Dainavos žodis

Kompostavimas namuose: kas tinka, o ko negalima?

Kompostuoti namuose galima tik pagal aplinkosauginius reikalavimus tinkamas biologines atliekas.

Gyventojams, kompostuojantiems namų ūkiuose susidarančias biologines atliekas, bus skaičiuojamas mažesnis mokestis už atliekų tvarkymą. Tokia nuostata numatyta atliekų tvarkymą reglamentuojančių teisės aktų pakeitimuose. Kaip ji bus įgyvendinama praktiškai, turėtų būti reglamentuota naujose vietinės rinkliavos taisyklėse ir rinkliavos kainodaroje.

„Tai būtų didžiulė paskata gyventojams ir geriau rūšiuoti biologines atliekas, ir daugiau jų kompostuoti savo namų ūkiuose bei atskirai rinkti buitiniam kompostavimui netinkamas maisto ir virtuvės atliekas. Mes teikiame siūlymus, kad rūšiuojantiems maisto ir virtuvės taip pat būtų taikoma rinkliavos lengvata“, – sakė Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Algirdas Reipas.

Daugelis individualių namų gyventojų ir dabar tvirtina savo namų ūkiuose kompostuojantys virtuvės, sodo bei daržo atliekas. Tačiau dauguma jų tą daro pagal savo supratimą bei įsitikinimus, o ne pagal buitiniam kompostavimui keliamus aplinkosauginius reikalavimus. Teisės aktuose numatytos lengvatos būtų taikomos tik gyventojams, kompostuojantiems atliekas pagal šiuos reikalavimus.

Aplinkos ministro įsakymu patvirtinti reikalavimai numato, kad buitiniam kompostavimui gyventojai privalo naudoti tinkamas atliekas: sugedusius, nebetinkamus valgyti vaisius, daržoves, kiaušinių lukštus, arbatos pakelius, kavos, arbatos tirščius, medienos kuro pelenus, anglis, kartoną, kitus popieriaus gaminius (išskyrus padengtus ne biologiškai skaidžia dengiamąja medžiaga).

Kompostuoti galima ir iš popieriaus bei kartono pagamintus kiaušinių dėklus, naminių graužikų žiurkėnų ar jūrų kiaulyčių natūralius pakratus, augalų lapus, nupjautą žolę, jaunas piktžoles be subrendusių sėklų, seną vazonų žemę, ūkinių gyvūnų, pavyzdžiui, vištų, triušių, karvių, arklių mėšlą, smulkias šakas, senus šiaudus, šieną, velėną.

Buitiniam kompostavimui netinkami mėsos, žuvies, riebalų, kaulų, pieno produktų likučiai. Namuose negalima kompostuoti ir augalų ligomis užkrėstų augalų, šunų, kačių ekskrementų, piktžolių, turinčių subrendusių sėklų, skerdienos atliekų, sauskelnių, laikraščių, žurnalų, kritusių gyvūnų, fekalijų, nuotekų valymo dumblo. Į kompostavimo konteinerius negalima mesti plastikinių, sintetinių atliekų.

Kompostuojamose atliekose neturi būti pavojingų ir infekuotų medžiagų, pavyzdžiui, radioaktyvių, toksinių, taip pat dervų, tepalų, stiklo, plastiko priemaišų.

Atnaujinti Biologiškai skaidžių atliekų kompostavimo aplinkosauginiai reikalavimai numato, kad kompostavimo vieta turi būtiparenkama nuošalioje sklypo vietoje, ne arčiau kaip 2 metrų atstumu nuo gretimų sklypų ribos. Kompostavimo vietą įrengti mažesniu atstumu nuo gretimo sklypo galima tik turint raštišką jo naudotojo sutikimą.

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras prieš keletą metų buvo nupirkęs ir gyventojams išdalijo kelis tūkstančius kompostavimo dėžių. Šiuo metu rengiamose atliekų tvarkymo programose taip pat yra numatoma skirti lėšų kompostavimui namuose skirtų dėžių įsigijimui. Daugelis gyventojų atliekas kompostuoja pačių pasidarytose dėžėse.

Kompostavimas nėra vien tik atliekų sumetimas į dėžę – kompostuojamas atliekas reikia sluoksniuoti, palaikyti dėžėje atitinkamą drėgmę bei temperatūrą, kad atliekos ne tiesiog supūtų, o taptų žemei tręšti tinkamu kompostu.

Daugiau informacijos, kaip ruošti kompostą, galite rasti Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro svetainėje https://www.aratc.lt/kompostavimo-vadovas/.

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: