Dainavos žodis

„Litgrid“ Alytaus rajone pradėjo sinchroninių kompensatorių montavimo darbus

„Litgrid“ įgyvendina sinchronizacijos projektą Alytaus rajone esančioje pastotėje.

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ pradėjo sinchroninių kompensatorių montavimo darbus Telšių ir Alytaus pastotėse. Didžiausi šių įrenginių komponentai jau įrengti jiems skirtuose statiniuose, ant paruoštų pamatų. Sinchroniniai kompensatoriai padidins sistemos patikimumą, jų įrengimas yra vienas iš svarbiausių pasiruošimo sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais projektų.

Trečiadienį Alytaus transformatorių pastotėje esančioje sinchroninių kompensatorių statybos aikštelėje lankėsi Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė, energetikos ministras Dainius Kreivys, Alytaus rajono savivaldybės vicemeras Aurimas Truncė bei administracijos direktorius Vytas Arbačiauskas, kuriems „Litgrid“ komanda pristatė jau atliktus ir planuojamus darbus.

„Didžiosios sinchroninio kompensatoriaus dalys – generatoriaus statorius ir smagratis – jau įrengti savo vietose tiek Telšiuose, tiek Alytuje. Netrukus bus pradėti abiejų generatoriaus rotorių montavimo darbai, taip pat bus įrengiami kiti komponentai. Užbaigus sinchroninių kompensatorių montavimą, prasidės derinimo ir paleidimo darbai, prijungimas prie tinklo su Baltijos šalimis. Šie dideli ir galingi įrenginiai reikalingi sinchroniniam darbui su kontinentinės Europos partneriais, jie padės užtikrinti inerciją tinkle, taip apsaugodami elektros sistemą nuo netikėtų trikdžių. Sinchroniniai kompensatoriai taip pat yra kertinis elementas kuriant elektros sistemą, kurioje visa reikalinga energija gaminama atsinaujinančių išteklių elektrinėse“, – teigia Rokas Masiulis, „Litgrid“ vadovas.

„Tai itin reikšmingas žingsnis, žengiant energetinės nepriklausomybės link“, – sakė Alytaus rajoną pasiekusį sinchroninį kompensatorių apžiūrėjęs vicemeras A. Truncė.

„Tai itin reikšmingas žingsnis, žengiant energetinės nepriklausomybės link“, – sakė Alytaus rajoną pasiekusį sinchroninį kompensatorių apžiūrėjęs vicemeras A. Truncė (priekyje, dešinėje).

Sinchroninis kompensatorius – tai prie elektros perdavimo tinklo prijungtas galingas, didelės masės besisukantis elektrinis variklis, galintis kaupti sukimosi energiją ir esant reikalui būti panaudotas generatoriaus režimu. Jis padeda stabilizuoti elektros sistemos dažnį ir padidina tinklo dinaminį stabilumą: sumažina įtampos kryčius trumpųjų jungimų metu, užtikrina inerciją, kompensuoja reaktyviąją galią.

Daugiau nei 460 t sveriantys įrenginiai pagaminti „Siemens Energy“ gamykloje Vokietijoje. Iš viso Lietuvoje prie perdavimo tinklo bus prijungti trys sinchroniniai kompensatoriai – Telšių, Alytaus ir Vilniaus rajone esančioje Neries transformatorių pastotėje, į kurią įrenginys bus atvežtas kitąmet.

Sinchroninių kompensatorių įrengimas yra vienas iš pagrindinių sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais programos projektų.

Iš viso „Litgrid“ įgyvendino jau 7 sinchronizacijos projektus. Tai 330 kV Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimas, 110 kV linijos Pagėgiai-Bitėnai statyba, 330 kV linijos Lietuvos elektrinė-Vilnius rekonstrukcija, „LitPol Link“ jungties išplėtimas, avarinio prisijungimo prie kontinentinės Europos tinklų per sinchroninę jungtį „LitPol Link“ bandymas, Šiaurės Rytų Lietuvos perdavimo tinklo optimizavimas ir Lietuvos izoliuoto darbo bandymas.

Trijų Baltijos šalių operatoriai sutarė sinchronizaciją su kontinentinės Europos tinklais atlikti 2025 m. vasarį.

Litgrid“ ir Alytaus rajono savivaldybės Komunikacijos skyriaus informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: