Dainavos žodis

Žlugusią Ledo arenos idėją pakeitė HUB‘as

Tokios Ledo arenos alytiškiai jau neišvys. (Alytaus miesto savivaldybės nuotr.)

Daug prieštaravimų sukėlusi Ledo arenos įgyvendinimo idėja Dzūkijos sostinėje žlugo kaip per brangus projektas. Vietoje arenos turėtų atsirasti HUB‘as – erdvė besikuriančiam verslui, savarankiškai dirbantiems asmenims. Šio projekto įgyvendinimui jau suplanuota Europos Sąjungos (ES) parama.

Per sunki našta

Ledo arenos atsiradimo idėja nuo pat pradžių alytiškiams kėlė prieštaringas mintis: vieniems tai atrodė puiki galimybė įdomiai praleisti laisvalaikį ar kultivuoti tam tikras sporto šakas, kiti įžvelgė neatsakingą lėšų švaistymą ir neišvengiamą šio projekto žlugimą. Prabėgus kuriam laikui, paaiškėjo, jog arčiau tiesos buvo antrieji.

Vis tik praėjusios kadencijos Alytaus miesto savivaldybės taryba pritarė daugiafunkcės Ledo arenos infrastruktūros statybos, įveiklinimo ir pritaikymo visuomenės reikmėms projekto įgyvendinimo viešojo ir privataus sektorių partnerystės būdu tikslingumui ir užsakė Ledo arenos  statybos investicinį projektą. Projektą, kainavusį apie 10 tūkst. eurų, parengė viešąjį konkursą laimėjusi Vilniuje registruota UAB „Peritus partners“.

Ledo arena turėjo atsirasti Žuvinto g. 4, buvusiame „Alytaus šilumos tinklų“ Klientų aptarnavimo skyriuje. Administracinis pastatas, siurblinė, elektros pastotė ir inžineriniai tinklai su priklausančiu 44 arų žemės sklypu Registrų centro 2021 metais buvo įvertinti 151 tūkst. eurų. Tiek pinigų būtų turėjusi sumokėti savivaldybė, norėdama išpirkti iš savo kontroliuojamos bendrovės „Alytaus šilumos tinklai“ kiek didesnį nei 300 kv. metrų pastatą.

Kadangi arena būtų buvusi pastatyta viešojo ir privataus kapitalo partnerystės būdu, savivaldybė 15 metų privačiam investuotojui kasmet būtų turėjusi mokėti po 200 tūkst. eurų už jos veiklą ir turėjusi užtikrinti miesto mokinių treniravimąsi arenoje – minimaliai 860 valandų per metus. Pagal tuometinius įkainius tai savivaldybei būtų kainavę dar 20 tūkst. eurų per metus, o planuoti didžiausi savivaldybės turtiniai įsipareigojimai privačiam subjektui per 15 metų būtų siekę beveik 3,8 mln. eurų su PVM. Tokia finansinė našta Alytaus miesto savivaldybei buvo per sunki.

Bus HUB‘as

Vasaros pradžioje posėdžiavusi Alytaus miesto savivaldybės taryba, siekdama pagerinti verslo sąlygas, numatė 220 tūkst. eurų skirti pastatui, kuriame buvo ketinta statyti Ledo areną, įsigyti ir ten įrengti HUB’ą – visame pasaulyje populiarią verslo ir bendrystės erdvę. Kadangi reikėjo atlikti naują jo įvertinimą, kaina į viršų šoktelėjo 70 tūkst. eurų.

Anot Alytaus miesto savivaldybės administracijos Finansų ir investicijų skyriaus vedėjos Neringos Rinkevičiūtės, HUB’o idėją Alytaus miesto savivaldybės administracijos atstovai parsivežė iš Anglijos, kurioje lankėsi pagal europinių fondų finansuojamos integruotos tvarios miestų plėtros skatinimo URBACT programos „TechRevoliution2“ projektą, skirtą ekonomikos skatinimui, siūlant verslui reikalingas paslaugas.

Kaip „Dainavos žodžiui“ teigė N. Rinkevičiūtė, Alytaus HUB’o projektui yra pritarusi Vidaus reikalų ministerija, taip pat ji pritarusi Alytaus miesto tvarios plėtros strategijai, kurioje HUB’o projektui numatyta 6 mln. eurų ES parama. Projektas turi būti įvykdytas per trejus metus.

„Specializuotus didesnius ar mažesnius HUB’us planuoja įsteigti visos penkios Alytaus apskrities savivaldybės. Jie turėtų būti populiarūs tiek mūsų, tiek kitose savivaldybėse tarp savarankiškai dirbančio jaunimo, besikuriančių įmonių, organizacijų atstovų, bet neturinčių savo veiklai patalpų, norinčių bendradarbiavimo ir bendrystės“, – optimistiškai HUB’o atsiradimo idėją vertino N. Rinkevičiūtė.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: