaitės amatas mielas širdžiai ir kartu pajamų šaltinis

Marina Bandzinaitė anksti apsisprendė pasukti keramikės keliu.

Marina Bandzinaitė šiandien duoną užsidirba iš keramikės amato. Ji alytiškė, gimė ir augo Alytuje, baigė trečiąją Alytaus vidurinę mokyklą. Šeimyninis gyvenimas nesusiklostė, greitai susituokė, greitai ir išsiskyrė su vyru, viena užaugino sūnų. Bet dirba mėgstamą darbą ir tuo džiaugiasi.

Marina anksti apsisprendė pasukti keramikės keliu. Šis pasirinkimas buvo artimesnis dūšiai, nors užsiminė, kad jai patiko ir juvelyrika. Pašnekovė baigė keramikos specialybę Alytaus amatų mokykloje. Mokslai šioje įstaigoje užsitęsė, nes moteris turėjo sveikatos problemų – buvo patekusi į avariją. „Patyriau traumą“, – nedrąsiai kalba M. Bandzinaitė.

„Keramika mane žavi. Reikia kruopštumo, kantrybės, nes rankų darbo gaminys greitai negimsta. Draugystė su moliu užsimezga pamažu, bet ilgam. Lipdymas, kaip meditacija, niekur nereikia skubėti. O aš niekur ir neskubu, nes skubėdamas gražaus gaminio nepadarysi. Neužsiimu masine gamyba, o vienetiniai, unikalūs darbai reikalauja laiko“, – sako keramikė. Ji džiaugiasi Amatų mokyklos mokytojais, kurie atsidavę mokiniams, stengiasi perteikti žinias ir amato subtilybes. Pašnekovė ir toliau mokosi Amatų mokykloje – specializuojasi įvairių rankdarbių gamyboje.

Dažniausiai Marinos rankose molis virsta įdomiais, buityje naudojamais gaminiais: puodynėmis, vazonais, cukrinėmis. „Mano gaminiai praktiški, įvairaus dydžio, pagal klientų pageidavimus. O parduodu juos mugių, švenčių, renginių metu. Aplankau visas Pietų Lietuvos muges! Važiuoju visur, kur pakviečia“, – tęsia Marina. Ji mugėse parduoda ne tik savo, bet ir mokyklos keramikos gaminius. Ar pavyksta pragyventi iš keramikės amato? „Išeina prisidurti“, – nedrąsiai sako pašnekovė. Ar jos gaminiai brangūs? „Kam per brangu, padarau nuolaidą“, – pažymi moteris. Ji džiaugiasi, kad žmonės domisi, kad jiems reikia tokių keramikos dirbinių. Klientams, ieškantiems išskirtinumo, keramikos gaminius pagamina pagal užsakymą.

Marina sako, kad sūnus prie keramikos nelinkęs. Jis užsiima kanupolo sportu, o vasarą dirba gelbėtoju prie Dailidės ežerėlio.

M. Bandzinaitė turi ateities planų. Vienas iš jų – dar labiau tobulėti.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: