Dainavos žodis

Alytuje dar vienas menininkų brolių Gataveckų kūrinys

Pristatymo ceremonija prasidėjo Alytaus miesto teatro aktorių pasirodymu. (Autorės nuotr.)

Nuo šiol įvažiuojančius į Alytų nuo Kauno pusės ir išvažiuojančius iš miesto Kauno kryptimi Naujojoje gatvėje esančioje žiedinėje sankryžoje pasitiks ir išlydės metalinė skulptūra „Skubėk lėtai“, alytiškių jau vadinama Sraige.

Šešių metrų aukščio skulptūros, primenančios sraigės kiautą, oficialus pristatymas prasidėjo teatralizuotu Alytaus miesto teatro aktorių pasirodymu.

„Nuo pat pirmo momento ši idėja buvo labai susijusi su mūsų miestu. Susijusi todėl, kad ją kūrė alytiškiai broliai Algirdas ir Remigijus Gataveckai. Už šią idėją balsavo alytiškiai, ją įgyvendino alytiškiai ir pro ją kasdien pravažiuos daugybė alytiškių. Ši skulptūra sukėlė daug diskusijų ir nors mes ją šiandien atidarome formaliai, apie ją, ko gero, diskutuosime dar ilgai“, – kalbėjo Alytaus miesto savivaldybės meras Nerijus Cesiulis.

Anot N. Cesiulio, visi žino seną tiesą: dėl skonio, kaip ir dėl grožio, nesiginčijama. Kiekvienas turime savo nuomonę, savo supratimą, savo požiūrį apie mus supantį pasaulį, apie gyvenimą, apie meną. Skirtingos nuomonės ir šiandieninės reakcijos į Alytuje išdygusią skulptūrą „Skubėk lėtai“, kviečiančią susimąstyti, verčiau nespausti akseleratoriaus pedalo, o skubėti lėtai.

„Kurdami skulptūrą, broliai Gataveckai kūrė ne grožį, ne dekoro detalę, o idėją, žinutę, kurią kiekvienas supras savaip. Žinau, bus įvairių nuomonių. Vieniems gražu, kitiems – ne, bet menas ne vien grožis, menas yra ir mintis“, – pabrėžė meras N. Cesiulis.

Skulptūros pristatyme kalbėjęs vienas jos autorių A. Gataveckas pasidžiaugė, kad savivaldybė nepabijojo įgyvendinti išskirtinės meninės idėjos: „Kurdami skulptūrą mes nenaudojome medžio ar marmuro. Kūrybos procese medžiaga turi turėti charakterį ir būtent kelio atitvaro medžiaga mus žavi savo charakteriu. Su juo susidurti teko skulptūrą gaminusiai įmonei „Astra“.

Renginyje dalyvavęs AB „Astra LT“ valdybos pirmininkas Semion Bondarev patvirtino, kad šios skulptūros gamyba buvo rimtas iššūkis. Gamybos procesas iš pradžių nesisekė, bet pagaminus specialią įrangą, pradėjo lydėti sėkmė.

Skulptūros „Skubėk lėtai“ autoriai menininkai Algirdas (kairėje) ir Remigijus Gataveckai. (Autorės nuotr.)

Prie skulptūros „Skubėk lėtai“ gimimo prisidėjo bendrovės „Astra LT“ technologas Jonas Kirkliauskas, konstruktorius Albinas Minkevičius, darbuotojai Romas ir Arūnas Neseckai, suvirintojas Žygimantas Grinius ir statybos meistras Vidas Saulevičius. Gamybos procese visą laiką dalyvavo ir S. Bondarev.

Skulptūros „Skubėk lėtai“ gamybos procesas užtruko 700 valandų. Savivaldybės jos gamybai skirta 10 tūkst. eurų suma buvo ženkliai per maža, tačiau gamintojų tai nesustabdė. Kadangi tai buvo ne komercinis, o idėjinis projektas, bendrovė „Astra LT“ trūkstamą dalį pridėjo iš savo lėšų kaip dovaną miestui.

Taip iš apsauginio kelio atitvaro gimė skulptūra „Skubėk lėtai“, natūraliai susiliejusi su kraštovaizdžiu, neužstodama vairuojantiems matomumo ir Alytaus miestui suteikusi dar vieną išskirtinumo simbolį.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: