Dainavos žodis

V. Mitalas: svarstant mokesčių reformą reikia koncentruotis į pelno mokestį

Vytautas Mitalas. (Lukas Balandis/BNS).

Valdančiosios Laisvės partijos atstovas, Seimo vicepirmininkas Vytautas Mitalas sako, kad svarstant mokesčių reformą reikėtų koncentruotis į pelno mokestį, o gyventojų pajamų (GPM) bei nekilnojamo turto (NT)  mokesčių pakeitimus „padėti į šalį“.

„Mano supratimu, tie pakeitimai, kurie susiję su gyventojų pajamų mokesčio perstumdymais, turi būti minimalūs arba išvis jų nebūti. Mums reikėtų susikoncentruoti į pelno mokestį, pasižiūrėti, ar yra dalykų, kurie gerintų Lietuvos konkurencingumą pelno mokesčio įstatyme, ir tiek GPM, tiek nekilnojamo turto mokestį padėti į šalį“, – trečiadienį interviu Žinių radijui sakė V. Mitalas.

Jis mano, kad net ir mažesnes pajamas gaunantys dirbantieji pagal individualią veiklą turės mokėti didesnius mokesčius, be to, taps painesnis buhalterijos tvarkymas. 

„Man atrodo, kad bandydami pasiimti vieną kitą centą mes galime prarasti didesnes sumas“, – kalbėjo V. Mitalas. 

Laisvės partijos atstovas sako, kad Vyriausybė klaidingai formuoja lūkestį apie geresnę viešųjų paslaugų kokybę. 

„Aš kuo toliau, tuo labiau matau, kad atskiri (mokesčių reformos – BNS) dėmenys yra netikslingi, nepakankami arba net neteisingi ir kažkokio didelio pokyčio šita reforma ar taip, ar taip jau nebežada atnešti“, – kalbėjo V. Mitalas.

„Įgyvendindami akcizų pertvarką surinksime papildomai iki 200 mln. eurų sumą į biudžetą, o visa kita yra (…) diskusija ir sprendimai apie niekalus jau likę“, – pridūrė jis.

Laisvės partijos atstovas BNS patikslino, jog kalbėjo apie šiemet gegužę Seime priimtą „žaliųjų“ kuro akcizų paketą ir rėmėsi finansų ministrės Gintarės Skaistės pateiktais skaičiais.

Ministrės teigimu, per kelerius metus iš akcizų planuojama papildomai surinkti virš 200 mln. eurų.

V. Mitalas birželio pabaigoje yra sakęs, kad jeigu svarstant mokesčių pertvarką Seime atsirastų iniciatyvos didinti mokesčius arba įvesti naujus, „laisviečiai“ stabdytų tokios reformos priėmimą.    

Tuo metu Laisvės partijos lyderė, ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė anksčiau sakė, kad frakcija Seime neremia didesnio individualios veiklos ir dovanų apmokestinimo, tačiau, pasak jos, reformos pakete yra gerų dalykų, pavyzdžiui, Ekonomikos ir inovacijų ministerijos pasiūlyti pelno mokesčio pakeitimai, kurie leistų lengviau augti 10 tūkst. smulkių įmonių.

Finansų ministrė G. Skaistė yra sakiusi, jog reforma padarys mokesčių sistemą patogesnę, leis paskirstyti mokestinę naštą skirtingoms verslo formoms.

Seimui teikiamos septynių įstatymų pataisos. Jomis, be kitų dalykų, siūloma didinti individualios veiklos apmokestinimą, numatyti pokyčiai dirbantiesiems su verslo liudijimais, investicinė sąskaita, platesnis nekilnojamojo turto apmokestinimas. 

Autorius Giedrius Gaidamavičius

Redaktorė Roma Pakėnienė

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: