Dainavos žodis

Iššūkis derlių skaičiuojantiems Alytaus rajono ūkininkams – mažos supirkimo kainos

Alytaus rajono savivaldybės nuotr.

Alytaus rajono ūkininkai baigia javapjūtės sezoną ir apibendrindami sako, kad šiemet džiugina kviečių derlius, o rugių aruodai pilni tikrai nebus. Sausra šiemet kai kur derlių sunaikino visiškai, tačiau derlingesniuose laukuose pasėliai bujojo. Ūkininkai pasidžiaugė, kad gamta pasigailėjo bent jau nepažerdama krušos, tačiau iššūkių kelia mažos supirkimo kainos.

Iššūkis – mažos supirkimo kainos

Krokialaukio ūkininkas Donatas Navickas javapjūtę pabaigė dar iki rugpjūčio vidurio. Iš viso jis augina apie 80 ha žieminių rapsų ir kviečių.

„Šių metų derlius yra vidutiniškas, sausra tam tikrai turėjo reikšmės. Uždarbis nebus džiuginantis, nes trąšas pirkome labai didelėmis kainomis, o, pavyzdžiui, kviečių tonos supirkimo kaina dabar siekia kiek daugiau nei 200 eurų. Vasarojaus iš viso neturime“, – sako D. Navickas.

Vankiškių ūkininkas Arvydas Kėrys šiemet augino vasarinius miežius, vasarinius ir žieminius kviečius, rapsus. Praėjusią savaitę jis jau baigė derliaus nuėmimo darbus. Liko nekultos tik pupos.

„Sausros padarinių išvengti nepavyko, tik kruša mus aplenkė. Kur žemė sunkesnė, ten derlius buvo gausesnis, o kur lengvesnė – sausra praktiškai derlių visiškai sunaikino. Įvertinus bendrą tendenciją, galima sakyti, kad derlius vidutiniškas. Didžiausias iššūkis yra žemos supirkimo kainos. Dar praėjusių metų rudens investicijos į žieminius pasėlius buvo labai didelės, dalis pavasarinių trąšų taip pat buvo nupirktos brangiai. Pavyzdžiui, pernai rapsų toną pardavėme po 650 eurų, šiemet jų supirkimo kaina tesiekia 420 eurų.. Maistiniai kviečiai pernai kainavo apie 300 eurų už toną, šiemet jau kainuoja tik 230. Pašarinių kultūrų kaina šiemet nesiekia nė 200 eurų. Šiais metais labai didelė dalis ūkininkų užaugintų kviečių priskiriami tik antrai arba trečiai klasei“, – sakė A. Kėrys.

Ūkininkas šiemet vieno ha žemės plote užaugino apie 3,5 t rapsų, 6 t žieminių kviečių, 4,5 t miežių ir dar tiek pat vasarinių kviečių.

Nuvylė rugių derlius

Apibendrindamas šiemečio derliaus situaciją Alytaus rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyriaus vedėjo pavaduotojas Žydrūnas Geležauskas patvirtina, kad rajono seniūnijose javapjūtė jau eina į pabaigą, dar likę šiek tiek nekulto vasarojaus, o žieminiai pasėliai jau nukulti.

„Ūkininkai derliumi patenkinti. Žinoma, ne iš visų laukų vienodai kūlė – kur pasėliai augo priesmėlyje, ten derlius buvo tik apie 4 t iš 1 hektaro ir javų kokybė – prastesnė, kur žemė sunkesnė – priemolis – ten iš vieno hektaro kūlė apie 7 t ir javų kokybė yra daug geresnė.

Ūkininkai, kurie turi kur grūdus sandėliuoti, tie grūdų neparduoda, sandėliuoja, o neturintys tokių sąlygų, jau visus pardavė. Ūkininkai šiemet džiaugiasi kviečių derlingumu. Vidutiniškai iš vieno hektaro jų prikūlė apie 5 t, o buvo laukų, kuriuose ūkininkai prikūlė ir apie 10 t.

Šiemet nuvylė rugių derlius, todėl dauguma ūkininkų kitąmet planuoja jų iš viso nebesėti“, – bendrą situaciją Alytaus rajone apibūdino Ž. Geležauskas. 

Šiemet rapsų derlingumas rajono kraštuose vidutiniškai siekia apie 3,2 t iš hektaro, kviečių – apie 5,9 t, miežių – apie 4 t, avižų – 3,5 t.

Alytaus rajono savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriaus informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: