Dainavos žodis

Dar vienas Alytaus rajono ūkininkas prisijungė prie „Rakto skylutės“ ženklinimo sistemos

Alytaus rajono visuomenės sveikatos biuro direktorė Jolanta Jakubauskienė ir ūkininkas Šarūnas Naruševičius.

Geras pavyzdys „užkrečia“. Alytaus rajone, Luksnėnų kaime, ūkininkaujantis ūkininkas Šarūnas Naruševičius prisijungė prie sveikatai palankesnių maisto produktų gamintojų būrio ir „Rakto skylute“ paženklino savo auginamą produkciją.

Su „Rakto skylute“ pomidorai ir agurkai

Šarūno ūkyje auginami ir parduodami aštuonių veislių fasuoti pomidorai ir vienos veislės agurkai atitinka sveikatai palankaus maisto, ženklinamo tarptautiniu „Rakto skylutės“ simboliu, kriterijus.

„Rakto skylutė“ paženklinti produktai turi mažiau cukraus, druskos, sočiųjų riebalų, transriebalų, nėra maisto saldiklių, o grūdų turinčiuose gaminiuose išsaugota daugiau maistinių skaidulų“, – sako Alytaus rajono visuomenės sveikatos biuro direktorė Jolanta Jakubauskienė.

Gyventojai daržovių valgo per mažai

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja vaisių ir daržovių vartoti ne mažiau kaip penkis kartus per dieną ir vienam asmeniui per dieną jų suvartoti bent 400 gramų. Deja, daugelio Europos šalių, taip pat ir Lietuvos gyventojai daržovių ir vaisių suvartoja gerokai mažiau.

„Džiaugiamės, kad vaisių ir daržovių galima įsigyti ir Alytaus rajone užaugintuose daržininkystės ūkiuose, tačiau gyventojai jų vartoja per mažai“, – sako J. Jakubauskienė.

2022 metais Alytaus rajone atliktas suaugusiųjų gyvensenos tyrimas, kuriame buvo analizuojami ir mitybos įpročiai, parodė, kad vos kas antras Alytaus rajono savivaldybės gyventojas, bent kartą per dieną valgo šviežias daržoves (neskaitant bulvių). J. Jakubauskienė primena, kad daržovės – puikus vitaminų ir mineralinių medžiagų šaltinis, kuris mažina riziką susirgti širdies, kraujagyslių ir kitomis ligomis, ir pataria vartoti jų kuo daugiau.

Visuomenės sveikatos biuras padės gauti „Rakto skylutę

Alytaus rajone „Rakto skylutės“ simboliu paženklinti 13 gaminių. Savivaldybės teritorijoje esančių maisto produktų gamintojai kviečiami prisijungti prie sveikatai palankesnių maisto produktų gamintojų būrio ir „Rakto skylutės“ ženklinimo sistemos. Dėl bendradarbiavimo ir išsamesnės informacijos galima kreiptis tel. +370 315 21 4 38 arba el. p. info@alytausrajonovsb.lt.

Siekiant užtikrinti sveiką mitybą ir mažinti su maistu susijusį sergamumą, į „Rakto skylutės“ simboliu ženklinamus produktus negalima įdėti jokių pakaitalų, kurie didintų produkto kaloringumą, keltų jo glikeminį indeksą ar kitaip mažintų produkto palankumą sveikatai (pvz., mažinant produkte sočiųjų riebalų kiekį, negalima jų keisti krakmolu ar maisto priedais, bet galima praturtinti produktą ankštiniais, lęšiais, topinambais, įvairiomis daržovėmis ir pan.). Taigi, visais atvejais produktas turi tapti palankesniu sveikatai. Simbolis puikiai atpažįstamas ne tik Lietuvoje, bet ir Švedijoje, Danijoje, Norvegijoje, Islandijoje, Šiaurės Makedonijoje.

Alytaus rajono savivaldybės ir Visuomenės sveikatos biuro informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: