Dainavos žodis

Liūdnas faktas: po dviejų mėnesių Lazdijuose nebeliks teismo

Nuo 2024 metų sausio 1 d. Lazdijuose apskritai neliks Temidės namų, o visas teisines problemas mūsų rajono žmonės turės važiuoti spręsti į Alytų ir kitus miestus.

Nors garsiai kalbama apie periferijos rajonų savarankiškumą, platesnę savivaldą, tačiau centrinės institucijos elgiasi priešingai – naikina rajonuose savo padalinius ir viską perduoda centrinei arba apskričių kompetencijai. Tai palietė ne vieną Lazdijų rajone veikusią instituciją, dabar atėjo eilė teismui. Nuo ateinančių metų sausio Lazdijuose nebeliks ir taip vadinamų Alytaus teismo Lazdijų teismo rūmų. Teisybės ieškotojams po dviejų mėnesių teks važinėti į Alytų.

Per prieš penkerius metus vykdytą teismų reformą neliko Lazdijų apylinkės teismo, ši mūsų rajono teisinė institucija buvo prijungta prie Alytaus teismo ir pavadinta Lazdijų rūmais. Nors Lazdijų teismas neteko savarankiškumo, tačiau toliau vykdė savo funkcijas – rengė teismo posėdžius, nagrinėjo bylas. Tai buvo patogu lazdijiečiams, jiems nereikėjo važiuoti į kitus miestus, kad spręstų teisinius ginčus.

O nuo 2024 metų sausio 1 d. Lazdijuose apskritai neliks Temidės namų, o visas teisines problemas mūsų rajono žmonės turės važiuoti spręsti į Alytų ir kitus miestus.

Teisingumo ministerija kartu su Teisėjų taryba dar anksčiau buvo parengusi teismų reformos įstatymų paketą, kurio tikslas – optimizuoti teismų resursus bei jų darbo krūvį. Šią reformą jau patvirtino Seimas, ir kelio atgal neliko.

Teisingumo ministrės patarėjas Paulius Žeimys teigė, jog Lazdijų rajono savivaldybės teritorija po pertvarkos pateko į Alytaus apylinkės teismo Alytaus rūmų teritoriją, taigi Lazdijų rūmai bus prijungti prie Alytaus rūmų, tačiau jie išliks tame pačiame Alytaus apylinkės teisme.

Jis teigė, jog Alytaus apylinkės teismą sudarys Alytaus rūmai ir Druskininkų rūmai, tad atitinkamai gyventojams gali reikėti vykti į šių rūmų teritorijose veikiančius teismų pastatus, kurie po siūlomos reformos atitinkamai liks veikti.

Ministrės patarėjas sakė, jog siekiant užtikrinti teisę į teismą teritoriniu prieinamumo žmonėms aspektu, buvo atlikti skaičiavimai ir nustatyta, kad nuvykti atstumus nuo Lazdijų iki, pavyzdžiui, Alytaus ar Druskininkų rūmų pastatų, važiuojant automobiliu, preliminariai užtruktų apie 30 minučių. Tačiau teismai tais atvejais, kai kiltų poreikis bylos nagrinėjimą organizuoti ne centriniame teismo pastate, galėtų numatyti posėdį organizuoti teismo pastate, kuris būtų arčiausiai byloje dalyvaujančio asmens buvimo vietos arba rengti išvažiuojamuosius teismo posėdžius.

Ministrės patarėjas atkreipė dėmesį į didėjančią dalį atvejų, kuriuose bylos yra sprendžiamos pasitelkiant vaizdo konferencijas, t. y., nuotoliniu būdu. Jo teigimu, dabartinė patirtis rodo, kad tokios priemonės sutaupo kelionės laiko ir pinigines sąnaudas. Dėl to, atitinkamai, teismų pertvarkos pakete taip pat bus siūloma ir daugiau skatinti šią praktiką.

Redakcijos duomenimis, Lazdijų rūmuose šiuo metu dirba viena teisėja ir 12 darbuotojų. Panaikinus Lazdijų teismo rūmus, teisėja bus perkelta į Alytaus rūmus. Kitiems darbuotojams buvo pasiūlyta pereiti į Alytaus rūmus. Darbuotojai, kurie nesutiko pereiti dirbti į Alytaus rūmus, bus atleidžiami. Lazdijų teismo rūmų pastatas bus perduotas valstybinei įstaigai Turto bankui.

LAZDIJUOSE MAŽĖJA ĮSTAIGŲ
Nuolatinės įvairių institucijų reformos didina regionų atskirtį ir stiprina centralizaciją:
– Lazdijuose neliko Valstybės sienos apsaugos tarnybos;
– Lazdijuose neliko savarankiškos miškų urėdijos;
– Lazdijuose neliko savarankiškos Veterinarijos tarnybos;
– Lazdijuose neliko bankų;
– Veisiejų technologijos ir verslo mokykla buvo prijungta prie „Žirmūnų“ centro Druskininkų padalinio;
– Aplinkos apsauga buvo iškelta į Druskininkus;
– Lazdijuose neliks teismo.
Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: