Dainavos žodis

Garbės piliečio vardas suteiktas Kurnėnų mokyklos iniciatoriui

Laurynas Radziukynas.

Šiandien posėdžiavusi Alytaus rajono savivaldybės taryba balsavimu pritarė, kad Alytaus rajono garbės piliečio vardas būtų suteiktas Laurynui Radziukynui (po mirties). Už balsavo 21 tarybos narys, 1 – susilaikė, 3 – tarybos posėdyje dėl pateisinamų priežasčių nedalyvavo.

Alytaus rajono garbės piliečio vardas Laurynui Radziukynui (po mirties) suteiktas už svarų indėlį Lietuvos švietimui ir kultūros paveldui.

L. Radziukynas gimė 1881 m. balandžio 22 d. Kurnėnuose. Gimtajame kaime mokyklos nebuvo, tad gabus vaikas, gimęs valstiečių šeimoje, kasryt beveik 10 kilometrų kulniuodavo į mokyklą Miroslave. Ir dar tiek pat atgal – avint klumpėmis. Tai buvo varginanti ir skausminga kelionė, palikusi pėdsaką Lauryno Radziukyno atmintyje.

Užaugęs L. Radziukynas baigė chemijos ir inžinerijos mokslus Varšuvos technikos universitete, šiek tiek vėliau, 1921-aisiais, ieškodamas naujų galimybių, emigravo į JAV. Už Atlanto tapęs sėkmingu verslininku, niekuomet nepamiršo savo krašto žmonių. L. Radziukynas žinojo, kad jaunai nepriklausomai Lietuvos valstybei labai reikalingi šviesaus proto, aukšto intelekto žmonės. Todėl nutarė gimtajame kaime pastatyti mokyklą, kuri padės išugdyti dorus, protingus savo krašto piliečius.

1934 metų vasarą daugelio aplinkinių gyventojų džiaugsmui Kurnėnų kaime buvo pradėti naujos modernios mokyklos statybos darbai. Statybinės medžiagos ir inventorius buvo gabenami iš Čikagos į Niujorką, iš Niujorko plukdomi į Klaipėdą, iš Klaipėdos į Alytų atvežta traukiniais, o iš čia jau arkliais į Kurnėnus. Iš už Atlanto atkeliavo langai, durys, baltojo ąžuolo parketas, mokykliniai suolai, iš skalūnų pagamintos mokyklinės lentos per visą klasės sieną, radiatoriai, santechninė įranga, vėjo turbina. Medžiagoms ir statybai L. Radziukynas paaukojo tuomet neįtikėtinai didelę sumą – 160 tūkst. litų.

Laurynas Radziukynas pats ne kartą atvažiavo iš Čikagos pasižiūrėti, kaip vyksta statybos darbai. Yra pasakęs: „Prisimenu, kaip buvo sunku, kai pėsčias ėjau Miroslavan į mokyklą, todėl noriu, kad mano gimtojo kaimo vaikams nereikėtų taip vargti…“

Atsidėkodami kaimo žmonės norėjo mokyklą vadinti jo vardu, tačiau būdamas labai kuklus, nesutiko ir pasakė, kad tai – Kurnėnų mokykla. 1936-aisiais baigta statyti mokykla tuomet buvo viena moderniausių Lietuvoje.

1990 metais Kurnėnų mokykla, kaip unikalus ir reikšmingas tarpukario švietimo architektūros paveldo objektas, buvo įrašyta į Kultūros vertybių registrą. Po Nepriklausomybės atkūrimo 1992 m. jai suteiktas mecenato vardas.

Laurynas Radziukynas mirė 1966 m., eidamas 86 metus. Palaidotas Floridoje.

Garbės piliečio regalijas Lauryno Radziukyno giminaičiui Alytaus rajono savivaldybės merė Rasa Vitkauskienė įteiks liepos 6-osios – Valstybės dienos – šventėje Dauguose.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: