Dainavos žodis

Seniems šilumos katilams keisti – dar daugiau paramos

Beveik 300 Alytaus rajono gyventojų jau atnaujino šilumos katilus, pasinaudodami savivaldybės ir valstybės parama. Pati savivaldybė taršius ir neefektyvius šilumos įrenginius pakeitė naujais daugelyje savo įstaigų. Gyventojai kviečiami nepraleisti progos ir pasinaudoti dar viena galimybe ne tik pigiau mokėti už šildymą, bet ir prisidėti prie mažesnės aplinkos taršos.

Skiriama parama siekia 60 proc.

Namų ūkių šilumos katilui atnaujinti Alytaus rajono savivaldybė paramą skiria jau kelis metus. Skiriama 10 proc. įrenginio kainos kompensacija gyventojams, kurie pagal Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) projektą pasikeitė senus, neefektyvius šildymo katilus į naujus biokuro katilus arba šilumos siurblius, APVA kompensacijos dydis – 50 proc. Kaip sakė Komunalinio ir architektūros skyriaus vyr. specialistė Greta Radzevičienė, ir šiemet savivaldybės paramą gauna visi rajono gyventojai, kurie atitinka savivaldybės finansavimo nustatytą tvarkos aprašą.

Alytaus rajono savivaldybės energijos efektyvumo ir atsinaujinančių išteklių energijos gamybos ir naudojimo skatinimo projektų kompensavimo tvarkos aprašas skelbiamas čia.

Prašymus dėl savivaldybės paramos galima teikti iki šių metų gruodžio 1 d.

Dar viena paramos galimybė

Gyventojai, norintys atnaujinti šilumos gamybą, gali pasinaudoti dar viena finansavimo galimybe.

Energetikos ministerija patvirtino naują katilų keitimo projektų finansavimo sąlygų aprašą. Naujoje tvarkoje numatyta, kad gyventojai pagal savo individualų poreikį jau dabar gali įsidiegti efektyvias šilumos gamybos technologijas, nelaukiant šildymo sezono pradžios, nes tinkamos finansuoti išlaidos pripažįstamos jau nuo aprašo įsigaliojimo dienos – 2023 m. liepos 26 d.

Iš viso šiai paramai bus skirta 90 mln. eurų iš 2021–2027 m. Europos Sąjungos fondų investicijų programoje numatytų lėšų. Paramą administruos VšĮ Lietuvos energetikos agentūra (LEA).

Paraiškas galima teikti ir sodo namelio katilui

Kaip praneša Energetikos ministerija, projektų atranka bus vykdoma kaip tęstinė, o projektų įgyvendinimo trukmė – iki 18 mėnesių, todėl gyventojai galės per jiems patogų laiko tarpą pateikti paraiškas ir įgyvendinti projektus.

Paraiškas paramai gauti galės teikti gyventojai, nuosavybės teise valdantys gyvenamosios paskirties (vieno buto) pastatą, butą gyvenamosios paskirties (dviejų butų) pastate arba kitą (sodų) paskirties pastatą (sodininkų bendrijose esančius sodo namus).

Bus kompensuojama vidutiniškai apie 3,5 tūkst. eurų neefektyvų ir taršų katilą atnaujinus į šilumos siurblį ir apie 1,5 tūkst. eurų – atnaujinus į 5 klasės biokuro katilą, o konkretus kompensacijos dydis priklausys nuo pasirinktos technologijos parametrų bei jos komplektacijos ir bus apskaičiuotas pagal Energetikos ministerijos patvirtintus fiksuotus įkainius.

Kvietimai – rugsėjo mėnesį

Kvietimą gyventojams teikti paraiškas planuojama skelbti rugsėjo mėnesį, o detalią informaciją apie finansavimo tvarką, paraiškų pateikimo reikalavimus ir kitus aktualius klausimus galima rasti LEA interneto svetainėje: https://www.ena.lt/inpa-katilokeita/

Alytaus rajono savivaldybės ir Energetikos ministerijos informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: