Dainavos žodis

Gyventojų prašymu rajono merė kreipėsi į prokuratūrą

Ilgus metus vietiniams žinomą kaip neliečiamą kultūros paveldo saugomą teritoriją Salos senovės gyvenvietėje šiemet sudrebino ekskavatorių vikšrai ir kertamų medžių garsai. Sunerimę gyventojai atsakymų, kas vyksta, pirmiausia kreipėsi į rajono vadovę – merę Rasą Vitkauskienę.

Reaguojant į Daugų bendruomenės išsakytus nuogąstavimus dėl Salos senovės gyvenvietėje vykdomos ūkinės veiklos bei planuojamų statybų, detalesnės informacijos ir aiškumo, ar vykdomi darbai neprieštarauja teisės aktams, kreiptasi į Lietuvos Respublikos aplinkos ministeriją, Kultūros paveldo departamentą prie Kultūros ministerijos, Valstybinę miškų tarnybą bei Kultūros paveldo centrą. Į Kauno apygardos prokuratūrą kreiptasi dėl viešoji intereso gynimo.

„Tikrai nieko nekaltiname. Tačiau viskas, kas vyksta, turi būti daroma teisėtai ir legaliai, nepažeidžiant įstatymų. Jeigu žmonėms kyla įtarimų ir klausimų, į juos turi atsakyti atitinkamos institucijos. Tai yra nacionalinės reikšmės nekilnojamojo kultūros paveldo objektas, todėl turi būti apgintas viešasis interesas ir visos abejonės išsklaidytos“, – sako Alytaus rajono merė Rasa Vitkauskienė.

Iki šiol ši teritorija buvo vertinama kaip archeologinis, mitologinis ir kraštovaizdžio kultūros paveldo objektas. Tačiau Kultūros paveldo departamento sudaryta Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba patikslino Daugų Salos senovės gyvenvietės apskaitos duomenis ir panaikino šiam kultūros paveldo objektui priskirtą vizualinės apsaugos zoną (pozonį).

Daugų bendruomenė nuogąstauja, kad 2022 m. balandį vykusio Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos posėdžio metu nebuvo pristatyta faktinių aplinkybių visuma, neišaiškinta geografinė ir istorinė specifika, atsakingi ekspertai nepakankamai išsamiai supažindinti ir su šio objekto archeologinių tyrimų istorija, archeologų ataskaitomis, pagal kurias saugoma teritorija turėtų būti žymiai didesnė.

Taip pat gyventojai išreiškė susirūpinimą, jog posėdžio metu klausimas svarstytas nedalyvaujant visuomenės atstovams. Nei respublikiniame, nei vietiniame laikraštyje apie posėdį, kuriame buvo patikslinti Kultūros vertybių registre registruotos vertybės (Salos senovės gyvenvietės) duomenys, nebuvo skelbiama, todėl suinteresuoti asmenys ir vietinės bendruomenės atstovai neturėjo galimybės susipažinti su projektu ir išsakyti savo poziciją ar tiesiogiai sudalyvauti posėdyje.

Gyventojams baiminantis, jog ne tik galimai pažeistas viešasis interesas, bet dar ir daroma žala gamtai – miške galbūt neteisėtai nutiestas žvyro kelias, reikalingas sunkiasvorei technikai pravažiuoti, bei kertami beveik šimtamečiai medžiai, kuriuose gausu paukščių lizdų ir perimviečių, merė R. Vitkauskienė Aplinkos apsaugos ministerijos bei kitų atsakingų institucijų prašo patikrinti ir informuoti, ar žemės sklypo savininkas teisėtai atlieka plyną miško kirtimą, ar nedaroma žala gamtai.

Alytaus rajono savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriaus informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: