Dainavos žodis

Nuo spalio 16-osios – draudimai gaudyti siauražnyplius vėžius, žvejoti lašišas ir šlakius nerštui svarbiuose upių ruožuose

Aplinkos ministerija primena, kad šį savaitgalį dar bus galima gaudyti siauražnyplius vėžius. Nuo pirmadienio tai daryti bus draudžiama, taip pat nuo tos dienos nebebus galima žvejoti lašišų ir šlakių nerštui svarbiose upėse.

Įprastai draudimas siauražnyplius vėžius prasideda spalio 15-ąją ir tęsiasi iki liepos 15-osios, tačiau šiemet spalio 15-oji yra sekmadienis, todėl draudimas įsigalios nuo pirmadienio.

Nuo spalio 16 d. įsigalioja draudimas žvejoti Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių 4 priede nurodytų upių ruožuose, svarbiuose lašišų ir šlakių nerštui. Todėl bet kokia žvejyba šiuose ruožuose bus draudžiama iki gruodžio 30 d. Viena iš labiausiai žvejų pamėgtų upių, kurioje įsigalios draudimas, – Neris, joje draudimas galios nuo kelio Nr. 262 tilto Jonavoje iki Žirmūnų tilto Vilniuje, taip pat nuo Valakupių tilto iki geležinkelio Vilnius-Ignalina tilto ir nuo Buivydžių pėsčiųjų tilto iki Baluošos žiočių. Likusiuose Neries ruožuose draudimas negalios, juose bus leidžiama žvejoti turint žvejo mėgėjo bilietą, tačiau nuo Žirmūnų tilto iki Valakupių tilto bus draudžiama naudoti dirbtinius masalus ar žuveles.

Iki spalio 15 d. įprastai draudžiama žvejoti Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių 3 priede nurodytuose upių ruožuose neįsigijus žvejo mėgėjo kortelių lašišų ir šlakių žvejybai arba neturint nemokamos žvejybos teisės. Tačiau šįmet spalio 15 d. yra sekmadienis, todėl šią dieną draudimas negalios, ir žvejo mėgėjo korteles turėti bus neprivaloma.

Primename, kad visas rudens žvejybos sezono metu sugautas lašišas ir šlakius privaloma paleisti, nepriklausomai nuo to, ar žvejojama turint žvejo mėgėjo kortelę, ar žvejo mėgėjo bilietą.

Siekiant apsaugoti marguosius upėtakius iki gruodžio 30 d. galios spalio 1 d. prasidėjęs draudimas žvejoti bet kokias žuvis Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių 2 priede nurodytos upėse. Šiuo laikotarpiu bet kurioje Lietuvos upėje sugautus marguosius upėtakius privaloma paleisti.

Aplinkos ministerija primena, kad iki lapkričio 20 d. vyksta aplinkosauginė akcija „Saugom lašišą“, kurios metu aplinkosaugininkai vykdys reidus, tęs reguliarią verslinės žvejybos kontrolę, taip pat bus tikrinami žvejai mėgėjai, kad būtų užtikrinta lašišų ir šlakių apsauga per jų migraciją ir nerštą.

PRANEŠIMĄ PASKELBĖ: AUDRIS KUTREVIČIUS, LR APLINKOS MINISTERIJA

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: