Dainavos žodis

Darbui nepasiruošę rajono konservatoriai iš posėdžio tiesiog išėjo

Naujame vietos savivaldos modelyje įteisinta savivaldybės tarybos mažumos valanda. Apie galimybę pasisakyti ir užduoti klausimų valdantiesiems Alytaus rajono savivaldybės tarybos sekretoriatas opozicijos atstovus informavo pagal galiojančią tvarką, tačiau konservatoriai šia galimybe nepasinaudojo. Priešingai, vietoj klausimų pateikė prašymą pakeisti darbotvarkę, o paskui išėjo iš tarybos salės.

Opozicija klausimų nepasiruošė

Nuo balandžio 1 dienos įsigaliojo nauja redakcija išdėstytas Vietos savivaldos įstatymas. Jame numatyta ne rečiau kaip kartą per pusę metų vieno iš savivaldybės tarybos posėdžių pabaigoje organizuoti savivaldybės tarybos mažumos valandą.

Jos metu tarybos mažumos atstovai turi teisę užduoti klausimų merui, vicemerui, administracijos direktoriui, komitetų pirmininkams, komisijų pirmininkams ir gauti į juos atsakymus. Tarybos mažumos valanda turi trukti ne trumpiau kaip vieną valandą. Pirmiausia teisę užduoti iki dviejų klausimų turi opozicijos lyderis, po to – kiti savivaldybės tarybos mažumos atstovai.

„Asmeniškai visi tarybos nariai apie šaukiamą tarybos posėdį buvo informuoti spalio 4 dienos rytą – kaip ir priklauso pagal galiojančią tvarką – prieš 3 darbo dienas. Tiesa, viešai visa darbotvarkė buvo paskelbta netgi diena anksčiau, t. y. spalio 3-ąją. Negana to, dar po kelių dienų, spalio 6-ąją, visiems tarybos nariams išsiunčiau priminimą pasiruošti tarybos posėdžiui ir užduoti klausimus Alytaus rajono savivaldybės vadovams, tačiau šia teise opozicija vis tiek nepasinaudojo“, – situaciją paaiškino tarybos posėdžių sekretorė Laima Ivašauskienė.

Atlygio už darbą negaus

Tarybos posėdžio metu tarybos nariai Mindaugas Aldonis, Gintaras Chščenavičius, Danielius Jakubavičius, Gintarė Jociunskaitė, Dalia Kitavičienė, Gediminas Krasauskas, Jūratė Overaitytė-Jakubavičienė, Živilė Patinskaitė, Kęstutis Patinskas prašė iš darbotvarkės išbraukti klausimą dėl tarybos mažumos valandos, nes opozicijos lyderis Algirdas Vrubliauskas dalyvauja Europos Regionų komiteto plenariniuose posėdžiuose ir „reikalingas laikas tinkamai pasirengti mažumos valandai, surinkti ir išanalizuoti būtiną medžiagą, apmąstyti ir suformuluoti pateikiamus klausimus“. Tarybos narių balsų dauguma klausimą nusprendė palikti, tad atėjus mažumos valandai visi opozicijos atstovai pakilo ir paliko salę.

„Mažumos valanda turėtų stiprinti demokratiją, atliepti mažumos gyventojų, balsavusių už oponentus, interesus. Tačiau ši situacija aiškiai parodo, kad opozicija be lyderio balso neturi. Ateina į posėdžius nepasiruošę, rinkėjais rūpinasi tik gražiais žodžiais ir pažadais prieš rinkimus, o finale – turėdami galimybę pasisakyti absoliučiai visais klausimais ar užduoti mums nepatogių klausimų, išsakyti kritiką, patarti, padėti – tiesiog išeina iš salės. Tai didelė nepagarba rinkėjams, kuriems jie turėtų atstovauti“, – po posėdžio sakė merė Rasa Vitkauskienė.

Pagal Alytaus rajono savivaldybės tarybos patvirtiną tarybos veiklos reglamentą laikoma, kad tarybos narys dalyvavo posėdyje, jeigu jo faktiškai dalyvautas laikas yra ilgesnis nei 50 proc. posėdžio laiko. Kadangi opozicijos atstovai iš posėdžio išėjo anksčiau ir daugiau nei pusė posėdžio praleido – jiems už tai apmokėta nebus.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: