Dainavos žodis

Kardiologiniams ligoniams pagalbą teiks Kauno klinikų medikai

Kardiologiniams ligoniams pagalbą teiks Kauno klinikos.

Sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio įsakymu nutraukus Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės ir Santaros klinikų skubios pagalbos kardiologiniams ligoniams klasterio veiklą, ligonių sveikata rūpinsis Kauno klinikų medikai, tik pagalba jiems bus organizuojama kiek kitaip.

Iki šių metų liepos 1-osios kardiologinius ligonius, sergančius ūmiomis širdies ligomis, iš Alytaus specialiems tyrimams operatyviai perveždavo į Santaros klinikų kardiologinę ar kardiochirurginę reanimaciją. „Alytuje buvo suformuota brigada iš gydytojų, slaugytojų ir vairuotojų, kad į ligoninę patekę sunkiomis širdies ligomis sergantys pacientai reikalingiems tyrimams skubiai būtų pervežami į Santaros klinikas, o paskui tolesniam gydymui parvežami į mūsų ligoninę. Tai buvo pažangus klasteris ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje. Per metus vidutiniškai 200 ligonių iš visos Alytaus apskrities buvo suteikiamos tokios paslaugos“, – „Dainavos žodžiui“ pasakojo Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės direktoriaus pavaduotojas medicinai Dmitrij Kačiurin.

D. Kačiurin nuomone, veikiant šiam klasteriui, pacientams greitai būdavo atliekami kvalifikuoti tyrimai, o Alytaus medikams būdavo aiškesnė gydymo taktika, todėl jis buvo abipusiškai naudingas – ir pacientams, ir gydytojams.

15 metų trukęs sėkmingas Alytaus ir Vilniaus medikų bendradarbiavimas nutrūko įsigaliojus sveikatos apsaugos ministro įsakymui dėl skubios konsultacinės sveikatos priežiūros pagalbos organizavimo ir apmokėjimo tvarkos aprašo patvirtinimo pakeitimo.

Dzūkijos sostinėje nebeliko skubios pagalbos brigados, teikusios labai reikalingą pagalbą visos apskrities gyventojams, nebeliko ir Sveikatos apsaugos ministerijai priklausiusio reanimobilio.

Nuo šio mėnesio pradžios skubios konsultacinės pagalbos teikimą Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės kardiologiniams ligoniams perėmė Kauno klinikos. Dabar, prireikus skubiai atlikti sudėtingus tyrimus, kviečiama medikų brigada iš Kauno klinikų, kol ji atvyksta – ligoniais rūpinasi Alytaus specialistai.

Kauno medikai pasirinkti neatsitiktinai, šis miestas yra arčiau nei Vilnius, o įgyvendinus vieningą Greitosios medicinos pagalbos tarnybos pertvarką, ligoniai turės patekti į artimiausią ligoninę.

Pagalba teikiama, tačiau ar ji bus tokia pat veiksminga pacientams, paaiškės kiek vėliau. D. Kačiurin nuomone, viskas daroma kiek įmanoma operatyviau, tačiau kardiologiniams ligoniams buvo geriau ir patogiau, kai buvo bendradarbiaujama su Santaros klinikomis.

Su šia nuomone sutinka ir Santaros klinikų gydytojas kardiologas, prof. P. Šerpytis, aktyviai prisidėjęs prie kardiologijos klasterio kūrimo. „Pertvarką reikia daryti, kai yra minusų, o ne kai pacientai patenkinti. Mes nežiūrime, kad geriau būtų pacientui. Mūsų bendradarbiavimas su Alytaus ligonine veikė kaip šveicariškas laikrodis. Panaikinti brigadą Alytaus ligoninėje nereikėjo skubėti, reikėjo pastebėti, kaip veiks naujas skubios pagalbos objektas. Tas žingsnis nebuvo teisingas, apgalvotas. Įsivaizduojame, kad pacientams bus geriau, o iš tikrųjų nebus geriau. Mes turime būti atidūs ligoniams“, – interviu žiniasklaidai teigė prof. P. Šerpytis.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: