Dainavos žodis

Pasauliniai šokiai Stebuliuose su vaišėmis ir naujomis idėjomis

Rita Sabestinienė – pasaulinių šokių Stebuliuose, Lazdijų rajone, sumanytoja.

Rita Sabestinienė – pasaulinių šokių Stebuliuose, Lazdijų rajone, sumanytoja. Daugiau kaip 20 metų moteris išdirbo policijos sistemoje, išėjusi iš darbo, grįžo į gimtuosius Stebulius ir kartu su įkurtos bendruomenės nariais ėmėsi kultūrinės veiklos kaime. Kaip Ritai sekasi burti žmones ir kodėl šokiai Stebuliuose pavadinti „pasauliniais“? Pokalbis su R. Sabestiniene.

Rita gimė, augo ir mokyklą baigė Stebuliuose. „Nebuvau mokslo žmogus. Mane traukė menas, bet po mokyklos baigiau policininkų kursus, nors ir svajojau apie meno studijas konservatorijoje“, – pasakoja Rita. Iš karto policijos kursų lankyti ji negalėjo, nes tuomet nebuvo vietos. Dvejus metus moteris dirbo siuvinio fabrike „Baltija“ Lazdijuose, kol sulaukė iš Lazdijų policijos skambučio su kvietimu dirbti. „Tuomet dirbti policijoje didelių mokslų nereikėjo, tereikėjo išlaikyti kursus. Bet sukūriau šeimą, gimė vaikutis, o mano kursai išsitęsė“, – atvirauja pašnekovė. Moteris prisimena, kad gimus vaikui po pusmečio jau turėjo grįžti į darbą. „Mums nebuvo tokių motinystės atostogų kaip dabar“, – pažymi R. Sabestinienė. Ji džiaugiasi, kad tuomet jos pareigos policijoje buvo geros ir lengvos – moteris dirbo leidimų skyriuje ir išdavinėjo leidimus ginklams laikyti. „Turėjau 1000 klientų ir visi mane mylėjo. Man nereikėjo dirbti su galvažudžiais“, – sako Rita. Darbas policijoje jai patiko ir tiko. Taip pat Ritai teko dirbti kelių, apsaugos skyriuose. Iš viso moteris policijos sistemoje išdirbo 27 metus.  „Patirtis policijoje mane išmokė disciplinos, drausmės, ryžtingumo, tvarkos. Ir namuose esu reikli“, – atvirauja pašnekovė. Darbą tarnyboje 2012 m. teko palikti dėl sveikatos. Tačiau Rita neliūdėjo – pradėjo naują gyvenimo etapą.

Kultūrinė veikla

Akordeoną rankose R. Sabestinienė laiko nuo 12 metų. Griežtas moters tėvas Antanas Janecka įžvelgė, kad mergaitė gabi muzikai ir jai nupirko akordeoną. „Akordeono rankose tuomet neišlaikiau, bet tėvas pasakė – grok! Tėvo prisibijojau ir pradėjau groti, nors manęs niekas nemokė. Rita prisimena, kaip močiutė dainuodavo dainą, o ji bandydavo pritarti su muzikos instrumentu – akordeonu. Taip moteris ir išmoko groti. O tada prasidėjo jos gyvenimo kelias su muzika.

Grįžo į Stebulius

Palikusi darbą policijoje, Rita iš Lazdijų grįžo į Stebulius, į gimtinę.  „Man labai patinka šis kaimas“, – atsidūsta R. Sabestinienė. Ji pradėjo Stebulių kaimo žmonėms organizuoti renginius. „Vyresniosios kartos žmones labai myliu, aš su jais vaikystėje augau. Kadangi buvau jų išsiilgusi, jiems pradėjau rengti šventes. Renginiai nuo 30 išaugo iki 70 žmonių. Tuomet kilo mintis kurti bendruomenę, rašyti projektus ir renginiams gauti finansavimą, nes iki tol išlaidos buvo dengiamos mano sąskaita“, – sakė aktyvi moteris. Pasak jos, finansavimo renginiams Lazdijų rajono savivaldybės paprašė tik šiais metais. Šiuo metu Ritos įkurta bendruomenė vienija apie 50 narių.

Pasauliniai šokiai

Praėjusį šeštadienį Stebuliuose praūžė „Pasauliniai šokiai su „Minge” iš Klaipėdos“. Dėl tokio skambaus pavadinimo šokiai atkreipė aplinkinių savivaldybių gyventojų dėmesį. Nors Rita Sabestinienė sako, kad anksčiau Stebulių šokiai visada buvo vadinami pasauliniais. „Mintis padaryti šokius, tokius, kaip šoko mūsų seneliai, tėvai, brendo seniai. Šokiai vyko aikštelėje prie buvusios Stebulių mokyklos, kur turime bendruomenės patalpas“, – tęsė pašnekovė. Kad kaimas nemerdėtų, ji kartu su bendruomenės nariais visada galvoja, kaip kaimo gyvenimą pagyvinti. „Džiaugiamės, kad pasauliniai šokiai pavyko. Daug žmonių suvažiavo – apie 300. Žinoma, yra kur tobulėti“, – tęsia Rita. Pasauliniai šokiai buvo griausmingi, su vaišėmis. Prasidėjo 18 val., o baigėsi apie 23 val., ištvermingiausiems – 1 val. nakties.

Kas toliau?

Rugpjūčio 19 d. Stebuliuose vyks šokiai su folkloro ansambliu „Nalšia“, rugsėjo 9 d. šokti kvies muzikantas iš Kauno Dangiras Grigalevičius, o spalio 7 d. romansų vakare pasirodys aktorė Larisa Kalpokaitė.

R. Sabestinienė sau ir bendruomenei linki šurmulio, šokių tęstinumo, bendruomeniškumo, o svarbiausia – mažiau pavydo!

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: