Dainavos žodis

Lauryno Radziukyno atminimo žygyje – nuo intrigos iki stebuklo ir pradingusio sūrio

Daugiau kaip 14 kilometrų per dieną pėsčiomis – tokį atstumą šiandien net lietui lyjant pasiryžę įveikti žygeiviai šių metų Alytaus rajono savivaldybės garbės piliečiui Laurynui Radziukynui atminti. Žygio dalyvių gretose – ir paties L. Radziukyno giminaičiai, žygį praturtinantys savo prisiminimais ir pasakojimais apie Kurnėnų mokyklos įkūrėją. Išlydėti ryžtingai nusiteikusių žygeivių atvyko Alytaus rajono savivaldybės merė Rasa Vitkauskienė ir vicemeras Aurimas Truncė.

„Nėra blogo oro, svarbiausia – tinkami drabužiai ir puiki nuotaika. Labai džiaugiuosi tokia gražia, kilnia misija – žygiu pagerbti žmogų, kurio dėka šiandien čia esame. Tai asmenybė, labai daug prisidėjusi prie mūsų rajono garsinimo, gražinimo. Dar pats, būdamas vaikas, eidavo į mokyklą 10 kilometrų į Miroslavą. Po to jau saugęs, atplukdė šią mokyklą iš Amerikos. Tai pavyzdys, kai, taip mylėdamas savo Tėvynę, gali padaryti labai daug dėl savo krašto ir žmonių. Linkiu, kad šis žygis ne tik įprasmintų visa tai, bet ir kiekviename pažadintų tokią meilę savo kraštui ir pasėtų mintį, kad mes visi galime nuveikti daug, prisidėti prie to, kad mūsų rajonas taptų dar gražesnis“, – sakė Alytaus rajono savivaldybės merė Rasa Vitkauskienė.

Į žygį kartu su kitais dalyviais leidosi ir L. Radziukyno giminaitis Agnius Stanulis.

„Mano prosenelis buvo Lauryno Radziukyno brolis. Šiandien man garbė ir kartu iššūkis papasakoti apie mano giminaitį, jo istoriją. Pasakojimuose netruks intrigos ir tai suteiks motyvacijos tęsti žygį net esant tokiam lietingam ir vėjuotam orui. Istorija apims nuo 18 amžiaus vidurio ir iki pat šių dienų“, – sakė A. Stanulis.

Renginio metu buvo pasidžiaugta, kad praėjusią savaitę Valstybinės kultūros paveldo komisijos pirmą kartą organizuotame renginyje „Paveldo DNR“, kur buvo pagerbti geriausiai tvarkomi kultūros paveldo objektai, labiausiai šioje srityje pasižymėję žmonės ir sėkmingiausios iniciatyvos, geriausių objektų kategorijoje varžėsi ir unikali Kurnėnų Lauryno Radziukyno mokykla.

Prieš žygį dalyviai buvo pakviesti į eksursiją po Kurnėnų mokyklą, aplankant kiekvieną jos kampelį ir susipažįstant su istorijomis, pasakojimais apie tai, kaip čia kadaise virė gyvenimas. Mokyklos rekonstrukcija per itin trumpą laiką laikoma dideliu stebuklu, pranokusiu bet kokius lūkesčius. Taip pat dalyviai išgirdo ir smagią istoriją apie netikėtai čia pradingusį sūrį.

Dvi dienas truksiančiame žygyje dalyviai aplankys L. Radziukyno gimtinę, Vankiškius ir Miroslavą. Taip pat sužinos apie L. Radziukyno gyvenimą Lietuvoje ir Amerikoje, turės unikalią galimybę išgirsti buvusių mokinių prisiminimų, sudalyvauti istoriko ir kitų lektorių paskaitose, diskusijose ir šv. Mišiose Miroslavo bažnyčioje.

Pažintinį kultūrinį žygį suorganizavo Socialinės įtraukties žygių centras, Camino Lituano ir Alytaus rajono savivaldybė.

Alytaus rajono savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriaus informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: