Dainavos žodis

Paaiškėjo, kodėl Alytaus miesto gatvių apšvietimas buvo „prigesintas“

Alytaus miestas apšviestas beveik 5 tūkstančiais šviestuvų, tačiau gyventojai pastebi, kad naktimis miestas lyg prigesęs – dalyje gatvių tamsa arba veikia ne visi šviestuvai.

Alytaus miesto savivaldybės administracijos Miesto ūkio skyriaus vedėjos Palmiros Raškauskienės teigimu, vienur tai buvo susiję su naujų apšvietimo stulpų keitimu, o kitur – dėl pernai pabrangusios elektros, mat 2021 metais elektra naktiniu tarifu kainavo vos 0,06 cento, o pernai – 0,39 cento už kilovatvalandę. Patvirtintame biudžete pilnam gatvių apšvietimui pinigų neatsirado, todėl, pasak  P. Raškauskienės, buvo nuspręsta miestą „prigesinti“. Kuriose gatvėse sumažinti apšvietimo intensyvumą, buvo tariamasi su Alytaus apskrities vyriausiuoju policijos komisariatu.

Dalis senojo apšvietimo tarnauja jau 30–50 metų, bet greitai miesto gatvės ir 6 šaligatviai bus apšviesti geriau. Alytaus miesto savivaldybė savo ir Europos Sąjungos lėšomis  už 3,5 mln. eurų keičia apšvietimo sistemą mieste. Pirmu etapu, iki lapkričio 15 dienos, bus sumontuoti 1024 stulpai. Darbus planuojama baigti kitąmet (2024 m.). Iš viso bus pakeista per 2000 šviestuvų. Tai – beveik pusė viso mieste veikiančio apšvietimo.

Nauji šviestuvai dirbs dviem režimais. Iki 23 val. veiks 100 proc. pajėgumu, o iki 6 ryto priges iki 50 proc. Skaičiuojama, kad tai padės sutaupyti 40 procentų sunaudojamos elektros energijos.

Kol kas naujieji šviestuvai daugiau stebina nei apšviečia taką pėstiesiems ir eismo dalyviams. Naujojoje gatvėje jie sumontuoti taip, lyg būtų skirti medžiui apšviesti. Bet spalio 11 dieną prasidėję genėjimo darbai problemą turėtų išspręsti. Kaip mūsų redakciją informavo Alytaus miesto savivaldybės administracijos Miesto ūkio skyriaus vedėja Palmira Raškauskienė, medžiai negenėti specialiai, esą laukta, kol bus sumontuoti apšvietimo stulpai ir pagal juos bus formuoja laja.

„Gatvėse, kur jau veikia LED apšvietimas, senieji šviestuvai ir stulpai bus išmontuojami. Pagal sutartį su rangovu, 72 geresnės būklės atramos liks savivaldybės žinioje, likusius rangovas pasiims kaip metalo laužą“,– sako projekto įgyvendinimą prižiūrintis Alytaus miesto savivaldybės administracijos Statybos skyriaus vedėjo pavaduotojas Sigitas Stumbras. 

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: